!
Henk Pieterse in actie.jpg
20 mei 2020

Een clinic van Henk Pieterse! Wie is er niet groot mee geworden?

Door Ronald van Dam

Vrij naar een oude Pindakaas-reclame: een basketbalclinic van Henk Pieterse! Wie is er niet groot mee geworden? Duizenden clinics heeft de vriendelijke basketbalreus met 101 interlands achter zijn naam de afgelopen 25 jaar al gegeven, schat hij zelf. Maar de voorbije twee maanden zat ook Pieterse door de coronacrisis noodgedwongen thuis. “Ik heb ze wel gemist hoor, mijn programma’s. Want wat ik doe is inmiddels veel meer dan een clinic.”

Het recept: men neme een center van 2.11 meter die vier jaar collegebasketball in Amerika heeft gespeeld, een try-out deed bij een NBA-team, zes keer kampioen van Nederland is geworden, vierde van Europa werd met het Nederlands team en die ook nog in België en Duitsland heeft gespeeld. Voeg er een professionele sportbus aan toe, gevuld met verrijdbare baskets, goede audioapparatuur, heel veel basketballen en andere sportmaterialen. Stuur hem naar een school, woonwijk, gemeente of een bedrijf. Laat hem over zijn eigen ervaringen vertellen – de gevolgen van pesten – om hem daarna met kinderen, jongeren of volwassenen basketbaloefeningen te laten doen met veel humor en positiviteit, waardoor iedereen twee uur later met een lach op zijn gezicht naar huis gaat.

Inmiddels mag hij weer door de versoepeling van de overheidsmaatregelen. Basisschoolkinderen – een niet onbelangrijke doelgroep voor Pieterse – gaan weer naar school en kinderen t/m12 jaar kunnen weer zonder restricties met elkaar sporten. Dus heeft Pieterse alweer een speciaal aangepast programma kunnen geven (hoe ga je om met het nieuwe normaal?) bij de opening van playgrounds in de wijk Maaspoort in Den Bosch en is hij vanuit zijn standplaats Sint Willebrord deze week twee keer naar Haarlem geweest om daar op een basisschool zijn Pest Mij Maar-programma te doen.

“Het komt weer op gang”, zegt de inmiddels opa zijnde Henk Pieterse (60), die door zijn imposante verschijning in zijn Amerikaanse jaren de bijnaam ‘The Tank’ verwierf. “Maar wel aangepast. Ik blijf nu consequent op anderhalve meter van de kinderen. Voor corona pakte ik soms zo’n klein kereltje op en zette die dan weer op de goede plek. Vinden ze prachtig. Nu gebruik ik daar hoepels voor. Alle ballen worden voortdurend ingesmeerd met desinfecterend spul. En geen highfives. Je moet overal rekening mee houden. Net voor de lockdown maakte ik nog wel eens wat grapjes over corona tegen de kids, een beetje kuchen en zo. Dat doen we niet nu niet meer.”

Henk Pieterse in actie in Weert.jpg

Henk Pieterse tijdens een clinic in Weert toen de anderhalve meterregel nog niet gold (foto Weert de Gekste).

Ook voor Pieterse viel alles stil door het uitbreken van de coronacrisis. En dat was even wennen voor iemand die gewend is soms vijf dagen per week aan het werk te zijn. “In een goede week zitten we op twintig groepen, maar er zijn ook weken bij dat we niks hebben, hoor. Pieterse zegt bewust ‘we’, want hij ‘runt de tent’ samen met zijn vriendin Jantien. “Zij zorgt voor de acquisitie, schrijft de programma’s uit, onderhoudt de contacten met scholen, bedrijven en instellingen, en beheert de website. Het is zo fijn dat die druk bij mij weg is. Zo kan ik me focussen op waar ik goed in ben, de uitvoering.”

