!
13 september 2021

Filou Oostende wint eerste Supercup in geschiedenis BNXT League

Door Rob de Keijzer

De eerste prijs in de geschiedenis van de BNXT League gaat naar Filou Oostende. In een aantrekkelijke wedstrijd om de BNXT Supercup was de ploeg uit België duidelijk een maatje te groot voor de landskampioen van de Dutch Basketball League van vorig seizoen, Zorg en Zekerheid Leiden. Met 68-90 liet de ploeg er geen twijfel over bestaan dat het een geduchte tegenstander zal zijn het aankomend seizoen.

Het is Jhonathan Dunn die met twee vrije worpen de score opent voor ZZ Leiden. Het zijn ook meteen de eerste punten in de BNXT League. Het gaat daarna mooi gelijk op, maar bij de stand 8-6 loopt ZZ Leiden, onder aanvoering van Dunn, uit naar 13-6. Dunn heeft dan al 7 punten achter zijn naam staan. Een paar minuten later dunkt diezelfde Dunn ZZ Leiden naar 17-10 en pakt coach Dario Gjergja een time-out.

Filou Oostende schakelt een tandje bij, brengt Keye van der Vuurst de Vries in het veld en met nog één minuut te gaan in het eerste kwart is daar ineens de 17-22 voorsprong. Coach Geert Hammink pakt na deze 0-12 run van Filou Oostende ook zijn eerste time-out. Filou Oostende laat zich niet van de wijs brengen en eindigt het kwart met een 18-25 voorsprong.

Filou Oostende trekt verder van leer en loopt uit naar18-29. Worthy de Jong zorgt met twee mooie acties voor 22-29, waarna een onsportieve fout van Maarten Bouwknecht Filou Oostende naar de vrije worp lijn brengt. De Belgische formatie blijft het betere van het spel hebben, maar kan niet echt afstand nemen van ZZ Leiden. Het verschil blijft het hele kwart rond de 10 punten hangen. Dunn brengt ZZ Leiden ietwat terug in de wedstrijd met een driepunter, maar het is Pierre-Antoine Gillet die drie seconden later precies hetzelfde doet voor Filou Oostende, 36-46. Het is uiteindelijk Dunn die met een loepzuivere driepuntsbuzzerbeater de ruststand op 39-49 brengt.

Minuutje onderweg in het derde kwart, Filou Oostende laat vijf punten noteren en coach Hammink pakt reeds zijn time-out om zijn spelers even goed te zetten. Het heeft nog niet het gewenste effect want Filou Oostende loopt mede door een driepunter van Philip Booth uit naar 40-57. Levi Randolph, die in de eerste twee kwarten voor Filou Oostende 5 punten liet noteren, brengt in no-time zijn puntentotaal halfweg dit derde kwart naar 16. Mede door zijn inbreng is de voorsprong van Filou Oostende vergroot naar 49-70. Bij ZZ Leiden is het eigenlijk alleen Dunn die scorend in het spoor kon blijven van de zuiderburen. Hij brengt met zijn 23e punt de stand op 52-70, maar laat later de kans om dichterbij te komen liggen door twee van de drie vrije worpen te missen. Het kwart eindigt op 54-75.

Filou Oostende is er op uit om deze wedstrijd binnen te slepen. Aan de andere kant is de scherpte bij ZZ Leiden er wat vanaf. Een steal van Van der Vuurst de Vries en de aansluitende dunk van Mikael Jantunen geven Filou Oostende een 58-81 voorsprong. Bij de Belgen zitten al vier spelers in de dubbele cijfers, waaronder eigenlijk ook Van der Vuurst de Vries met 12 assists. Ondanks dat de spanning al een tijdje uit de wedstrijd is, blijft het een aantrekkelijke game om te kijken. Van der Vuurst de Vries blijft strooien met assists (uiteindelijk 13) en de schutters van Filou Oostende blijven het net vinden. ZZ Leiden kan het niet meer bijbenen en de eerste prijs van dit BNXT seizoen gaat overduidelijk naar Filou Oostende: 68-90.

Topscorers aan de kant van Filou Oostende zijn Levi Randolph met 16 punten en Pierre-Antoine Gillet met 14 punten. Aan de kant van ZZ Leiden was Jhonathan Dunn topscorer met 22 punten.