!
Cairo.jpg
6 mei 2021

Egypte is de eerste halte voor de 3x3 basketbalsters op weg naar het OKT

Door Ronald van Dam

Het aftellen is begonnen voor de Nederlandse 3x3 vrouwen. Over een drie weken gaan de Orange Lions proberen van 26 t/m 30 mei bij het eerste olympisch kwalificatietoernooi in Graz een ticket voor de Olympische Spelen van 2021 in Tokyo te veroveren. Na maanden van weinig meer kunnen doen dan trainen, trainen, nog eens trainen en af en toe scrimmage games spelen tegen de Duitsers, wordt de voorbereiding nu danig geïntensiveerd. Donderdag vertrekt de voorlopige selectie naar Caïro om op 7 en 8 mei te oefenen tegen Egypte, snel daarna gevolgd door de eerste Women’s Series in het Zwitserse Mies op 15 en 16 mei.

Bondscoach Hakim Salem ziet er niet tegenop. Hij keek de afgelopen maanden wel eens jaloers naar de 3x3 mannen die al veel toernooien konden spelen, zoals de gewonnen World Tour in Doha en de United League Europe in St. Petersburg. “Wij gaan nu ook op pad en dat werd tijd. We hebben heel veel getraind en kunnen nu eindelijk meer gaan doen, al moet je natuurlijk wel oppassen dat je de belasting niet te veel opvoert. Je wilt fit op het OKT verschijnen. Vandaar dat we de toernooien en wedstrijden over een grote groep speelsters verdelen.”

De eerste stop is Egypte, het geboorteland van Salem. Hij woonde er tot zijn veertiende, voordat hij naar Nederland kwam. “Dat is inderdaad bewust door mij geïnitieerd. We wilden heel graag in een ander klimaat spelen, in een andere omgeving, tegen teams die heel anders spelen dan we gewend zijn. Om te kijken wat er dan gebeurt met de ploeg, hoe speelsters daar op reageren. We zijn bezig geweest met Israël, Qatar en Egypte, maar de eerste twee landen konden geen serieuze teams op de been brengen. Egypte wel. Zij gaan niet naar het OKT, maar hebben wel een programma dat vergelijkbaar is met dat van ons, waarbij hun 5-5 speelsters ook 3x3 spelen.”

Salem reist af naar Caïro met de zussen Jill en Loyce Bettonvil, Noor Driessen en Ilse Kuijt, met in hun kielzog fysiotherapeut Elsa van Swieten en teammanager Patrick Kathmann. Voor Salem wordt het een bijzondere trip, maar ook voor zijn speelsters. “Tijd om mijn familie te zien, is er niet. Daarvoor is het programma veel te druk, met waarschijnlijk twee keer drie duels in twee dagen tijd. Ze wilden ons graag hebben. Het zal een goede test worden. Caïro is een chaotische stad, met twintig miljoen inwoners. Het is er warm, het is ramadan. We spelen elke dag twee wedstrijden, daarna wordt er gegeten als de zon onder is, gevolgd door nog een wedstrijd. Het is de bedoeling om de speelsters uit hun comfortzone te halen. Alles wat daarna komt, is makkelijker.”

95810A5B-20AF-4064-99B1-F9D4D8710CAB.jpeg

De selectie van de Orange Lions 3x3 vrouwen met bondscoach Hakim Salem bij de training in Egypte.

Met hetzelfde viertal doet Salem ook mee aan de eerste Women’s Series in het Zwitserse Mies op 15 en 16 mei. Fleur Kuijt, Esther Fokke en de twee kersverse 5-5 kampioenen van Dozy BV Den Helder, Kiki Fleuren en Zoë Slagter, nemen de tweede Women’s Series in het Franse Voiron op 21 en 22 mei voor hun rekening. Salem: “Bij de FIBA mag je voor het OKT maximaal maar twee ‘unranked’ speelsters opgeven. Dat zijn speelsters die niet in de top tien 3x3 ranking van je eigen land staan. Dat zijn bij ons Noor en Ilse. Ook Kiki en Zoë zijn unranked, maar we gaan de komende zomer gebruiken om ze in de top tien ranking van Nederland te krijgen, daar draagt Voiron alvast aan bij.”

Tijdens en na de Women’s Series in Mies zijn er in Amsterdam ook nog toernooien met deelname van twee teams uit Rusland, twee uit Oekraïne en één uit Duitsland. Op 15 en 16 mei bestaat het Nederlandse gezelschap in het Frans Otten Stadion uit Fleur Kuijt, Fokke, Fleuren, Slagter, plus Natalie van den Adel, Jacobine Klerkx, Janis Boonstra en Rowie Jongeling. Op 18 en 19 mei wordt die groep nog uitgebreid met de zussen Bettonvil, Driessen en Ilse Kuijt. Salem: “Het is fijn dat iedereen weer kan spelen na al die trainingen en scrimmages tegen de Duitsers en onze mannen. Dit gaat ons helpen op weg naar het OKT in Graz, waar iedereen uit deze groep die in de top tien ranking van Nederland staat nog voor in aanmerking komt, plus Noor en Ilse.”

Nederland krijgt twee kansen om zich voor Tokyo te plaatsen. Mochten de Orange Lions er niet in slagen in Graz een van de drie tickets te pakken, dan volgt een week later in Hongarije nog een olympisch kwalificatietoernooi in Debrecen (Hongarije), waar nog één ticket is te verdienen.

Over de kansen, zegt Salem. “Ik wil er niet te veel druk op leggen. We hebben hier twee jaar in geïnvesteerd, maar je hoort mij niet zeggen dat we wel even een ticket gaan pakken. Gewoon wedstrijd voor wedstrijd spelen. Alle landen beginnen nu aan hun voorbereiding, al hebben sommige wel het voordeel dat daar de competities langer doorlopen en speelsters nog wat meer in een ritme zitten. Bij ons hebben Noor en Ilse met hun club Grasshoppers tot en met de halve finales van de play-offs in de Womens’s Basketball League door gespeeld. Toch zie je dat ze een week nodig hadden om de transitie te maken. Ze moesten echt weer even schakelen. 3x3 is zo ander spelletje, met andere piekmomenten. Maar we gaan met vertrouwen toe werken naar Graz.”

OKT live bij Ziggo Sport

Goed nieuws voor de Nederlandse basketbalfans! Sportzender gaat alle duels van de Nederlandse 3x3 mannen en vrouwen tijdens het OKT (wedstrijdschema) in Graz live uitzenden. Op donderdag 27 mei (19.00-22.00 uur) spelen de vrouwen tegen Estland en Hongarije, de mannen tegen Letland en Canada. Op zaterdag 29 mei zendt Ziggo Sport tussen 17.25 en 18.45 de vrouwen tegen Wit-Rusland en de mannen tegen Oostenrijk uit, gevolgd door de vrouwen tegen Sri Lanka (delay) en de mannen tegen Kroatië tussen 20.30 en 21.30 uur. Als de Orange Lions doordringen tot de kwartfinales, zal Ziggo Sport op zondag 30 mei ook die duels gaan uitzenden.

Gerelateerde artikelen