“Tachtig procent doen we in het kader van de Pest Mij Maar Tour, maar er is meer”, legt Pieterse uit. “Het buddyprogramma ‘Yes You Can’, waarbij we de koppeling leggen tussen speciaal en regulier onderwijs, draaien we samen met onze Henkst*rs; sporters met ieder hun eigen sport en social skills. Met ons wijkprogramma ‘Beter een goede BuurT’ zoeken we verbindingen in de wijken, tussen de gemeente, woningbouwverenigingen, scholen, ouderencentra en winkeliers, om samen tot een groot wijkfestijn te komen. We zijn altijd op zoek naar dat sociale aspect. Met als kers op de taart onze stichting Pest Mij Maar die we begin dit jaar hebben opgericht.”

En wat doet een aan basketball verslaafd iemand als Henk Pieterse als hij noodgedwongen thuis komt te zitten? “Mijn twee zoons van elf en tien jaar zaten ook thuis. Ik was ineens een fulltime vader. Erbij zitten als ze hun online lessen krijgen, de kleren wassen, het eten verzorgen. Maar ook lekker veel met hen sporten. Samen hardlopen, met gewichtjes aan de slag en heel veel basketballen op de oprit voor het huis. Je komt zo wel veel dichter bij elkaar. Normaal ben je vooral met jezelf en je eigen werk bezig, maar nu ben ik er veel meer achter wat zij doen en wat die boys bezig houdt. En ik ben heel blij met The Last Dance, MJ was something else.”

Henk en heel veel kids.jpg

De Grote Vriendelijke Reus ten voeten uit in een hal met heel veel basketballende kinderen (foto Strijen.info).

In de eerste clinics die hij inmiddels weer heeft gegeven komt het onderwerp corona vanzelfsprekend ook aan bod. “Ik gebruik de slogan ‘de wereld een beetje beter op anderhalve meter’ en in Brabant ‘niet mauwuh, was je klauwuh, afstand houwen’. En het virus vergelijk ik met poep aan je handen. Dat smeer je ook niet graag overal aan. Het virus is bovendien onzichtbaar. Dus: was die handen! Dat blijf ik maar herhalen tegen de kids. Gelukkig ben ik groot, heb veel overzicht en een luide stem. Geloof me, ze luisteren wel.”

Sommigen noemen hem ‘de beschermheer’ van het gepeste kind, weer anderen betitelen hem als de Grote Vriendelijke Reus. Maar noem hem niet Mister Clinic. Henk Pieterse geeft geen clinics, vindt hij zelf. Hij draait inmiddels thematische programma’s en is nog steeds niet klaar met professionaliseren. Zijn droom om met het Pest Mij Maar-programma een pilot in de Verenigde Staten te doen, krijgt steeds meer vorm. Hij is voornemens daarvoor volgend jaar met een delegatie van ex-internationals af te reizen naar Denver, inclusief voormalig NBA-speler Rik Smits. “Ik heb de laatste jaren keihard aan mijn missie gewerkt. Die is ontstaan uit mijn eigen ervaringen als gepeste puber, waardoor ik na mijn basketbalcarrière zeker wist: dit is mijn levenswerk. Hiermee wil ik iets terug doen voor de sport die mij heeft gered. Dit is wie ik ben en dit is wat ik doe.”

En vervelen doet het hem na 25 jaar nog steeds niet. “Ik krijg die vraag vaak. Dat snap ik wel, maar ook weer niet. Een geschiedenisleraar draait ook altijd hetzelfde verhaal af, die kan de geschiedenis niet veranderen. Ik heb een groot arsenaal aan oefeningen waar ik uit kan putten. Er moet wel een bepaalde routine inzitten, ik wil niet steeds het wiel opnieuw vinden. Want het gaat om de boodschap die ik wil overbrengen aan de kinderen: hoe gaan ze om met pesten? Hoe gaan ze om met andere maatschappelijke problemen en veranderingen, zoals nu in coronatijd. Dat is mijn missie!”

Wil je meer weten over de programma’s van Henk Pieterse, check dan www.pestmijmaar.nl.

Gerelateerde artikelen