!
OLA Ivo de Vreede dunkt weer.jpeg
11 augustus 2020

Ivo de Vreede zet verdiende stap van Orange Lions Academy naar België

Door Ronald van Dam

De Orange Lions Academy, het door sportkoepel NOC*NSF ondersteunde nationale opleidingsprogramma, heeft als doel jonge basketballers op te leiden voor de Europese top. Aan de mannenkant maakt Ivo de Vreede nu de eerste stap in die richting. De 21-jarige center die twee jaar deel uit maakte van de Academy, wordt profbasketballer en gaat komend seizoen in België bij Spirou Charleroi aan de slag.

De Vreede kwam op zijn tiende in aanraking met basketball tijdens een clinic op school. “Het leek me wel een leuke sport”, en dus meldde hij zich bij basketbalverenigng Squirrels in Berkel en Rodenrijs, waar hij tot zijn zeventiende bleef spelen. “Mijn coach daar zei, dat al ik iets in het basketball wilde bereiken, ik het hogerop moest proberen. Zodoende ben ik naar Lokomotief in Rijswijk gegaan. Met het U18-team in de eredivisie heb ik een titel gewonnen en daarna ook met het eerste mannenteam in de Promotiedivisie.”

Het spelen in de hoofdmacht van Lokomotief combineerde De Vreede inmiddels met deelname aan de Orange Lions Academy, met als doel nog beter en completer te worden als basketballer. “Dat was wel even een omschakeling en wennen. Vijf dagen in de week tweemaal per dag trainen, op jezelf wonen, in combinatie met een studie Business IT en Management aan de Haagse Hogeschool. Ik zit nu in het vierde jaar van mijn studie. Gelukkig kon ik deel van mijn lessen via de Johan Cruyff Academie doen en door de coronacrisis werd er de laatste maanden vooral online les gegeven. Dat was goed te doen.”

Na twee jaar verruilt hij de Orange Lions Academy nu voor een bestaan als prof in België, bij Spirou Charleroi in de EuroMillions Basketball League. “Ik krijg daar een appartement van de club. Ik moet nog een half jaar voor mijn studie, maar die zet ik even on hold en stel mijn afstudeerstage – een onderzoeksstage bij een bedrijf – voorlopig uit. In overleg met mijn ouders en andere mensen om mijn heen kies ik nu voor basketball, ik ga er vol in als prof. Werken kan ik altijd nog. Ik pak deze kans met beide handen aan.”

Ivo de Vreede dunkt.jpeg

Zijn Spaanse agent kwam met Spirou Charleroi op de proppen, waar hij in het tweede team zal beginnen, om daarna te proberen een plek in de hoofdmacht te bemachtigen. “Omdat ik sowieso de Academy zou verlaten, was mijn agent op zoek naar een club, maar hij verwachtte dat het als gevolg van de coronacrisis lastig zou kunnen worden. Ik was dan ook opgelucht dat er iets kwam. Ik denk dat veel clubs het financieel moeilijker hebben gekregen en dus meer naar jonge spelers kijken. Daardoor krijgt iemand als ik de kans in België en dat is mooi.”

De Vreede is een ‘4’, een power forward die ook op de centerpositie kan. Op de vraag tot slot wat er nog aan zijn spel verbeterd kan worden, zegt hij resoluut ‘mijn schot’. “Dat is nog niet onwijs goed, daar moet ik nog wel aan werken.”

Okke te Velde, technisch directeur bij de Nederlandse Basketball Bond, is blij voor De Vreede. “Het is een mooi dat een speler van de Orange Lions Academy deze stap kan zetten, dat geeft aan dat we goed bezig zijn met het opleiden van onze talenten. Het is een verdiende stap voor Ivo. Hij heeft hard gewerkt aan zijn ontwikkeling de afgelopen twee jaar en is echt gegroeid als speler, op technisch maar ook mentaal vlak. Spirou Charleroi zal plezier aan hem gaan beleven.”

Gerelateerde artikelen