!
Jamie Bergens en Ismael Plet
31 maart 2021

History maker Bergens uitgeschakeld; ‘Voor ons kwam het niet als een verrassing’

Door Luuk von Burg

Ze waren onderdeel van de ‘History makers’, al was het voor henzelf helemaal geen verrassing. “We waren goed voorbereid en wisten dat we konden winnen”, aldus Jamie Bergens (19). Samen met Ismael Plet schopten de twee Nederlanders het met de Oral Roberts Golden Eagles tot de Sweet Sixteen van het NCAA Tournament.

In Out of Bounds zoekt Basketball Nederland (digitaal) contact met landgenoten die in het buitenland spelen. In deze aflevering bellen we met Jamie Bergens die college basketball in Amerika speelt.

Een nacht voordat we hem spreken is freshman Bergens weer terug op de campus. Veel tijd om bij te komen heeft hij niet, want het toernooi heeft ervoor gezorgd dat hij een behoorlijke academische achterstand heeft opgelopen en dus wachten de schoolbanken. “Fysiek onderwijs, dat gelukkig wel, maar met face mask en six feet apart”, zegt Bergens in een mix van Engels en Nederlands. “De docenten helpen ons goed om weer bij te komen, zij hebben natuurlijk ook meegekeken en helpen ons maar al te graag.”

De Golden Eagles waren de bracket busters van het 64 teams tellende toernooi. In de eerste ronde versloeg ze Ohio State na verlenging, dat werd geschat als tweede ploeg van de zuidelijke regio. Het bleef niet bij dat een stunt, want een ronde later wist Oral Roberts als underdog ook de Florida Gators uit te schakelen. Uiteindelijk strandt de ploeg van Bergens en Plet in de achtste finale tegen de Arkansas Razorbacks. Opnieuw leken de Golden Eagles te gaan zorgen voor een upset, totdat favoriet Arkansas op voorsprong kwam met nog drie seconden te spelen. Sophomore guard Max Abmas had met zijn schot in de buzzer de wedstrijd nog kunnen beslissen in het voordeel van de Golden Eagles, maar de bal ketste van de ring af en het sprookjesachtige toernooi van Plet en Bergens zat erop.

Amper 24 uur later beseft Bergens nog niet helemaal wat hem de afgelopen twee weken is overkomen. “Wat ik heb meegemaakt is best wel speciaal. Maar je leeft zo in het moment, dat je op het moment zelf helemaal niet door hebt”, vertelt Bergens.

De buitenwereld ziet de prestatie van Oral Roberts als historisch, maar binnen de ploeg zien ze dat heel anders. “Wij hadden het idee dat we ook de laatste acht konden bereiken. Als je al zo ver bent, dan wil je gewoon meer”, vertelt Bergens. “Er wordt dan tegen ons gezegd dat we het moment moeten koesteren, maar we waren zo dichtbij.”

Nu zijn eigen team uitgeschakeld is denkt Bergens dat Baylor het toernooi gaat winnen. “Zij hebben goede guard play en dat is wat je nodig hebt als het er echt om draait.”

Evaluatiegesprek

Deze week krijgen alle spelers bij Oral Roberts een individueel gesprek over hun ontwikkeling en verwachting voor volgend seizoen. Ook Bergens en Plet. De twee Nederlandse talenten kwamen in hun eerste jaar mondjesmaat aan spelen toe, iets dat gebruikelijk is in het college basketball. Het volgende seizoen hopen de twee een grotere rol van betekenis te kunnen spelen. Bergens: “Het spel is hier veel fysieker en veel sneller. Je moet je daar aan aanpassen en ook ik moet meer fysiek worden, maar dat lukt al aardig. Volgend jaar wil ik meer minuten gaan spelen en dan wél bij de laatste acht komen.”

Gerelateerde artikelen