!
Jade Blagrove Manhattan Jaspers .jpeg
5 mei 2021

Jade Blagrove verkast naar Manhattan College; 'Ik wil een aandeel hebben in het succes'

Door Luuk von Burg

Jeugdinternational Jade Blagrove had als freshman een succesvol jaar bij de University of Florida Bulls, maar kiest toch voor een nieuw avontuur in New York bij de Manhattan Lady Jaspers. Eveneens een team dat uitkomt op het hoogste niveau collegebasketball.

Afgelopen jaar won Blagrove met de Bulls het reguliere seizoen, het conference toernooi en bereikte ze de tweede ronde van het NCAA Tournament. “Iets dat ik nooit had willen missen”, vertelt Blagrove. Toch heeft ze besloten om een transfer te maken naar een ander programma in het college basketball.

“Ik heb een geweldig jaar gehad, maar kies er toch voor om weg te gaan”, zegt Blagrove. Als freshman kwam ze vier wedstrijden in actie met een gemiddelde van twee minuten per wedstrijd. Als eerstejaars zijn dat normale statistieken, maar door de coronapandemie mag iedere studentatleet zijn jaar opnieuw doen. “Als de seniors weg zouden zijn, dan zouden er meer kansen voor mij zijn. Maar iedereen blijft en er komen juist meer speelsters op mijn positie bij”, verduidelijkt Blagrove, die inmiddels weer in Nederland is.

Het 19-jarige basketbaltalent ging het zogeheten transferportal in, waarmee ze bekend maakte open te staan voor andere aanbiedingen. “Dat was heel spannend. Ik was bang dat ik geen goed offer, of misschien wel helemaal geen aanbieding zou krijgen.” Gelukkig duurde het nog geen vijf minuten toen de eerste aanbiedingen binnenstroomden. “Ik was heel blij met de enorme keuze aan colleges die ik kreeg. Veel tweede divisie colleges en junior colleges, maar ook twintig first division scholen. Ik kom van een grote en bekende school en denk dat dat wel meehielp.”

Als het maar een grote stad is

De keuze viel uiteindelijk op Manhattan College. Een school in de New Yorkse wijk The Bronx. De voornaamste reden voor de Barendrechtse om te vertrekken: meer speelminuten. Maar daarnaast wil ze ook terechtkomen in een levendige omgeving. “Ik hou ervan om buiten het seizoen ook leuke dingen te kunnen doen, daarom zit ik liever een grote stad. Dat is met New York aardig goed gelukt.”

De Manhattan College Lady Jaspers komen uit op het hoogste collegeniveau in de Metro Atlantic Athletic Conference. In die competitie komt Blagrove haar oude teamgenoten Anouschka Meijer (Iona College) en Sofie Bruintjes (Rider Univerisity) tegen. De Lady Jaspers haalden viermaal het NCAA-eindtoernooi, de laatste keer in 2003.

Blagrove deed vorig seizoen nog mee aan de The Big Dance, maar heeft aankomend jaar een minder makkelijke uitgangspositie om het NCAA Tournament te halen. Zelf ziet ze dat alleen maar als een uitdaging. “Ik heb het nu een keer van dichtbij mee mogen meemaken en was onderdeel van een winnend team. Maar nu wil ik meer. Ik wil ook op het veld een aandeel hebben in het succes en hoop dat in Manhattan te bereiken. Sinds een aantal jaar zit daar een nieuwe coach en sindsdien gaat het steeds beter. Ik wil onderdeel zijn van die groei.”

Gerelateerde artikelen