!
3x3 Tokyo JAP NED blijdschap.jpg
25 juli 2021

Dubbelslag Orange Lions op tweede dag olympisch 3x3 toernooi

Door Ronald van Dam en Luuk von Burg

De Orange Lions hebben een productieve tweede dag achter de rug bij de Olympische Spelen. In de eerste wedstrijd die vijftien minuten werd onderbroken door een technisch probleem met de tijdwaarneming bleven de Nederlandse 3x3 basketballers gastland Japan met 21-20 de baas. Met dank aan een koelbloedige Arvin Slagter op de vrije worplijn. Ook de tweede wedstrijd van de dag tegen China werd omgezet in een 21-18 zege, waarmee Nederland een flinke stap richting de halve finales heeft gezet.

Japan - Nederland 20-21

Japan en Nederland maakten er in hun derde groepsduel een echte 3x3 wedstrijd van: wisselende kansen, puntje van je stoel en spannend tot het allerlaatste moment. Via Dimeo van der Horst en Ross Bekkering nam Nederland een 0-2 voorsprong, maar bij 2-2 - na een lange onderbreking door en probleem met de klok - was Japan alweer langszij, om vervolgens door te stomen naar 9-6 voor. Door tweepunters van Arvin Slagter en Jessey Voorn nam Nederland het initiatief weer over. Toch bleek ook de 9-11 voorsprong geen lang leven beschoren, want een dunk van Ira Brown en drie Japanse tweepunters deden het duel weer naar het gastland kantelen. Bij 16-12 toonde Slagter met een tweepunter voor de eerste maal zijn koelbloedigheid (16-14), waarna Voorn met de volgende tweepunter de Lions op 17-17 weer langszij bracht. Vanaf dat moment was het nagelbijten. De rake drives van de watervlugge Ryuto Yasuoda werden keer op keer beantwoord door Nederland, waarbij Ross Bekkering met een tweepunter de Lions zelfs op 19-20 voor zette. Weer Yasuoda met een drive maakte 20-20, maar het laatste woord was aan Slagter. Brown liep dwars hem heen terwijl Japan de bal had en bracht zo Slagter naar de lijn, omdat de Japanners in de penalty zaten. De eerste vrije worp van Slagter was meteen prijs.

Scores Nederland: Ross Bekkering 6 punten, Arvin Slagter 6, Jessey Voorn 5 en Dimeo van der Horst 4.

3x3 Tokyo JAP NED Voorn.jpg

Nederland - China 21-18:

Na de overwinning op gastland Japan is China de volgende tegenstander van de Orange Lions. De Chinese ploeg komt na drie wedstrijden zonder winstpartij het veld op in het Aomi Urban Sportspark midden in Tokyo, waar Nederland al twee overwinningen op zak heeft. Bij China is Jinqiu Hu de grote man. Met zijn 2 meter en 10 centimeter is hij de drijvende kracht achter de aanval van de Chinezen.
De Orange Lions beginnen scherp aan de wedstrijd met tweepunters van Slagter en Van der Horst. Ook lopen de teamfouten van China snel op, een beslissende factor aan het einde van de wedstrijd. Met nog twee minuten te spelen staat het 17-16 in het voordeel van de Nederlandse mannen. Opvallend is dat van de zestien Chinese punten er maar liefst vijftien worden gemaakt door de boomlange Hu. Door de foutenlast van China mag Arvin Slagter na een fout weg van de bal aanleggen voor twee vrije worpen, die hij beide loepzuiver binnenschiet. De goed spelende Dimeo van der Horst legt uiteindelijk het beslissende punt met veel gevoel via het bord binnen, waarna hij een kreet van ontlading uitslaat. Met de overwinning staan de mannen samen met Letland op een gedeelde derde plaats in de poule. Een plek in de kwartfinales kunnen de Orange Lions bijna niet meer missen. Als Nederland bij de eerste twee weten te eindigen, staan ze direct in de halve finale.

Scores Nederland: Dimeo van der Horst 8, Arvin Slagter 6 punten, Jessey Voorn 4 en Ross Bekkering 3.

3x3 Tokyo NED CHIN Van der Horst.jpg

Brian Benjamin (bondscoach): "Japan was gewoon goed. Ze verliezen na verlenging van Polen, winnen na verlenging van België, staan tegen Letland met 14-13 voor met nog drie minuten te gaan en verliezen van ons met één punt verschil. Dat geeft wel aan hoe klein de verschillen zijn. Wij waren niet scherp in het begin en lieten verdedigend veel steken vallen, waardoor Japan in de wedstrijd kon groeien. De laatste vier minuten hebben we ongelooflijk gedisciplineerd verdedigd en onnodige fouten vermeden. Die maakten zij wel, waardoor wij het vanaf de vrije worplijn konden beslissen. Tegen China speelden we bijna foutloos, haalden een hoog niveau, leden maar drie keer balverlies en gaven geen aanvallende rebounds weg. We moesten ook wel foutloos spelen, want China was niet te stoppen op 17 van hun 18 punten. Elk dag spelen we een stukje beter. Weer een stap in de goede richting gezet."

Arvin Slagter: "Ik denk dat we tevreden kunnen zijn met deze twee zeges vandaag. Het is gewoon belangrijk om twee potjes te winnen, maar er is zeker nog wel ruimte voor verbetering. Belangrijk dat we de komende dagen blijven kijken hoe we het beter kunnen doen dan vandaag. Morgen tegen Polen en de Belgen die ontzettend goed zijn momenteel. En Polen heeft laten zien op grote toernooien te kunnen pieken, het wordt dus weer een zware dag. Plus het feit dat het de derde dag op rij is dat we twee duels spelen en voeg daar ook de hitte nog bij. Toch kijken we uit naar morgen."

Programma maandag 26 juli:
Nederland-België (11.40 uur*)
Nederland-Polen (15.25 uur*)
* Nederlandse tijd

Foto's fiba.basketball

Gerelateerde artikelen