!
29042021 WBL G2 BIN DH Kasius Treffers.jpg
30 april 2021

Dozy BV Den Helder na twaalf jaar weer terug op de troon

Door Ronald van Dam

Het is gelukt. Dozy BV Den Helder heeft het landskampioenschap basketball bij de vrouwen teruggehaald naar de kop van Noord-Holland. Door donderdagavond met 79-101 overtuigend van 4Consult/Binnenland te winnen, werd onder leiding van coach Mario Bennes de vijftiende landstitel uit de clubhistorie veroverd, en de eerste sinds 2009.

Captain Janiek van Veen nam na afloop in Barendrecht de kampioensbokaal in ontvangst en trad daarmee in de voetsporen van haar vader Meindert (veertien keer kampioen als coach bij Den Helder) en moeder Marion Velzeboer (vijf keer kampioen als speelster). Van de huidige ploeg is Maaike Klein de enige speelster die er in 2009 bij was. Eerder dit seizoen won Den Helder ook al de Carla de Liefde Trofee, de nationale beker bij de vrouwen.

Bij Binnenland, dat de best-of-three in de finale van de Women's Basketball League met 2-0 verloor, was er een emotioneel afscheid voor de zwangere Lisa van den Adel, die na er veertien seizoenen eredivisie een punt achter zet. Zij was er samen met teamgenote Eline Kasius bij toen de Barendrechtse club in 2014 de tot nu toe enige landstitel veroverde.

4Consult/Binnenland - Dozy BV Den Helder 79-101 (0-2)

Het plan van Binnenland, dat dinsdag de eerste wedstrijd in de finale met 82-75 had verloren, was een hoger tempo te hanteren, ten einde er een derde wedstrijd uit te slepen. De thuisploeg begon in de de eigen Driesprong voortvarend en kwam al snel met 4-0 voor via Marlou de Kleijn en Jaida Roper. Vooraf had Binnenland-coach Joost van Rangelrooy ook gezegd dat zijn team verdedigend beter voor de de dag moest komen ('meer dan 80 punten tegen is te veel'), alleen kwam daar weinig van terecht. Den Helder was al heel snel weer langszij en liep vooral via Sarah Curran en Zoë Slagter uit naar 7-16, waarna Van Rangelrooy een time-out nam. Heel even leefde Binnenland op (10-16), maar het had geen antwoord op de insnijdende bewegingen en pick-and-rolls van Den Helder. Ook een zone bood geen soelaas, zodat de thuisploeg na het eerste kwart al tegen een achterstand van veertien punten aan keek. Marlou de Kleijn maakte één seconde voor het einde van het kwart een fout op een driepuntspoging van Kiki Fleuren, die alle drie de vrije worpen verzilverde: 16-30.

Het moet gezegd: Binnenland toonde vechtlust en kwam na een turnaround jumper en een driepunter van Eline Kasius terug tot 28-36. Kleiner zou het verschil niet meer worden. Slagter deed inside haar ding, ook Sarah Curran bleef lekker door scoren en Kourtney Treffers gooide er zelfs uit balans op één been een bal in, resulterend in een 36-54 voorsprong bij rust. Back-to-back driepunters van Gabriëlle van den Bosch en een drive van De Kleijn begin derde kwart gaven de thuis via de livestream meekijkende Binnenland-aanhang (duizend viewers) nog heel even hoop (44-54), maar die werd door Den Helder snel de grond in geboord. De ploeg van Mario Bennes ging zelf ook in een zone staan en door scores van vooral Janiek van Veen, Curran en Slagter, die ook nog een lekker block had, liepen de bezoeksters uit naar 48-69 en was de wedstrijd eind derde kwart bij 53-76 feitelijk al gespeeld. Omdat in het vierde kwart het verschil steeds rond de twintig punten bleef hangen, konden beide coaches in de slotfase hun bankspeelsters ook nog van de finale laten proeven. Lotte Toonstra maakte voor Den Helder de honderd vol en de zichtbaar geëmotioneerde Lisa van den Adel kreeg van haar coach in de slotminuten een passend eerbetoon voor de veertien seizoenen die ze voor Binnenland op het hoogste niveau speelde, resulterend in één landstitel en twee bekers. In de rust werd via de livestream nog een mooie afscheidsvideo van haar vertoond.

29042021 WBL G2 BIN DH Feest.jpg

Bij 79-101 ging de zoemer en was de vijftiende landstitel een feit voor de ploeg die door de terugkeer van Van Veen en Treffers naar Den Helder als favoriet aan het seizoen was begonnen en die rol ook waarmaakte. Bennes, een dag later: "Het is prettig wakker worden deze vrijdag. Allerlei clichés spoken door je hoofd voor de wedstrijd. Zijn we scherp genoeg? Weten we wat we moeten doen? Houden we ons aan de afspraken? Na een zenuwachtig begin kwamen we op gang. Voor ons doen speelden we een scherp eerste kwart, waarbij we nog wel moeite hadden met de penetraties van Binnenland. Toen de voorsprong eenmaal daar was, speelde de ploeg scherp en was erop gebrand om Binnenland niet meer terug in de wedstrijd te laten komen. De ruststand van 36-54 was on-Helders hoog. Houd de focus was de boodschap voor de tweede helft. Binnenland probeerde aan te haken en dat gebeurde dan ook door twee driepunters van Gabriëlle. Na de time-out veranderden we van verdediging en dat wierp zijn vruchten af. Ze waren vanaf dat moment superscherp en wilden het in Barendrecht al afmaken. Dat lukte, de dubbel is binnen. Hard work pays off en voor ons in het bijzonder. Er zit geen ik in team. En dat maakt ons de terechte kampioen."

Van Rangelrooy: "Den Helder was simpelweg de betere deze serie. Het lukte ons niet om een vuist te maken. Ze zijn ook breder en kunnen wat makkelijker schakelen. Maar ik ben blij met ons seizoen. We staan als Binnenland weer op de kaart. Volgend jaar de volgende stap!"

Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 21 punten (8/16), 6 rebounds en 8 assists; Eline Kasius 13 punten, 8 rebounds en 4 assists; Jaida Roper 13 punten en 4 assists; Gabriëlle van den Bosch 10 punten.
Scores Den Helder: Sarah Curran 31 punten (14/18) en 6 rebounds; Zoë Slagter 19 punten (9/12) en 4 rebounds; Kiki Fleuren 15 punten en 5 assists; Janiek van Veen 12 punten en 8 assists; Kourtney Treffers 11 rebounds; Maaike Klein 12 assists en 7 steals. Opvallend: Den Helder had als team 34 assists.

29042021 WBL G2 BIN DH verdriet.jpeg

Foto's: Jeffrey Lewakabessy en cbvbinnnenland.nl

Gerelateerde artikelen