!
20022021 KRO NED Jito Kok.jpg
22 februari 2021

Geplaatste Orange Lions sluiten Turkse bubbel af met verlies tegen Zweden

Door Martin Hoekstra

Het bereiken van EuroBasket 2022 was het doel van de Orange Lions voor het laatste window in de kwalificatiereeks. Daar werd zaterdag al aan voldaan door Kroatië terug te wijzen. De Orange Lions zouden hoe dan ook poule D als tweede afsluiten. Er was alleen nog wel een wedstrijd te spelen. Daarin kregen de de youngsters van de Lions veel speeltijd. Zweden, dat zaterdag uitgeschakeld werd, was met 59-74 te sterk.

Kwartstanden: 17-23; 16-20; 18-16; 17-6
Game flow

Maurizio Buscaglia koos voor het duel tegen Zweden voor een iets andere samenstelling. Leon Williams en Shane Hammink namen op de tribune plaats. Worthy de Jong en Charlon Kloof zaten op de bank, maar zouden uiteindelijk niet spelen. Als startende vijf stuurde de Italiaanse bondscoach Keye van der Vuurst de Vries, Yannick Franke, debutant Luuk van Bree, Mohamed Kherrazi en Jito Kok het veld in.

Ondanks een fraaie alley-oop pass van Keye van der Vuurst de Vries naar Jito Kok was de start van de Orange Lions uitermate stroef. De Zweedse formatie zag de Nederlanders open schoten missen, terwijl er zelf wel genoeg gescoord werd om geen één seconde op achterstand te komen. Na vijf minuten nam Buscaglia bij een stand van 5-15 al een time-out. Via Boy van Vliet, uitstekend aangespeeld door Van der Vuurst de Vries, en een block (steal) met aansluitend een dunk van Emmanuel Nzekwesi leek de Nederlandse ploeg in haar ritme te komen. Via Van Vliet en Joey van Zegeren werd het 17-21, maar in de buzzer zorgde plaaggeest Christopher Czerapovic (Zweeds topscorer met 19 punten) voor 17-23 aan het einde van het eerste kwart.

22022021 ZWE NED dribbel Keye.jpg

In het tweede kwart duurde het drie minuten eer de Orange Lions tot scoren kwamen. Het verschil liep op naar 10 punten, maar opeens ging het draaien. Luuk van Bree scoorde vijf punten en Roeland Schaftenaar deed met een driepunter ook een duit in het zakje. Ondanks een time-out van Zweden voegde Yannick Franke ook nog vier punten aan het Nederlandse totaal toe: 34-37. De reus Simon Birgander scoorde nog voor Zweden, maar het laatste woord was aan de Orange Lions. Van de Vuurst de Vries liet vlak voor het rustsignaal een verre driepunter door de ring glijden: 37-39.

Na drie minuten spelen in de tweede helft had Buscaglia wederom een time-out nodig om zijn manschappen bij de les te krijgen. Dat leek te lukken. Van der Vuurst de Vries tekende opnieuw voor een driepunter en Joey van Zegeren dunkte raak op assist van Franke: 42-46. Het Nederlandse schotpercentage nam flink af, terwijl Zweden een voorsprong van 14 punten nam: 43-57 met nog 2:23 te gaan in het derde kwart. De time-out van Buscaglia had dit keer wel succes, want Van Bree, Olaf Schaftenaar (driepunter) en Nzekwesi (twee vrije worpen en een driepunter net voor de buzzer) zorgden voor een 10-0 run, zodat bij een 53-57 stand nog alles mogelijk was.

22022021 ZWE NED Nzekwesi schot.jpg

Van een tweede overwining op de Zweden (in het tweede window in november 2020 won Nederland met 78-76) kwam het echter niet. In het laatste kwart maakte de Nederlandse ploeg slechts 6 punten (alley-oop dunk van Jito Kok en 4 punten van Emmanuel Nzekwesi). Zweden had iets minder moeite om tot scoren te komen en boekte uiteindelijk nog een ruime 59-74 zege, die verder weinig waarde had.

Opvallend

Waar Nederland voor rust meer rebounds pakte dan Zweden (22 om 21), viel de balans in de tweede helft fors de andere kant uit: 15 tegen 26 voor Zweden. Op zich had dat geen grote invloed op de einduitslag, want die was volledig te wijten aan de magere schotpercentages. Zweden ging de rust in met een percentage van 48,5 procent en reeds 5 driepunters, de Orange Lions kwamen niet verder dan 32,4 procent en 3 driepunters. Aan de eindstreep werkte Zweden af tegen 41,8 procent en 9 driepunters, Nederland sloot af op 31,3 procent en 6 driepunters.

'Het belangrijkste was vooral gezond blijven'

Roeland Schaftenaar: "Het was vandaag een rare wedstrijd. Je weet dat je zelf al geplaatst bent en op de tweede plek eindigt, en je speelt tegen een ploeg die al is uitgeschakeld. Het belangrijkste was vooral gezond blijven, want het ging nergens meer om. In de week dat we hier zijn, hebben toch wel jongens pijntjes opgelopen en je hebt toch je verantwoordelijkheid naar je club toe. Natuurlijk wilden we winnen, maar zoiets speelt wel mee. In het begin leden we te vaak balverlies en namen geen goede schoten. Dan vecht je terug en kom je tot op twee punten bij de rust. Maar in het derde kwart begonnen we weer net zo als aan het begin van het duel: net even de bal te makkelijk verspelen en geen goede schoten pakken. Toen het gat in het vierde kwart weer over de tien heen ging, hadden we geen fut meer om nog een keer terug te komen. Het was wel een wedstrijd waarin jonge jongens als Boy, Emmanuel en Luuk lekker veel hebben kunnen spelen en op dit niveau ervaring hebben kunnen opdoen. Al met al ben ik ontzettend trots op wat we zaterdag hebben laten zien en dat we het EK bereikt hebben. Voor Leon, Worthy, Mo, Yannick en Charlon en mij is het de tweede keer dat we gaan, wij waren er in 2015 ook bij. De rest gaat deze mooie ervaring nu ook beleven. Ondanks het verlies van vandaag sluiten we deze kwalificatie af met een positief gevoel."

Topscorers

Nederland: Emmanuel Nzekwesi 11 punten (4/10), Keye van der Vuurst de Vries 10 (4/10) en 8 assists, Yannick Franke 9, Luuk van Bree 7, Joey van Zegeren 6 (3/5), Jito Kok 6 (2/4), Boy van Vliet 4, Roeland Schaftenaar 3 en Olaf Schaftenaar 3.

Zweden: Christopher Czerapovic 19 punten, Tobias Borg 11 en Jonas Jerebko 11 rebounds.

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen