!
Rolstoel Gertjan.jpeg
30 augustus 2021

'Hier werk je vijf jaar lang naartoe, een wedstrijddag is eigenlijk een feestdag'

Door Luuk von Burg | Foto: Orange Pictures

De Orange Lions onder leiding van bondscoach Gertjan van der Linden zijn geplaatst voor de kwartfinale van de Paralympische Spelen. Met drie overwinningen en een verliespartij eindigen de Nederlandse rolstoelbasketballers op de tweede plaats in poule B. Morgen wacht gastland Japan in de kwartfinale, maar eerst blikken we kort terug op de poulefase met bondscoach Van der Linden.

“We begonnen goed aan het toernooi, hè”, begint van der Linden. “We hebben gelijk een goede pot tegen Amerika neergezet. We wisten dat dat de wedstrijd van de poulefase zou zijn. Alleen een dag erna liet ons schot ons in de steek tegen China. Verdedigend zat het allemaal wel goed in elkaar. De score was ook enorm laag, alleen aanvallend liep het dus niet.”

Nadat China de Nederlandse rolstoelploeg versloeg, moest ook topland Amerika eraan geloven. Daardoor is China groepswinnaar geworden. “Maar dat betekent nog steeds maar weinig”, zegt Van der Linden. “China won maar met een punt van de Amerikanen en ook tegen ons was het close. Het zit allemaal zo dicht bij elkaar.”

De twee laatste poulewedstrijden werden relatief eenvoudig gewonnen. Eerst van Algarije (109-18) en daarna van Spanje (24-63). “In die wedstrijden hebben we iedereen speelminuten kunnen geven. We hebben maar liefst vijf debutanten op deze Spelen, het is belangrijk dat die dan minuten kunnen maken. Daarvoor zijn ook dit soort wedstrijden belangrijk”, legt Van der Linden uit.

Over de kwartfinale is Van der Linden duidelijk. Vanaf nu is iedere wedstrijd een finale, als je verliest lig je eruit. “Japan is een snel spelend team, waarbij alle speelsters een afstandsschot hebben. Als we die eruit kunnen halen en de verdediging op orde hebben, dan komt vanuit daar de aanval wel.”

Volgens Van der Linden is het allemaal strak geregeld in Tokyo. Iedere dag moet er spuug ingeleverd worden voor de controle en ’s avonds volgt de uitslag. “Complimenten aan de organisatie en aan TeamNL. Ik heb best al wat Olympische Spelen meegemaakt, maar dat het zo top geregeld is, heb ik nog nooit gezien. TeamNL is er echt voor de sporters, dus wat dat betreft zit niks ons in de weg.”

“Ik zei het al tegen de vrouwen; Hier werk je vijf jaar lang naartoe, een wedstrijddag is eigenlijk een feestdag. Vanaf nu is het een rustdag en dan weer een feestdag, en als je wint heb je opnieuw een rustdag en daarna weer een feestdag. Zolang je blijft winnen gaat dat door tot aan de finale.”

Morgen (dinsdag) om 13:45u Nederlandse tijd nemen de Orange Lions op tegen Japan, in de kwartfinale van het Paralympisch toernooi. De wedstrijd zal live te zien zijn op de online stream van de NOS.

Gerelateerde artikelen