!
Barneveld buitenveld
12 maart 2021

Hoe verenigingen in de buitenlucht weer basketball faciliteren

Door Luuk von Burg

Nu binnen sporten nog steeds niet mogelijk is, maar de zon weer steeds meer gaat schijnen, snakken basketballers ernaar om weer een balletje te gooien. In sommige gemeentem is de basketball community gezegend met een goed verzorgd veld, in andere regio’s moeten verenigingen creatief zijn om toch onze mooie sport te kunnen beoefenen.

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van verenigingen die op innovatieve wijzen basketball weer mogelijk maken. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer goede voorbeelden, dus weet jij een prachtig veld of samenwerking, laat het ons dan weten. We raden verenigingen overigens aan om bij hun eigen gemeente te informeren wat de (verruimde) mogelijkheden zijn om sportactiviteiten (in de buitenlicht) te organiseren.

Tower Jumpers Barneveld - de achtertuin van de voorzitter

Toen corona alleen nog maar een Mexicaans biertje was, had Towers Jumpers-voorzitter Mark Veldhuizen al plannen om zijn tuin te gebruiken als plek om samen te komen voor zijn vereniging. “Ik bedacht me een paar jaar geleden dat het maar zonde was om met die grote tuin niks te doen”, vertelt Veldhuizen. “Toen hebben we een stukje bos gekapt, een kuil gegraven, beton gestort en baskets op de kop getikt.”
Het veldje in de achtertuin is sindsdien het trefpunt van de vereniging geworden in de zomer. Er wordt bij mooi weer altijd gebruik van gemaakt. “Zeven dagen in de week”, zegt de voorzitter trots. “We zitten in Barneveld, maar toch ook soms op zondag.”

Bouncers Gouda & Waddinxveen - baskets uit de sporthal en opslag in een zeecontainer

"Normaal gesproken komt de handbalvereniging bij ons de zaal in, in de winter. Nu draaien we het om", zegt voorzitter Peter Scheltinga. Zijn Bouncers gebruiken de baskets uit de eigen sporthal De Mammoet, die naast de handbalvelden ligt. "We slaan al onze spullen op in een zeecontainer, die we via via hebben weten te bemachtigen", vult Scheltinga aan. Sinds het optuigen van de buitenaccommodatie is de opkomst en het enthousiasme enorm. "Misschien zelfs beter dan toen we binnen trainden", lacht de voorzitter.

bouncers_training_1.jpg

Een training op het handbalveld in Gouda.

Forwordians Voorhout - subsidie en olievaten als tegengewicht

Ook basketbalvereniging Forwordians uit Voorhout handelde snel en wist via het Fonds1818 een bijdrage te krijgen om buitenbaskets van Janssen-Fritsen op de kop te tikken. Om kosten te besparen zijn ze de baskets zelf gaan ophalen en via een vader van een lid kwamen er twee olievaten als contragewicht.

Jump IJsselstein - Koningsdagbaskets op een handbalveld

In IJsselstein is geen degelijk basketbalveld te vinden en dus ging de vereniging op zoek naar alternatieven. Bij de lokale handbalvereniging lag een goede egale buitensportvloer, wat alleen nog miste waren twee baskets. “Gelukkig hadden we nog twee baskets die we gebruikten voor evenementen zoals Koningsdag”, zegt voorzitter Jan-Evert Taminiau. “We hebben met de handbalvereniging afgesproken dat we die kunnen opslaan op hun terrein en buiten hun eigen trainingstijden om van het veld gebruikmaken.”

Vanuit Basketball Nederland steunen wij elk initiatief om in de buitenlucht weer basketball aan te kunnen bieden. Als community kunnen we elkaar daarmee helpen, door het delen van jullie verhalen! Dus ligt er bij jou een prachtig veld of is er een mooie samenwerking ontstaan, laat het ons dan weten! Mailen kan naar luuk.von.burg@basketball.nl

jump handbalveld 2.jpeg

Een clinic van Arvin Slagter en Ben Ponsioen op de handbalvelden in IJsselstein.

Gerelateerde artikelen