!
11042021 WBL Den Helder Binnenland Treffers Van den Bosch.jpg
26 april 2021

'Den Helder en Binnenland lijken qua speelstijl op elkaar'

Door Ronald van Dam

Dozy BV Den Helder en 4Consult/Binnenland beginnen dinsdagavond om 19.00 uur aan hun finale om in een best-of-three uit te maken wie basketbalkampioen van Nederland wordt bij de vrouwen. Het zijn de nummers één en twee uit het reguliere seizoen in de Women's Basketball League. Met 152-voudig international Tanya Bröring, zelf kampioen van Nederland in 2007 en 2016 met de Lions uit Landsmeer, blikken we vooruit op de finale. 'Naar mijn mening zijn dit de twee terechte finalisten'.

Er was een tijd dat je in één adem kon zeggen: vrouwenbasketball, Den Helder, Meindert van Veen, landskampioen. Vanaf 1985 veroverde Den Helder in vijfentwintig seizoenen veertien keer de titel. Maar het laatste kampioenschap dateert alweer van 2009. Tegenwoordig runt Van Veen in sporthal Sportlaan zijn veel geroemde 'Meindert's kitchen' en coacht Mario Bennes nu de Noord-Hollandse basketbaltrots. Oude tijden lijken terug te keren. Den Helder won dit seizoen al de Basketball Cup en is met de terugkeer van Janiek ven Veen en Kourtney Treffers op het oude nest favoriet om de titel van Grasshoppers over te nemen.

Voor tegenstander 4Consult/Binnenland moeten we terug naar 2014 voor het laatste en tot nu toe ook enige landskampioenschap van de club uit Barendrecht. In het reguliere seizoen won de ploeg van Joost van Rangelrooy op 23 januari met 77-71 de eerste van twee onderlinge confrontaties. De tweede op 10 april in Den Helder ging met duidelijke cijfers (84-47) naar de thuisploeg, die in dat duel aan het einde van de competitie het thuisvoordeel gedurende de hele play-offs net even iets meer wilde dan Binnenland.

Dan nu de kenner aan het woord over beide teams. Tanya Bröring denkt dat het een mooie finaleserie kan worden tussen twee teams die aan elkaar zijn gewaagd.

Bröring: "Den Helder is een breed team met kwaliteit, al zie je wel een verschil als Janiek van Veen niet meedoet, zoals in de tweede wedstrijd in de halve finale tegen Grasshoppers, die Den Helder verloor. Zij is belangrijk voor de ploeg. Maar als je Kourtney Treffers en haar uitschakelt, ben je er nog niet. Den Helder heeft een diepe bank."

"Den Helder is inside sterk, maar dan kun je ook van Binnenland zeggen met Eline Kasius. Den Helder heeft Sanne van Poelgeest, Zoë Slagter en Kourtney Treffers, maar ook nog Sarah Curran die als vier kan spelen. Binnenland leunt inside echt op Eline. En je ziet dat Jamailah Adams haar rebounds mee pakt. Maar Eline en Marlou de Kleijn zijn daar de twee belangrijkste speelsters. Als je die uit de wedstrijd kunt halen, heeft Binnenland een probleem."

"Qua speelstijl lijken ze op elkaar, met een inside-outside game, veel pick-and-roll en twee teams die graag willen temporiseren. Ik ben benieuwd hoe zich dat in deze serie verhoudt. Het zal een tactisch schaakspel worden met twee ploegen die op elkaar gaan reageren. Den Helder was kwetsbaar in de halve finale, maar het spel van Grasshoppers met veel fastbreaks en snelle schoten ligt Den Helder niet. Het spel dat Binnenland speelt, ook een ploeg die temporiseert, past beter bij ze."

"Nog een interessant aspect: de finale is korter dan normaal, nu het maar een best-of-three is. Hoe ge ja daar mee om? Den Helder weet dat het van een achterstand terug kan komen, dat hebben ze tegen Grasshoppers laten zien. Die zullen niet in paniek raken als het 0-1 wordt. Binnenland heeft de eerste twee series met 2-0 gewonnen. Hoe reageren zij als ze de eerste wedstrijd verliezen en met de rug tegen de muur staan?"

"Naar mijn mening zijn dit de twee terechte finalisten. Den Helder is het hele seizoen al de beste ploeg. Maar ook Binnenland heeft veel kwaliteit. Ze hebben daar tussentijds met Jaida Roper een Amerikaanse guard erbij gehaald. Daar spreekt de ambitie uit om kampioen te willen worden, anders doe je dat niet. Maar Den Helder heeft zeven, acht speelsters die bij elke ploeg in de basis zouden staan. Binnenland is minder diep."

"Den Helder pakte in 2009 voor het laatste de titel. Die willen zo graag, alleen geeft ook extra druk. Dat kan twee kanten op werken. Binnenland zit er net even iets anders in, denk ik. Ik las op de socials teksten als 'vier gehad, nog twee te gaan'. Daar spreekt zelfvertrouwen, maar ook een interne verwachting uit."

"Ik ben echt heel benieuwd. Mijn voorspelling? Het worden in elk geval driewedstrijden en Den Helder wordt kampioen."

Op de foto: Kourtney Treffers van Den Helder versus Gabriëlle van den Bosch van Binnenland in de laatste competitieontmoeting tussen beide clubs op 10 april (foto Jeffrey Lewakabessy).

Gerelateerde artikelen