!
16 januari 2021

Den Helder stunt tegen Heroes

Door Wop van Eis

DEN HELDER - In de voorbeschouwing stond al geschreven dat Den Helder Suns het topploegen geregeld moeilijk weet te maken in de eigen thuishaven. Dat was vanavond tegen Heroes Den Bosch wederom het geval. Onder aanvoering van oud-Bosschenaar Stan van den Elzen (goed voor 23 punten) pakte Den Helder Suns een toch wel verrassende 94-86 zege tegen Heroes Den Bosch.

Het was de uitblinkende Van den Elzen die de eerste Suns score mocht noteren. Den Bosch had grote moeite het netje te vinden en na ruim vier minuten wisten de bezoekers met een score van Demario Mayfield pas de eerste veldscore te maken. Hiervoor waren het enkel drie vrije worpen de die Heroes ten deel vielen en daarmee hadden ze hun enige voorsprong in de wedstrijd (2-3). Den Helder zette aan en met een lay-up van Dyon Halman werd het verschil tien punten (17-7) in het voordeel van de Suns. Bij 20-16 was de score nog altijd aan Helderse zijde aan het einde van eerste kwart.

Ook in kwart twee behoudt Den Helder de voorsprong en schommelt het verschil nog altijd rond de tien punten. Bij 32-18 is het grootste verschil in de eerste helft bereikt. Mede door een onduidelijke onsportieve fout van Bolden Brace. De Helderse Amerikaan maakte niet veel later een ritje naar het ziekhuis omdat hij tegen een Bossche ellenboog opliep. Met een hechting in zijn kin keerde hij het vierde kwart terug in de wedstrijd. Mede door Stefan Wessels en een driepunter van Miha Lapornik was de ruststand voor Den Bosch nog enigszins dragelijk: 46-39.

Ook na rust schiet Heroes Den Bosch niet met scherp en het is de verdienste aan Helderse zijde dat zij goed in de wedstrijd blijven. Via Ben Kovac (58-46) en een lay-up van Van den Elzen staan de Suns halverwege comfortabel op 65-48, met 17 punten de grootste voorsprong van de wedstrijd. Met een 0-11 run van Den Bosch komt de spanning in de wedstrijd terug. Nino Gorissen bepaalt met een driepunter de 74-67 stand na drie kwarten spelen.

In het laatste bedrijf worden de spannendste minuten van de wedstrijd gespeeld. Ongeveer drie minuten voor het einde van de wedstrijd bezitten de Suns nog steeds een voorsprong van tien punten. Met een aanvallende fout en een turn over van Boyd van de Vuurst de Vries als inleiding wordt een Bossche nadering tot op drie punten veroorzaakt (89-86). Het lijkt er op dat de Heroes hun laatste strohalm proberen te pakken, echter op een allesbeslissend moment verzaakt Thomas van der Mars twee vrij worpen te verzilveren. Hiermee had het verschil minimaal kunnen worden.

Aan de ander kant is het Van den Elzen die na een fout Mayfield de eerste van zijn toegekende vrije worpen wel raakt en daarbij op de tweede zijn eigen rebound pakt en scoort: 92-86. Hiermee is de wedstrijd gespeeld en in de tumultueuze slotfase geeft Den Helder de verdiende winst niet meer uit handen: Met vrije worpen wordt de eindstand bepaald op 94-86.

Vanwege het coronavirus is geen publiek toegestaan in de zaal. Voor de spelers van zowel Den Helder en Den Bosch is het fijn om te weten dat ze niet in de steek gelaten worden door de fans getuige de ongeveer 8300 kijkers naar de gratis livestream.