!
Schermafbeelding 2020-03-21 om 18.19.36.png
21 maart 2020

Emese Hof terug in Nederland na winnen Spaanse beker

Door Luuk von Burg

International Emese Hof won vorige week de Spaanse nationale beker, maar verliet haar standplaats in een rap tempo toen de uitbraak van het coronavirus verder om zich heen greep. Nu is ze weer terug in Nederland, bij haar moeder in Utrecht. Hof kan nog maar amper bevatten wat er de afgelopen week allemaal gebeurd is.

Luister het hele gesprek terug op Soundcloud.

“Na het winnen van de Copa de la Reina hebben we zo’n beetje het hele stadion een high-five gegeven, waarna we de hand van de koningin schudden. Een paar dagen later was dat allemaal not-done”, zegt ze aan de keukentafel van haar ouderlijk huis. “Daarna is het allemaal heel snel gegaan en nu ben ik hier.”

Hof won met haar ploeg Perfumerías Avenida onder toeziend oog van de Spaanse koningin de befaamde Spaanse beker, niet wetend dat het de laatste wedstrijd van het seizoen zou zijn. Het team uit Salamanca trof in de finale Uni Girona, waarvan dat seizoen al driemaal was verloren. “We waren gebrand om ze deze keer te verslaan. Zeker omdat we wisten dat we beter waren. De vorige affiches verloren we, omdat we zelf slecht speelden”, zegt Hof. “Maar nu pakte alles goed uit en wonnen we eigenlijk vrij eenvoudig”, zegt ze met een grote glimlach op haar gezicht.

Het was het laatste feestje wat gevierd kon worden. Want die week raakte de uitbraak van het coronavirus in Europa in een stroomversnelling. Eerst weigerde de club de kwartfinale van de EuroCup voor vrouwen te gaan spelen. Dit riep in eerste instantie nog wat onvrede op vanuit de FIBA, maar al snel werd de gehele Europese competitie stilgelegd. Een dag later de Spaanse.

“Mijn Amerikaanse teamgenoten kregen het benauwd toen Trump aankondigde dat hij alle grenzen ging sluiten. Zij besloten direct te vertrekken. Toen ze vroegen of ik in dezelfde taxi naar Madrid wilde, ben ik meegegaan. Ik zag de competitie niet zo snel meer hervat worden.”

Hof vond het heel eventjes fijn om weer thuis te zijn, maar na een dag was ze er wel weer klaar mee. “Het einde van het seizoen zat eraan te komen. Dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. We begonnen net leuk te spelen en na de play-offs zou ik toch al naar huis komen.”

Haar zus Roos was een jaar op reis, maar ook zij moest abrupt haar avontuur afbreken. “Ik zou haar gaan opzoeken op Bali, maar dat wordt hem dus ook niet”, zegt de ex-Miami Hurricane. “Maar het is wel leuk om weer met zijn allen thuis te zijn. Dat is al zeven jaar lang niet gebeurd”, zegt ze als ook haar broertje de woonkamer binnenkomt.

Na de zomer gaat Hof weer terug naar Salamanca. Ze heeft getekend voor nog een seizoen bij de Spaanse topclub. “Het had even tijd nodig om te aarden daar, maar nu heb ik het er enorm naar mijn zin”, zegt ze eerlijk.

Gerelateerde artikelen