!
Schermafbeelding 2020-04-06 om 12.54.35.png
6 april 2020

Drie belangrijke vragen over de inschrijving voor de competities 2020-2021

Door Luuk von Burg

Het basketbalseizoen is 2019-2020 is tot een abrupt einde gekomen. Dit geeft onduidelijkheid met betrekking tot de inschrijvingen voor de competities van het seizoen 2020-2021. Ook kunnen spelers, coaches en bestuurders niet samenkomen om nieuwe teamsamenstellingen te bespreken. Medewerker competitiezaken Jeroen de Groot gaat in op de drie meest belangrijke vragen.

Waarom ligt de inschrijving voor de landelijke competities al op 1 mei en voor de afdeling op 15 mei?

Het zou uiteraard fijn zijn als basketbalverenigingen in deze tijd iets meer de tijd kunnen krijgen om te beslissen in welke competitie zij willen uitkomen. Echter de zaalhuur moet ook ruim op tijd worden kortgesloten met de gemeenten. Daarom ligt de deadline al in mei. Met de op tijd verkregen data van de gemeenten kunnen de competitiemedewerkers vervolgens tijdig starten met het aanmaken van de indeling van de poules en de planning van de wedstrijden, zodat de verenigingen nog net voor aanvang van de grote vakantie met hun thuiswedstrijden in Sportlink aan de slag kunnen.

Nu er geen kampioenen zijn, betekent dat ook dat je niet kan promoveren/degraderen?

Nee, dat kan wel. Op het moment dat een team al op een niet meer in te halen positie staat, op het moment van het beëindigen van de competities, zijn zij kampioen en hebben zij op afdelingsniveau het recht, landelijk de plicht, om te promoveren. Dat geldt ook voor degradatie. Als een team op een degradatiepositie staat en er geen mogelijkheid meer is zich hieraan te onttrekken, dan hebben zij de ‘plicht’ om te degraderen.

Daarnaast kan er ook besloten worden om teams die nog niet direct voor promotie of degradatie in aanmerking komen, toch te laten promoveren of degraderen, wanneer de stand en/of ingestuurde motivatie daar wel of niet aanleiding voor zou kunnen geven.

Vanwege het abrupte einde van de huidige competitie wordt de verenigingen zoveel mogelijk aangeraden om voor de nieuwe competitie teams in te schrijven op het niveau, waar zij denken te horen/willen te spelen. Als een team geen ‘recht’ heeft om in een bepaalde competitie spelen, moet er ook een motivatiebrief worden aangeleverd. Ook teams die op een mogelijke degradatieplek staan, dienen deze in te sturen! Deze motivatiebrief wordt uiteindelijk beoordeeld door de Nederlandse Basketball Bond.

Wat kunnen verenigingen nu doen om in het seizoen 2020-2021 in de juiste competities terecht te komen?

Basketbalverenigingen worden verzocht zo snel mogelijk te inventariseren waar zij willen uitkomen. Daarbij wordt dus gevraagd om een heldere motivatie aan te leveren. Mocht het zo zijn dat een team door de huidige onzekere periode,  waar wij als basketbalgemeenschap nu doorheen gaan, uit elkaar valt (o.i.d.), geef dat dan direct aan. De Nederlandse Basketball Bond zal met dergelijke gevallen uiteraard met enige coulance omgaan.
Ook wordt aangeraden om tijdig met de gemeente de zaalhuur te bespreken. Hoe eerder de zaalhuur is kortgesloten, des te minder problemen dit gaat opleveren met de planning. Maak voor deze planning gebruik van de planningstool die met de inschrijvingsformulieren aan de verenigingen is meegestuurd

Gerelateerde artikelen