!
22 WK QF FASE 2 NED SPA Wilhelmus.jpg
31 augustus 2022

Dit zijn de twaalf spelers die voor Nederland naar EuroBasket 2022 gaan

Door Luuk von Burg en Ronald van Dam

Bondscoach Maurizio Buscaglia heeft dinsdag de twaalf Orange Lions bekend gemaakt die meegaan naar EuroBasket 2022 dat vrijdag 2 september a.s. begint. Ten opzichte van het afgelopen WK-kwalificatiewindow valt alleen Marijn Ververs af en voegt Yannick Franke zich weer bij de ploeg.

Shooting guard Franke raakte geblesseerd aan zijn hand in de oefenwedstrijd tegen Frankrijk tijdens de voorbereiding. Zijn herstel gaat voorspoedig en bondscoach Buscaglia wil graag dat Franke erbij is, ook al komt hij terug van een blessure. Bij Ververs was al even bekend dat hij de eerste reserve zou worden. “Ik wil Marijn dan ook heel erg bedanken voor zijn professionaliteit en bijdrage aan de campagne van de Orange Lions deze zomer. Hij heeft grote stappen gemaakt en gaat er ongetwijfeld nog veel maken”, aldus Buscaglia.

"Überhaupt wil ik alle spelers bedanken die er deze zomer bij zijn geweest, maar EuroBasket aan zich voorbij moeten laten gaan", gaat Buscaglia verder. "Hun commitment, flexibiliteit, passie en enthousiasme zijn prijzenswaardig. Ze zijn allemaal onderdeel van de ploeg de komende jaren. Thank you guys!"

Zestiende deelname aan EK

De Orange Lions doen voor de zestiende keer mee aan het Europees kampioenschap en voor de eerste maal sinds 2015. De hoogste klassering die de Nederlandse basketballers op een EK behaalden was de vierde plek in 1983 onder leiding van Vladimir Heger. Ze treffen in Praag in groep sterke tegenstanders in groep D. Bij Servië, de eerste tegenstander op vrijdag 2 september om 21.00 uur, is Nicola Jokic van de Denver Nuggets in de NBA de grote blikvanger. Finland, op donderdag 8 september om 14.00 uur de tegenstander, treedt aan met NBA-speler Lauri Markkanen en Edon Maxhuni, die afgelopen seizoen kampioen van Nederland werd met Heroes Den Bosch. De andere drie opponenten zijn Israël (zaterdag 3 september, 21.00 uur), Tsjechië (maandag 5 september, 17.30 uur) en Polen (dinsdag 6 september, 14.00 uur). Alle wedstrijden van de Orange Lions zijn live te zien bij sportzender Ziggo Sport.

Afscheid van Worthy de Jong

EuroBasket 2022 wordt het afscheid van 113-voudig international Worthy de Jong als 5-5 basketballer. Hij stort zich na het EK op 3x3 basketball en wil graag naar de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De Jong was er in 2015 al bij toen Nederland na een afwezigheid van 26 jaar weer aan het EK mee mocht doen. Dat beschouwt de 34-jarige guard nog steeds als een van de mooiste momenten in zijn rijke carrière. “Dat was de start van de groei die we nodig hadden. Ik heb altijd gezegd dat we op dat niveau horen te spelen en dat we het respect horen te krijgen van de grote basketballanden. Nog steeds zie ik groei. Niet alleen bij ons team, maar ook in de sport zelf. Dat zijn positieve dingen we mee moeten nemen naar de toekomst. Ik hoop dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren in mijn carrière en dat zal ik blijven doen.”

22 World Cup QF RUS NED Worthy de Jong.jpg

De EK-selectie van de Orange Lions bestaat uit:

Yannick Franke (PAOK Thessaloniki, Griekenland), Matt Haarms (Fraport Skyliners, Duitsland), Shane Hammink (Heroes Den Bosch), Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden), Mohamed Kherrazi (Heroes Den Bosch), Charlon Kloof (FC Porto, Portugal), Jesse Edwards (Syracuse University, VS), Olaf Schaftenaar (Donar Groningen), Roeland Schaftenaar (Leyma Coruna, Spanje), Jito Kok (Heroes Den Bosch), Leon Williams (Donar Groningen) en Keye van der Vuurst de Vries (Filou Oostende, België)

De staf bestaat naast hoofdcoach Buscaglia uit assistent-coaches Matthew Otten, Sam Jones en Koen van Gerwen, fysiotherapeuten Tom van Teeffelen en Rud Raymakers (Physiolab), teamarts Frank Loeffen, teammanager René Vlaanderen en equipment manager Sebastiaan Ogliari.

Selectie EuroBasket 2022.jpeg

Gerelateerde artikelen