!
2021 Orange Lions vrouwen bubbel Cornelius eet
12 april 2021

Dit zijn de foto's die Chris Kunst in de bubbel van de Orange Lions maakte

Fotograaf in opleiding Chris Kunst kreeg vorig jaar toestemming van de Nederlandse Basketball Bond om de Orange Lions in hun korte voorbereiding op het beslissende window in Slowakije van dichtbij te volgen; op voorwaarde dat zijn foto's in de bubbel met de basketball community zouden worden gedeeld. Kunst, die vandaag afstudeert, selecteerde zeven foto's die elk het verhaal van topsport in coronatijd vertellen. Hieronder de foto's en zijn verhaal:

Halverwege de zomer van 2020 kwam ik in contact met basketbalster Laura Cornelius die als gevolg van de coronapandemie tijdelijk bij haar ouders in Groningen woonde. En laat ik nu twee huizen verder wonen... Ik werk al meer dan twintig jaar bij de Koninklijke Marechaussee, maar volg ondertussen ook een opleiding aan de School Voor Fotografie in Utrecht. Omdat ik me graag op sport wil richten, was ik op zoek naar sporters die het aandurfden om te worden vastgelegd. Laura was een van de personen die ik in die periode heb mogen fotograferen, o.a. bij een training in Amsterdam.

Eind vorig jaar heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met Patrick Kathmann, de teammanager van het Nederlands vrouwenteam. Met het verzoek om de Orange Lions te volgen in hun voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije, als examenonderdeel voor mijn afstuderen. Het was jammer dat ze uit moesten spelen, maar ik was aangenaam verrast dat ik werd uitgenodigd om foto’s te maken in de bubbel tijdens de voorbereiding in Amsterdam.

Ik heb dat weekend als sportfotograaf in korte tijd veel geleerd. Het liep niet precies zoals ik voor ogen had, maar dat gooi ik, achteraf bezien, vooral op onervarenheid van mijn kant. Ik weet nu waar ik de volgende keer rekening mee moet houden. Hoewel ik zelf heel kritisch ben op wat ik maak en niet snel tevreden ben, is het toch gelukt om het verhaal te vertellen van een groep bevlogen sporters die samen komen in een sportbubbel om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Inmiddels weten we dat het de vrouwen helaas niet is gelukt het EK te halen.

2021 Orange Lions vrouwen bubbel Salem Treffers

Deze foto heb ik gemaakt toen ik even een kopje koffie beneden ging halen. Als fotograaf kun je maar beter altijd je fototoestel bij je hebben, want je weet maar nooit wat je anders mist. In dit geval was bondscoach Hakim Salem in gesprek met Kourtney Treffers. Ik heb deze foto genomen van een afstandje, want ik wilde ze niet storen tijdens het gesprek. Later begreep ik van Kourtney dat ze heel blij was met dit gesprek.

2021 Orange Lions vrouwen bubbel Treffers

Wederom een foto van Kourtney Treffers. Ik heb gemerkt dat het best lastig fotograferen is in de Sporthallen Zuid. Je moet net even op de goede plek staan voor een mooi lichtinval.

2021 Orange Lions vrouwen bubbel line-up

Deze foto is gemaakt tijdens een spelletje voor een video die werd gemaakt voor de nieuwe sponsor, The Good Roll. Ilse Kuijt, Laura Cornelius, Jill Bettonvil, Karin Kuijt en Loyce Bettonvil daagden hun tegenstanders even uit door een stoere houding aan te nemen.

2021 Orange Lions vrouwen bubbel Cornelius eet

In de bubbel was het op de contactmomenten na erg eenzaam voor iedereen. Normaliter wordt er samen gegeten, maar dat was nu niet mogelijk. Deze foto vertelt veel over het verblijf in de bubbel. In de gezamenlijke ruimte zagen de vrouwen en de staf elkaar heel even, om daar vervolgens de maaltijd op te halen en te nuttigen op de hotelkamer. Helemaal alleen. Ook de normaal gesproken gezellige momentjes om bij te praten of een spelletje te doen, zaten er nu niet in.

2021 Orange Lions vrouwen bubbel Ndiba

Ik ben altijd op zoek naar emotie. Het vastleggen van emotie geeft iets moois aan een foto. In dit geval bij Janis Boonstra die het even niet eens was met de situatie.

2021 Orange Lions vrouwen bubbel mondkapjes

Deze kan niet ontbreken. Het is een veelzeggende foto. Vermoeide gezichten na de training en het beeld van deze tijd: het mondkapje. Als fotograaf is het altijd leuk als er in de richting van de camera wordt gekeken. In dit geval is het Esther Fokke die mij deze gunst bewijst.

2021 Orange Lions vrouwen bubbel staf The Good Roll

Uiteraard moet een van de foto’s die zijn gemaakt voor de nieuwe sponsor er ook bij. Leuk om te doen - ik was er immers toch - en het resultaat is best goed gelukt. Ik heb gekozen voor de foto met de staf. Leuk om de altijd zo serieuze begeleiding eens anders te zien.

Het weekend in Amsterdam was een unieke ervaring. Iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, wil ik dan ook van harte bedanken. De staf en de speelsters wil ik extra bedanken voor het leuke contact tijdens het weekend. Wat mij betreft komt er een vervolg. Als ik klaar ben met de opleiding blijf ik doorleren en mezelf verder ontwikkelen als fotograaf. Dat geldt ook voor de Orange Lions, die de volgende kwalificatiecyclus ook weer beter willen en zullen zijn. Met zoveel talent en wilskracht moet het goed komen. En dan gaan wie die zegetocht vastleggen, als het aan mij ligt.

Chris Kunst

Gerelateerde artikelen