!
Beker Nederland u20 ek 2009.jpeg
19 mei 2020

Terug naar: De talentvolle gouden U20-selectie uit 2009

Door Luuk von Burg

De laatste paar jaren zijn de Nederlandse jeugdteams steeds vaker succesvol. Het bereiken van het hoogst haalbare eindtoernooi voor nationale jeugdteams, de A-divisie, is geen onmogelijke opgave meer. Maar tien jaar geleden was dat wel anders. In 2009 zette de nationale Mannen U20-ploeg voor het eerst in tijden het Nederlandse jeugdbasketball weer op de kaart. In Macedonië werden de jonge internationals ongeslagen kampioen op het Europees Kampioenschap in de B-divisie.

In 2009 wordt Barack Obama voor het eerst president van de Verenigde Staten, is I got a feeling van The Black Eyed Peas het meest gedraaide nummer, staat de Amsterdamse beurs op een historisch dieptepunt en vliegt de nationale mannen U20-selectie met een budgetvlucht naar Skopje, de hoofdstad van Macedonië. Onder andere Charlon Kloof, Thomas Koenis, Ralf de Pagter en Jeroen van der List zijn onderdeel van de ploeg, die onder leiding staat van coach Burhan Alibegovic.

Het team heeft met Koenis, Van Der List, Craig Osaikhwuwuomwan en de Pagter veel lengte binnen de gelederen. Mohammed Kherrazi moet jammerlijk net voor het toernooi geblesseerd afhaken.
Van der List herinnert zich die zomer nog goed. “We hadden een hele talentvolle ploeg. We hadden veel lengte en we werkten echt hard. Dat had de coach goed voor elkaar gekregen. Ik vond het alleen raar dat ik telkens vanaf de bank begon”, zegt Van der List grappend.

“Ja, dat zit hem nog steeds dwars, hè?”, grinnikt De Pagter. “Hij begint er nog elke keer over als ik hem zie. Maar samen met Thomas was Jeroen extreem dominant inside. Daarnaast hadden we een paar erg talentvolle guards als Jessey Voorn en Charlon Kloof. Maar toen we aan het EK begonnen hadden we nog geen idee dat we het wel eens zouden kunnen gaan winnen.”

Pagter ek 2009 1 .jpeg

Ralf de Pagter in actie op het EK van 2009.

Selectie Orange Lions MU20 2009

Terence Robinson
Stefan Mladenovic
Charlon Kloof
Ewoud Kloos
Kadeem Pantophlet
Mark Ridderhof
Jessey Voorn
Jeremy De Lange
Ralf de Pagter
Craig Osaikhwuwuomwan
Thomas Koenis
Jeroen van der List

Coach: Burhan Alibegovic
Assistent: Hein Gerd Triemstra

“We trainden in Almere en sliepen op een soort scoutingterrein”, vertelt De Pagter. “Ik kende een aantal jongens vanuit het rayon Noord-Holland, want ik speelde toen nog bij Akrides in IJmuiden. Maar een ander deel van de jongens nog helemaal niet, dus het was goed dat we zo bij elkaar werden gezet.”

“We zijn ook nog op trainingsstage naar Portugal geweest”, gaat Van der List verder. “Dat was wel goed voor ons. We konden ons een beetje voorbereiden op de hitte van Macedonië en nog meer een team worden. Ik speelde toen in Amerika, dus ik kende al de onderonsjes van de jongens in de Nederlandse competitie niet.”

Via de luchthaven van Wenen vliegt de selectie die zomer naar het voormalig Joegoslavische land. “Ik weet nog goed hoe veel armoede er toen te zien was”, herinnert De Pagter zich. “En heet dat het was”, vult Van der List aan.

De jonge internationals winnen al hun poulewedstrijden. Zwitserland en Roemenië worden vrij eenvoudig verslagen, maar de Tsjechen blijken een gelijkwaardige match-up. “We groeiden echt in het toernooi”, zegt De Pagter. “Aan het begin hadden we geen idee van onze kansen. Maar toen we een paar dagen om ons heen konden kijken kregen we steeds meer het gevoel dat er misschien wel iets te halen viel”, vertelt Van der List.

Jeroen schiphol 1.jpeg

Jeroen van der List met de beker bij aankomst op Schiphol.

De coach, Burhan Alibegovic, houdt de ploeg scherp en zorgt ervoor dat de jeugdige basketballers telkens wedstrijd voor wedstrijd benaderen. In de halve finale wordt Zweden ter nauwer nood verslagen. “Ik ging er die wedstrijd uit met vijf fouten, maar het was Charlon Kloof die opstond toen. Hij gooide er een paar driepunters achter elkaar in, waardoor we uiteindelijk die wedstrijd wonnen”, weet Van der List zich te herinneren.

In de finale treffen de Nederlanders opnieuw Tsjechië, maar dit keer gaat de wedstrijd naar overtime. De Pagter: “Het was de hele wedstrijd spannend. De verlenging wonnen we uiteindelijk vrij ruim, maar het was een echte finale.”

Van der List weet nog goed hoe de ontvangst in Nederland was. “Toen we aankwamen op Schiphol stond er een hele delegatie ons op te wachten. De NBB, vrienden en familie. Dat was heel gaaf.”

Van Der List en De Pagter staan na het EK aan de start van hun profcarrière. De Pagter gaat het seizoen erop spelen voor ABC Amsterdam, Van der List tekent zijn eerste contract bij Eiffel Towers Den Bosch. “Dat was nog de goede tijd”, grinnikt Van der List. “Kort daarna stortte alles in en mocht je de helft van je salaris inleveren. Het is nu al de tweede crisis die ik meemaak in mijn carrière”, zegt Van der List spottend.

Gerelateerde artikelen