!
22 september 2020

Donar maakt gehakt van Dnipro

Door Mannus Etten

NICOSIA, 22 september 2020 - Donar heeft zich op overduidelijke wijze geplaatst voor de finale van het kwalificatietoernooi voor deelname aan de Basketball Champions League. BC Dnipro werd voor de pauze (53-26) al weggespeeld. De Groningers konden doen wat ze wilden. Aan de eindstreep stond een 88-53 overwinning op het bord. Donar neemt het donderdag op tegen Keravnos. De winnaar gaat door naar de Basketball Champions League, de verliezende partij stroom in de FIBA Europe Cup in.

Op papier ziet Dnipro er als een sterk team uit, zeker met de veel belovende speler Jared Terrell. Die laatste blijkt uiteindelijk niet meegekomen te zijn naar Cyprus. Dat is natuurlijk een meevaller voor Donar dat wel met de volledige selectie aanwezig is.

Donar neemt direct in deze wedstrijd het initiatief en heeft na ruim vijf minuten spelen al 12 punten voorsprong. Het is dan 17-5 en de start is veelbelovend. Donar is heel actief in de verdediging. Het team lijkt te barsten van de energie. Op die manier compenseert de ploeg het verschil in lengte. Dnipro heeft fysiek iets grotere mannen in de gelederen namelijk. Maar het lijkt, ondanks dat het team langer is, dat ze niet echt ingespeeld zijn op elkaar. Na tien minuten basketbal spelen gaat Donar met 26-16 aan de leiding.

Het tweede kwart begint eigenlijk zoals het eerste kwart. Donar neemt het initiatief en heeft de touwtjes in handen. In die eerste vier minuten plaats de ploeg een 13-0 run. Het is halverwege dan 41-17. Davonté Lacy mist zelfs dan nog een open lay-up na een steal en break. In deze game valt ook Damjan Rudež op. Je kunt zien dat hij ervaring heeft. Hij geeft fraaie passes maar heeft ook de rust in zijn spel. Zelfs in een situatie waarbij er een double team defense op hem wordt gespeeld, houdt hij oog voor de vrije man. Dat leidt in het tweede kwart bijvoorbeeld tot een open driepunter van Henry Caruso.

Juwann James wil kennelijk de game vroegtijdig beslissen en op een slecht moment gaat die voor een drive. Gevolg is een break van Dnipro waarbij Lacy een speler moet vasthouden om zo een score tegen te gaan. De gehele situatie zorgt voor een onsportieve fout voor Lacy, maar natuurlijk vrije worpen en een nieuwe aanval voor Dnipro. Zij maken gebruik van deze mogelijkheden en zo snoepen de tegenstanders in een paar seconden vijf punten af van de achterstand. Het is dan 43-24, maar het betekent niet een start van de inhaalrace van het team uit de Oekraïne. Sterker nog, Donar doet er nog een schepje bovenop en plaatst een 10-2 run.

Het is dan 53-26 in de rust en dat betekent normaal gesproken dat de wedstrijd gespeeld is. Opvallend is dat Lacy de enige turnover achter zijn naam heeft staan namens Donar, terwijl Dnipro er al 15 heeft. Daar blijkt ook wel uit dat de ploeg van Rudež veel meer druk zet op zijn tegenstander dan andersom. Dnipro speelt vrij mat en krijgt hier ook de rekening voor gepresenteerd.

Het derde kwart brengt geen verandering in het spelbeeld. Donar is weliswaar niet zo productief, maar Dnipro dringt zeker niet echt aan. Ze lopen dan wel een paar punten in mede dankzij Korniienko maar genoeg is het niet. Het gat is nog steeds 25 punten bij 67-42. Daarnaast heeft Donar een overwicht in assists van 17-10. Lacy staat na drie kwarten op 19 punten, dat zal ook zijn eindtotaal zijn.

In het laatste kwart komt de overwinning geen moment meer in gevaar. Rudež maakt van een inworp een assist die fraai wordt afgerond. Willem Brandwijk zet middels een mooie dunk de score 82-50 op het bord. Het laatste kwart is ook duidelijk voor Donar. De jeugdspelers Sheyi Adetunji, Nesta Agasi en Kjeld Zuidema komen nog in het veld. Na 40 minuten spelen staat er een onverwachte uitslag van 88-53 op het bord.

Het aantal turnovers is maar 6 voor Donar tegenover 24 voor de tegenstanders. De assists vallen met 26-13 ook ruim in het voordeel uit voor de Nederlandse ploeg. De ploeg heeft in zijn eerste officiële wedstrijd een goede indruk achtergelaten. Laten we hopen dat de ploeg deze energie in de defensie en beweging in het spel ook donderdag kan brengen. Dan zou seizoen 2020-2021 zomaar het eerste seizoen in de FIBA Basketball Champions League kunnen gaan worden. Keravnos, tegen wie Donar in het verleden al vaker heeft gespeeld, is dan de tegenstander. Keravnos versloeg Iraklis met 96-94 na verlenging. De wedstrijd van aankomende donderdag begint om 19.00 uur.