!
05042021 Lekdetec Den Helder De Jonge.jpg
5 april 2021

Dozy BV Den Helder profiteert optimaal van zenuwen bij Lekdetec.nl

Dozy BV Den Helder heeft goede zaken gedaan met de play-offs in aantocht. De ploeg van Mario Bennes diende Lekdetec.nl maandag in de Women's Basketball League de tweede nederlaag op rij toe en verzekerde zich met de 66-70 overwinning in Bemmel van thuisvoordeel in de play-offs, in elk geval t/m de halve finales. Dat geldt ook voor 4Consult/Binnenland dat uit bij BC Utrecht Cangeroes met 80-94 won en ook niet meer door het al uitgespeelde Lekdetec.nl is te achterhalen. Lions Basketball verloor thuis met 66-72 van Sportiff Company Grasshoppers en weet daardoor dat het als nummer vijf de play-offs in gaat. Onderin lukte het Keijser Capital Martini Sparks niet om voor het eerst dit seizoen te winnen. Door de 66-80 nederlaag tegen Triple Threat zal de hekkesluiter uit Haren als enige van de negen clubs niet meedoen aan de play-offs.

Lekdetec.nl - Dozy BV Den Helder 66-70

"Een moeilijke, maar ook mooie wedstrijd", stond Den Helder in Bemmel te wachten volgens coach Mario Bennes. "Lekdetec heeft goed spelende ploeg met veel outside dreiging". Dat bleek wel in de eerste helft. De thuisclub scoorde er lustig op los, terwijl Den Helder het geforceerd inside zocht. Na vijf minuten was het 15-8 en na het eerste kwart leidde Lekdetec.nl met 27-17. "27 punten tegen in een kwart is veel te veel", vond Bennes. "Helaas konden we het tij niet keren in het tweede kwart en kwam Lekdetec zelfs voor met 14 punten."
Bij rust was het 42-30 na een helft met lage schotpercentages: 38 procent voor de thuisploeg en 28 procent voor Den Helder. Bemmel was volgens Bennes gretiger en speelde agressiever. Dat was ook zo in het begin van het derde kwart en met een 12-2 run groeide de Bemmelse voorsprong naar 22 punten. Maar bij 61-47 aan het einde van het derde kwart leek het erop alsof er een vlammetje was gaan branden bij Den Helder, volgens Bennes. "Ineens begonnen we stops te maken en zelf te scoren." Na vijf minuten in het vierde kwart was de achterstand nog maar zes punten (64-58). Den Helder bleef verdedigende stops maken, Lekdetec.nl scoorde nog maar één keer en Den Helder haalde de wedstrijd alsnog binnen vanaf de vrije worp lijn. Bennes: "De boodschap: we stoppen niet met spelen."
Vincent van Sliedregt, coach van Lekdetec.nl, baalde van het verlies. "Na dertig minuten controle over de gedoodverfde kampioen te hebben gehad, vergeten we van de zenuwen te winnen. In het vierde kwart liet Den Helder zonder tactiek zien één-tegen-één enorm veel kwaliteit te hebben. Daarvan schieten wij in de stress en gooien zelfs open ballen onder het bord door. Ervaring kun je niet trainen of kopen en jammer genoeg betalen we duur leergeld in dit duel. Onze lange termijninvestering doet nu even zeer, maar gelet op onze gemiddelde leeftijd en de plannen in Bemmel om te bouwen, geeft het wel vertrouwen dat we in de toekomst mee kunnen doen om de prijzen."

Scores Lekdetec.nl: Lisanne de Jonge 23 punten (9/20), 3/8 driepunters en 8 rebounds; Julia Jorritsma 15 punten; Yfke Hoek 14 punten en 5 assists;
Scores Den Helder: Kiki Fleuren 19 punten; Kourtney Treffers 17 punten en 14 rebounds; Sarah Curran 11 punten en 10 rebounds.

Lions Basketball - Sportiff Company Grasshoppers 66-72

Op het spel stond de vierde plek en dus thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs, waarin deze twee teams elkaar weer gaan tegenkomen. Het lukte Lions Basketball niet om voor de tweede keer in drie dagen van de nog altijd regerend landskampioen uit Katwijk te winnen. Daardoor eindigt Grasshoppers als vierde en Lions Basketball op de vijfde plek met nog één speelronde te gaan.
Marlous Nieuwveen, coach van de Lions: "Jammer, we komen vandaag net iets tekort. We geven vooral te veel aanvallende rebounds weg. En de intensiteit in de aanval - de drives naar de basket - kan nog wel met wat meer precisie. Verder was het wel een leuke strijd. In de twee duels tegen Grasshoppers hebben we er één gewonnen en één verloren, dat maakt het spannend richting de play-offs. Daar gaan wij de komende weken naartoe werken en dan hopen we wel twee keer van Grasshoppers te kunnen winnen."
Axel Gouw, coach van Grasshoppers: "Beide teams hebben hard gestreden in de twee onderlinge duels. We zijn bij dat wij het thuisvoordeel in de serie tegen Lions hebben kunnen afdwingen."

