!
Deborah Vos Grasshoppers WBL.jpg
21 november 2021

Den Helder en Grasshoppers handhaven ongeslagen status

Door Ronald van Dam

Den Helder Suns en Sportiff Grasshoppers hebben hun ongeslagen status in de Women's Basketball League weten te handhaven. De twee clubs wonnen zaterdag allebei hun uitwedstrijd. Grasshoppers was met 53-90 te sterk voor Jolly Jumpers en Den Helder zegevierde met 74-85 in de topper tegen Startportaal Binnenland. Lekdetec.nl en Lions blijven in het spoor van de twee koplopers. Lekdetec.nl bleef zaterdag thuis Martini Sparks de baas met 91-59 en Lions Basketball versloeg Triple Threat met 79-56.

Startportaal Binnenland - Den Helder Suns 74-85

Het was de tweede ontmoeting tussen de twee finalisten van afgelopen seizoen. De eerste ging met 87-72 naar Den Helder en ook dit keer was de landskampioen de sterkste van de twee, bij de hervatting van de WBL na de interlandbreak. Beide teams begonnen gecontroleerd aan de wedstrijd. De eerste vijf minuten ging het nog gelijk op (9-8), daarna gooide Den Helder, spelend zonder de geblesseerde Sarah Curran, de verdediging behoorlijk op slot en namen de bezoeksters een 14-23 voorsprong na het eerste kwart. Het tweede kwart gaf hetzelfde beeld te zien. Den Helder verdedigde goed en rondde een aantal mooie fastbreaks succesvol af, waardoor het bij rust ruim met 26-45 leidde. Bij Den Helder hadden Janis Boonstra en Kourtney Treffers op dat moment al 13 punten, terwijl collega-international Marlou de Klein bij Binnenland de kar trok met 11 punten.

De ruime voorsprong bij rust bleek echter geen garantie voor een simpele Helderse overwinning. Binnenland knokte zich terug in de wedstrijd door door te profiteren van matig verdedigen bij Den Helder, waarbij Janine Guijt met 13 punten een flink scorend aandeel had. Het verschil aan het einde van het derde kwart was nog maar negen punten: 50-59. In het laatste kwart maakte Den Helder een aantal cruciale verdedigende stops, waardoor de voorsprong tot het einde intact bleef.
"We werden de eerste helft overpowered door Den Helder", constateerde Binnenland-coach Joost van Rangelrooy. "Zonde, want de tweede helft gingen we wel de fysieke strijd aan en kwamen we snel terug in de wedstrijd. Tegen zulke teams zullen we toch echt veertig minuten moeten bikkelen."

Topscorers Binnenland: Janine Guijt 28 punten (12/23) en 3/6 driepunters; Marlou de Kleijn 23 punten en 4/7 driepunters.
Topscorers Den Helder: Kourtney Treffers 27 punten (12/15) en 10 rebounds; Janis Boonstra 19 punten (8/13) en 16 rebounds.

Lekdetec.nl - Martini Sparks 91-59

Lekdetec.nl speelde volgens coach Jeroen van Vugt een 'fenomenaal eerste kwart', waarin het acht driepunters raak schoot, 20 rebounds pakte en 38 punten scoorde. Door de vroege voorsprong van 22 punten sukkelde de thuisclub blijkbaar in slaap. Van Vugt: "We verslapten en vervielen in te snel teamspel en te veel gedribbel." De zege kwam echter nooit meer in gevaar. In het vierde kwart gaf Lekdetec.nl nog een keer gas en met veel verdedigende druk werden de Sparks dat kwart op zes punten gehouden, resulterend in een ruime 91-59 zege. "Terwijl we de uitwedstrijd in Haren maar met eentje verschil hadden gewonnen. Dat laat zien dat we stappen zetten en op de goede weg zitten. Complimenten voor mijn ploeg."
"Bemmel sloeg het beslissende gat in het eerste kwart", vond Sparks-coach Robert Tinga. "Het tweede en derde kwart spelen we op ons niveau en komen drie keer terug tot op twaalf punten, maar het lukte net niet om binnen de tien te komen en er weer een wedstrijd van te maken. We verliezen dik, maar niet omdat Lekdetec.nl zoveel beter is. We beginnen zelf ontzettend slecht. Totaal onnodig."

Topscorers Lekdetec.nl: Lisanne de Jonge 28 punten (11/19), 9 rebounds en 4 blocks; Julia Jorritsma 17 punten (7/16) en 8 rebounds.
Topscorers Sparks: Kim Jaasma 22 punten en 3 steals; Addy Clift 17 punten en 4 steals.

Lions Basketball - Triple Threat 79-56

Volgens Marlous Nieuwveen begon Lions Basketball niet scherp aan de wedstrijd en gaf haar ploeg Triple Threat zo de kans in hun spel te komen. "Net voor rust trekken we de riemen aan en maken nog een paar ballen, zodat we wel met een kleine voorsprong de rust in gaan. De tweede helft speelden we beter en met meer energie en discipline. Daardoor winnen we uiteindelijk met 23 punten, maar ik had graag een groter verschil gezien."
Dominique Schemmekes, de coach van Triple Threat, was blij met de goede start van zijn team. "We hebben een leuke wedstrijd gespeeld. Fullcourt verdedigd, lekker agressief. In het derde kwart hadden we een dip die we vaker hebben. Misschien komt dat door de energie of de wissels, dat moet ik nog uitvogelen. Jammer dat Lies van Straaten van hun in dat derde kwart een paar drietjes raak knalde, want daar verliezen we de wedstrijd op. Alles bij elkaar hebben we een prima duel afgeleverd, ik zie duidelijk verbetering."

Topscorer Lions Basketball: Lies van Straaten 22punten.

Jolly Jumpers - Sportiff Grasshoppers 53-90

Grasshoppers was van het begin tot het einde de baas in Tubbergen, waar de Katwijkse ploeg in het verleden toch vaak moeilijke wedstrijden speelde. Daar was nu geen sprake van. Na een geweldige start keek Jolly Jumpers na het eerste kwart al tegen een 18-30 achterstand aan en was het duel al in een vroegtijdig stadium beslist. Daarna liet Grasshoppers-coach Rick Driessen zijn speelsters zich vooral op de details concentreren. Via de kwartstanden 18-30, 11-24, 13-20 en 11-16 wonnen de bezoeksters uiteindelijk met 47 punten verschil.
Driessen zag een goede teamprestatie: “We hebben hard gewerkt. Het was een leerzame wedstrijd. Als je even iets niet goed uitvoert, kan je gelijk zien dat Jolly Jumpers een stuk sterker is dan de uitslag nu misschien doet vermoeden."

Topscorers Jolly Jumpers: Iris Zwart 12 punten, 2/4 driepunters en 2 blocks; Noelle Droste 10 punten en 6 rebounds.
Topscorers Grasshoppers: Ilse Kuijt 20 punten (7/10), 4/6 driepunters en 4 assists; Deborah Vos 18 punten (7/11), 6 rebounds en 3 steals.

Foto: Wim Kulk

Gerelateerde artikelen