20210227 Juwann James.JPG
27 februari 2021

Donar op tijd wakker

Door Mannus Etten

GRONINGEN -Wie na het eerste kwart een stand van 7-29 op het scorebord in MartiniPlaza had zien staan, zou zich afgevraagd hebben of dit wel klopte. Dat was dus wel het geval. Den Helder Suns schoot met scherp, terwijl Donar er niets van bakte. In het tweede kwart toonden de Groningers hun klasse en wisten Den Helder al bijna te achterhalen. De Suns bleven er na de pauze voor gaan, maar moesten het in het laatste kwart toch afleggen tegen Donar: 84-78.

Na een kleine onderbreking van de competitie mag Donar weer thuis aan de bak. Leon Williams is teruggekeerd van het nationale team, maar zal vanavond uiteindelijk niet spelen. Thomas Koenis en Justin Watts zijn er ook niet bij wegens fysieke ongemakken. Ondanks dat is de bank nog steeds goed bezet voor de thuisploeg.

In december stonden de ploegen ook tegen elkaar in MartiniPlaza, maar toen was het vooral ter voorbereiding op de competitie. Nu is het dus een reguliere competitiewedstrijd. Voor Donar is de Elite A wel gehaald, maar voor Den Helder Suns nog niet. Voor de bezoekers telt elke overwinning.

Dat de mannen van Peter van Noord er voor willen gaan, laten ze direct zien in het eerste kwart. In de eerste minuten gaat het een beetje gelijk op. Den Helder Suns neemt wel de leiding en mede door een dunk van Stan van den Elzen en Yannick Brussen slaan ze bij 4-9 een klein gaatje. Donar oogt in die eerste minuten niet echt scherp. Jarred Ogungbemi-Jackson scoort een driepunter voor Donar bij 7-11 en hoe ongelooflijk het klinkt, dat was de laatste score van Donar in het eerste kwart. Er is nog maar ruim vier minuten gespeeld.

Den Helder weet met hele grote precisie te schieten en mist tot aan het eind van dit eerste kwart nog maar drie schoten. Donar heeft het andermaal heel lastig met een zoneverdediging en speelt met te weinig energie. Dankzij de percentages 72% tweepunters en 66% driepunters wordt Donar met 7-29 even met de neus op de feiten gedrukt. De bezoekers zijn niet zomaar verslagen vanavond.

De schotpercentages in dat eerste kwart zijn bijzonder hoog en dat houdt geen enkele ploeg vol tot het eind van de wedstrijd. Dus er zullen kansen komen voor Donar, maar het zal wel met een hogere intensiteit gepaard moeten gaan om te kunnen winnen.

De bezoekers starten het tweede kwart met mogelijk de euforie in het bol van de ongelooflijke start. Helaas vallen nu de ballen niet meer zo goed en Donar kan in het tweede kwart mede daardoor terugkomen. Via een run van 18-4, waar vooral Damjan Rudez en Henry Caruso een goede bijdrage in hebben, komen de gastheren weer helemaal terug. Een gaatje van vijf punten bij 28-33 is dragelijk en te doen. Maar het lukt Donar niet om het gat helemaal te dichten voor de rust. De stand 36-39 staat op het bord als de grote onderbreking begint.

Stan van der Elzen is dan met 8 puntjes de topscorer voor de bezoekers waar Jarred Ogungbemi-Jackson dat is aan de kant van de thuisploeg met 10 punten.

Na de rust is het dus meer een wedstrijd en het duurt drie minuten als Ogungbemi-Jackson de stand gelijk trekt bij 44-44. De mannen van Peter van Noord laten zich niet zo maar verslaan en kunnen mede door Ben Kovac in het spoor blijven. Donar maakt in de laatste minuut nog wel even 6 puntjes via Brandwijk en Caruso. Den Helder Suns scoort alleen nog een vrije worp en zo is het gaatje negen punten in het voordeel van de thuisploeg. Bij 63-54 gaan de ploegen starten aan het laatste kwart.

De kleinere ploegen moeten vaak in het laatste kwart lijdzaam toezien dat een mooie start van de wedstrijd niet bekroond wordt met een overwinning. Een kleinere rotatie en als gevolg meer vermoeidheid doet zo'n ploeg dan de das om. Nu bij het begin van dat laatste kwart is het dus ook zaak voor Den Helder Suns om in die eerste minuten niet nog verder achterop te raken, want anders kunnen de boeken dicht.

Dat lijkt men begrepen te hebben en Den Helder Suns opent een offensief. De score van Nino Gorissen en daarna Kovac brengt hun team terug tot 65-63. Opvallend is ook de score van Gorissen die eigenlijk een vrije baan heeft door de bucket. Eigenlijk toont die weliswaar met bravoure aan waar een zwakke plek zit van Donar. Defensief oogt het ook vanavond andermaal niet sterk bij Donar.

Caruso is niet de speler die vaak met het hoogste puntenaantal van het veld stapt, maar met zijn energie is hij een belangrijke pion in het spel. Hij is geen center, maar pakt vanavond toch weer veel rebounds. Precies op het moment dat Donar nipt voorstaat, houdt Caruso tweemaal de bal levend voor Donar en ontneemt de Suns zo de kans om te scoren.

Donar loopt dankzij een kleine run weer weg tot negen punten, maar de bezoekers geven niet op. In een 3-11 run wordt het gat weer bijna compleet gedicht. Opvallend in die run is de vrije worp van Brussen. Hij bezit een opvallende een-hand worptechniek voor vrije worpen. Als crunchtime is aangebroken gaan we een spannende ontknoping tegemoet van deze game.

Willem Brandwijk gaat voor de score en krijgt die. Bovendien verzilvert hij ook de bonus vrije worp. Het is dan 81-76 met nog 1:14 te gaan, de buit binnen zou men moeten kunnen zeggen. Boyd van der Vuurst de Vries denkt daar anders over en maakt er dan 81-78 van. Donar verliest dan de bal en Bolden Brace gaat richting de hoek van het veld voor het ultieme afstandsschot. Het wordt billen knijpen voor coach Rudez.

De bal van Brace raakt wel de ring, maar valt niet door het netje uiteindelijk. Damjan Rudez schiet dan in de buzzer van de schotklok een driepunter binnen voor 84-78. Donar pakt dus de winst. Den Helder Suns heeft een prima pot gespeeld en was dichtbij. Voor Donar is er nog serieus veel werk aan de winkel wil het zichzelf zien als een serieuze titelkandidaat. Ondanks dat is de winst natuurlijk wel weer gewoon in de pocket.