Scores Lions: Lindsay Pengel 15 punten (6/7) en 2/2 driepunters; Charlotte van Kleef 12 punten (6/12); Tanya Bröring 12 punten, 6 rebounds en 4 assists; Denise Bloemkolk 10 punten (4/6).
Scores Grasshoppers: Deborah Vos 18 punten (7/10); Ilse Kuijt 14 punten; Sonja Kuijt 11 punten; Iris Govers 11 punten (4/8); Marieke van Schie 10 punten (5/8).

Keijser Capital Martini Sparks - Triple Threat 66-80

Het was voor de Sparks de laatste kans om van de laatste plek af te komen en nog zicht te houden op de play-offs, maar die hoop was al snel vervlogen. Via 15-24 na het eerste kwart leidde Triple Threat bij rust al met 23 punten verschil (23-46) en die voorsprong loodste de club uit Haarlem in de tweede helft in veilige haven, zich daarmee verzekerend van deelname aan de play-offs. Of Triple Threat daar aan begint als nummer zeven of acht mag de ploeg van Dominique Schemmekes komende zaterdag (10 april) gaan bepalen in een rechtstreeks duel tegen BC Utrecht Cangeroes. Bij de Haarlemse club baarde Janine Guijt opnieuw opzien. Na haar 44 punten tegen Jolly Jumpers twee weken geleden gooide ze er maandag in Haren 39 in.
Robert Tinga, de coach van de Sparks, vond dat zijn ploeg een slechte eerste helft had gespeeld. "We namen te weinig initiatief en matchen de intensiteit en het tempo van Triple Threat niet, waardoor zij een hoop ruimte kregen om hun spelen te spelen. In de rust hebben we aanpassingen gemaakt om meer scherpte te krijgen en dat werkte. De tweede helft was veel beter, maar de achterstand konden we niet neer goed maken. We missen een stuk of vijftien ballen rond de basket en de open schoten vielen niet, waardoor we verliezen. Nu hebben we nog één kans om van die hatelijke nul af te komen."
Schemmekes: "Een belangrijke wedstrijd voor ons, want je wilt met een winnend gevoel de play-offs in. Weer een sterk begin en dit keer hielden we dat lekker vol, zodat ik al snel naar de bank ben gegaan. Die deed het ook goed. We raakten veel, finishten agressief. Janine was weer belachelijk goed. Zij begrijpt nu steeds beter hoe wij spelen en waar zij haar punten vandaan moet halen. Ga dat maar eens stoppen, succes! Ik heb iedereen lekker laten spelen en dat ging goed. Als je gaat winnen, ga je steeds meer in jezelf geloven en maak je ballen die je eerst niet raakte. Dat doe vertrouwen met je. In de tweede helft was de urgentie weg en werd het allemaal wat losser. Maar dat gaan we ons tegen een topteam nier kunnen permitteren, dat is nog wel een aandachtspunt."

Scores Sparks: Kim Jaasma 24 punten, 3/7 driepunters en 8 rebounds; Demi Mulder 20 punten (9/17) en 6 rebounds.
Scores Triple Threat: Janine Guijt 39 punten (17/29) en 5/8 driepunters.

BC Utrecht Cangeroes - 4Consult/Binnenland 80-94

Binnenland had niet al te veel problemen in Utrecht op Tweede Paasdag, De ploeg van Joost van Rangelrooij was in de eerste helft niet scherp en werkte tegen een beduidend lager percentage af dan het normaal doet. "Maar in de tweede helft was totaal anders en hebben we snel een voorsprong gepakt."
Komende zaterdag mag Binnenland in een rechtstreekse confrontatie in en tegen Den Helder (aanvang 19.00 uur) gaan uitmaken wie de aangepaste reguliere competitie als nummer één afsluit. Van Rangelrooij: "Daar kijken we naar uit."
Collega-coach Ramon Kuiper kan zich met BC Utrecht gaan richten op de wedstrijd tegen Triple Threat, die bepaalt wie zevende of achtste wordt. "Over onze tweede wedstrijd tegen de top twee in drie dagen tijd ben ik weer niet ontevreden. Eind eerste helft staan we voor en doen we het prima. In het derde kwart is Marlou de Kleijn niet af te stoppen en beslist zij feitelijk de wedstrijd. Je hoopt het in zo'n weekend spannend tot het einde te maken tegen deze teams, maar al met al leveren we strijd en daar worden we weer een betere ploeg van."

Scores BC Utrecht Cangeroes: Renee Hoveling 13 punten en 3/4 driepunters; Lisa Stauffer 13 punten en 3/4 driepunters; Lea Romkes 12 punten (5/7); Roos Hof 11 punten en 7 rebounds; Irati Hernandez 10 punten, 7 aasists en 6 steals.
Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 27 punten (10/22) en 3/10 driepunters; Eline Kasius 23 punten (9/11); Gabrielle van den Bosch 15 punten en 3/3 driepunters; Eva van Oosten 11 punten en 2/2 driepunters.

Foto: Hennie van Diest

Gerelateerde artikelen