!
Jade Blagrove USF
30 december 2020

Jade Blagrove begint collegecarrière vanuit haar slaapkamer

Door Luuk von Burg

Na vier maanden aan de University of South Florida weet Jade Blagrove (19) dat ze de juiste keuze heeft gemaakt, ook al heeft ze nog maar weinig van de campus gezien. De meeste tijd spendeert ze in haar kamer en in de sporthal. "Maar het is niet anders. Ik had nu ook niet in Nederland willen zitten."

In Out of Bounds zoekt Basketball Nederland (digitaal) contact met landgenoten die in het buitenland spelen. In de eerste aflevering vertelt Jade Blagrove over haar eerste maanden bij de University of South Florida.

Ze had zich waarschijnlijk iets anders voorgesteld dan de lege campus en colleges volgen in haar slaapkamer, toen ze als klein meisje droomde over het spelen voor een Amerikaans college. Toch is Blagrove erg blij en trots op de stap die ze heeft gemaakt, en terecht, want spelen voor een NCAA Division 1 College blijft voor veel basketballers bij een droom.

Jade printscreen

“Ik ken eigenlijk niet veel meer mensen dan mijn teamgenoten en de staf”, vertelt Blagrove. “Normaalgesproken heb je een introductieweek en leer je genoeg mensen kennen, maar dat ging allemaal niet door.”

Het was wel even wennen voor de jonge jeugdinternational in Amerika. Een ander land, een andere taal en andere gebruiken, maar gelukkig zijn veel van haar teamgenoten ook uit Europa. “Dat is toch wel fijn. Europeanen voelen toch iets meer als thuis”, zegt de Barendrechtse basketbalster. De University of Florida heeft inderdaad een teamsamenstelling van veel verschillende nationaliteiten, veelal uit Europa. Onder andere een Italiaanse, twee Tsjechische speelsters, een Kroatische, een Griekse, twee Spanjaarden, twee Portugezen, een Dominicaanse en eentje uit Wallonië komen uit voor de vrouwenselectie van de University of South Florida Bulls.

Jade Blagrove (19) begon met basketballen in haar woonplaats Barendrecht bij de plaatselijke club CBV Binnenland. Via de Orange Lions Women’s Academy kwam ze terecht bij de University of South Florida, waar ze naast basketball ook een Major in psychologie doet.

De wedstrijden van de USF Bulls worden tot nog toe zonder publiek afgewerkt. Ook moet Blagrove zich bijna elke dag laten testen op het coronavirus en leeft ze bijna volledig afgesloten van iedereen die niets met basketbal te maken heeft. “Het moet wel zo streng”, zegt ze er zelf over. “Maar wat wel gek is, is dat alles gewoon open is. Je zou in principe gewoon naar de club kunnen, zolang je maar een mondkapje draagt. Maar dat doen wij natuurlijk niet”, voegt Blagrove eraan toe.

Eerste minuten

Als freshman begin je achteraan de bank, zo ook het Nederlandse talent. Maar een paar weken geleden maakte ze haar eerste minuten en direct ook haar eerste punten tegen Stetson University. Voor de wedstrijd was ze erg gespannen, geeft Blagrove toe. “Overal staan camera’s in de arena, je naam wordt omgeroepen. Ja, dan weet je het even niet meer hoor”, vertelt ze over haar eerste wedstrijd.


Als doel voor dit seizoen wil Blagrove meer minuten gaan maken en een vastere waarde worden. “Ik weet niet of je het kan zien, maar ik ben niet echt heel breed gebouwd. Ik moet nog wel wat sterker worden”, zegt ze lachend, terwijl ze haar arm in de lucht steekt.

Jade Blagrove USF 2

Gerelateerde artikelen