!
8 april 2021

Heroes blijft ook Landstede voor

Door Rob de Keijzer

DEN BOSCH - Heroes Den Bosch heeft ook de zesde wedstrijd op rij in winst omgezet. Het door blessures geteisterde Landstede Hammers bleef tot vijf minuten voor tijd in de race: 78-76. Na een alley-oop dunk en een bommetje van Alan Herndon knapte er iets bij de Hammers. Jozo Rados en Yasiin Joseph moesten met blessures afhaken en Herman van den Belt kon na zijn tweede technische fout vertrekken. Heroes Den Bosch stoorde zich er niet aan en sloot met een 21-0 run af: 99-76.

Het begin van de wedstrijd is overduidelijk voor Landstede Hammers. Rados en Joseph weten elkaar blindelings te vinden en tillen Landstede Hammers binnen vier minuten naar een 4-14 voorsprong. Heroes Den Bosch kan daar alleen een score van Thomas van der Mars tegenover zetten en een score van Herndon na een mislukt schot van Miha Lapornik. Jean-Marc Jaumin ziet de noodzaak van de time-out en daarna pakt Heroes Den Bosch het iets anders aan. Herndon opent met een driepunter, iets wat hij nog vaker zal doen deze eerste helft en nadat ook Jonathon Williams in het veld gekomen is, gaat het bij Heroes Den Bosch wat beter draaien. Via 11-18 wordt het uiteindelijk 20-24 en is Heroes Den Bosch toch nog volop in de wedstrijd na de zeer stroeve start.

DeMario Mayfield opent het tweede kwart met een driepunter, wat ook Kevin Bleeker daarna meteen doet voor Landstede Hammers. Als Dominic Gilbert daarna het verschil terug naar twee brengt (25-27), vindt Herman van den Belt het tijd voor een time-out. Heroes Den Bosch komt steeds beter in de wedstrijd en het is, net zoals in de vorige wedstrijd, weer Williams die het verschil maakt. Zijn and-1 zorgt voor 28-29 en even later mag hij bij de stand van 32-34 aanleggen voor twee vrije worpen om de stand gelijk te trekken. Dat lukt niet helemaal en Landstede Hammers profiteert in de persoon van Ralf de Pagter: 33-36. Even later is er dan toch de eerste voorsprong voor Heroes Den Bosch in deze wedstrijd. Een rake driepunter van Herndon betekent 38-37 voor de thuisclub. Joseph blijft zeer goed spelen en zal net als Nigel van Oostrum de volle 20 minuten spelen deze eerste helft. Joseph tekent in die 20 minuten voor 12 punten en 7 assists. Het vergt wel veel van de point-guard, want in het restant van het tweede kwart zie je toch de vermoeidheid iets toeslaan. Als Van den Belt tegen een technische fout aanloopt na aanmerkingen op de wedstrijdleiding, komt de stand op 46-44. JaCori Payne gooit er dan een driepunter in, maar die wordt afgekeurd omdat er op de vloer een fout wordt gemaakt tegen Mayfield. Die gooit zijn twee vrije worpen raak en bij de laatste wordt er een fout gemaakt op Van der Mars. Ook die twee vrije worpen worden benut en zo staat Heroes op een 50-44 voorsprong. Van Oostrum zorgt er dan voor dat de ruststand wordt bepaald op 50-46.

Het derde kwart geven de ploegen elkaar niet veel toe. Met 21-21 blijft het verschil 4 punten. Mayfield en Van der Mars openen voor Heroes Den Bosch dat wegloopt naar 55-46. Landstede Hammers komt via Rados en Kayel Locke toch weer terug tot 55-53. Lapornik laat dan zijn eerste score van de avond noteren: 58-53. In de daaropvolgende aanval blokt Herndon de actie van De Pagter en in de tegenaanval is het Williams die Heroes naar 60-53 schiet. Herndon is, na een moeizaam begin in Den Bosch, steeds beter gaan spelen en zal deze avond voor de Bosschenaren 19 punten laten noteren. Als Lapornik dan zijn tweede driepunter raak schiet, is het voor coach Van den Belt weer aanleiding om een time-out te nemen. De Pagter en Locke scoren dan voor Landstede Hammers, maar vrije worpen voor Mayfield en Williams, en even later ook voor Rados, zorgen ervoor dat de marge na 30 minuten nog steeds 4 punten is: 71-67.

Wie anders dan Joseph brengt Landstede Hammers bijna langszij: 71-69. Heroes Den Bosch zet daar snel scores tegenover van Boy van Vliet en Williams, maar Van Oostrum en Bart van Schaik wensen nog niet te capituleren: 75-74. Scores van Williams en Van der Mars brengen wat beroering bij de Bossche bank die getrakteerd worden op een technische fout. Joseph mist het buitenkansje en wederom vlucht coach Van den Belt in een time-out. In de 2,5 minuten die daarna volgen, laat Heroes Den Bosch even zien dat het toch bij de titelkandidaten gerekend mag worden dit jaar. Een heerlijke alley-oop van Herndon (assist Van Vliet), een driepunter van Herndon, een blok van Van Vliet op De Pagter, twee sterke scores van Van der Mars en een fastbreak van Gilbert zetten Heroes Den Bosch in no-time op een 91-76 voorsprong. Landstede Hammers zit er met een 6-mans rotatie redelijk doorheen en kan in het restant van deze wedstrijd niet veel meer inbrengen. Op 40 seconden voor het einde loopt Herman van den Belt tegen zijn tweede technische fout aan en kan hij de zaal verlaten. Vrije worpen van Lapornik en Gilbert bepalen uiteindelijk de eindstand op 99-76.