!
21022021 Jolly Jumpers Den Helder grondgevecht.jpg
21 februari 2021

Jolly Jumpers stunt in WBL met zege op Dozy BV Den Helder

Jolly Jumpers heeft voor een daverende verrassing gezorgd in de Women's Basketball League. De jonge ploeg uit Tubbergen versloeg zondag Dozy BV Den Helder met 70-58. Door dat verlies en de zege van Lekdetec.nl (58-78 bij Keyser Capital Martini Sparks) raakte de Helderse formatie de koppositie kwijt. 4Consult/Binnenland (73-84 winst bij Triple Threat) en Sportiff Company Grasshoppers (59-63 zege bij BC Utrecht Cangeroes) staan nu in punten gelijk met Den Helder, maar hebben beide een duel minder gespeeld.

BC Utrecht Cangeroes - Sportiff Company Grasshoppers 59-63

Dat zijn ploeg uiteindelijk Utrecht zaterdag met een zege verliet, kon Grasshoppers-coach Axel Gouw nauwelijks bekoren: "Dit was eigenlijk niet goed genoeg, we missen vijf van onze laatste zes vrije worpen, we hebben echt geluk gehad. Ik vond ons niet goed, BC Utrecht Cangeroes wel, dat heeft tot de laatste seconde gevochten. Alle credits voor hen. Met een zege als deze kan ik niet blij zijn, het moet veel beter dan dit. Het voelt eigenlijk aan als een nederlaag."
Ramon Kuipers, coach van de thuisploeg, baalde behoorlijk. "We hadden een hele goede start. De tweede helft maakte Grasshoppers ons het een stuk lastiger. We hebben het aan het einde niet afgedwongen, maar dat maakt de teleurstelling er niet minder groot om. Wij proberen heel veel energie op het veld te leggen met een fullcourt press. Die heb ik wel een paar keer aangepast, maar we voelen ons daar fijn bij. Het is belangrijk dat ze er mee om leren te gaan dat een tegenstander z'n pressbreaker aanpast. We hebben een ploeg die het veel teams lastig kan maken, ook Grasshoppers. Dat willen we elk duel laten zien. Je moet moeilijke duels leren winnen en in dat proces zitten we nu."

Scores BC Utrecht Cangeroes: Renee Hoveling 20 punten, Roos Hof 14 punten en 7 rebounds.
Scores Grasshoppers: Liselot Kulk 13 punten; Sonja Kuijt 12 punten; Marieke van Schie 12 punten; Deborah Vos 10 punten en 10 rebounds.

Jolly Jumpers - Dozy BV Den Helder 70-58

De jonge basketbalploeg uit Tubbergen zette zondag een mooie stap in de leerproces. Dat ging ten koste van het gehavend aantredend Den Helder, een team met kampioensaspiraties. Het eerste kwart met 13-23 was voor de bezoeksters, daarna kreeg Jolly Jumpers steeds meer grip op de wedstrijd. Via 13-8 in het tweede kwart en 14-14 in de derde periode begon de thuisploeg met 5 punten achterstand aan het vierde kwart. Dat ging met 30-13 naar Jolly Jumpers, resulterend in de eerste zege van het seizoen.
Jolly Jumpers-coach Mart Kieftenbeld: "Verdedigend hadden we met name in de tweede helft veel controle. En het helpt veel als je het aantal keren balverlies omlaag brengt (14-22 in het nadeel van Den Helder, red). Daarnaast hebben we de rebounds gecontroleerd en als je dan stug blijft volhouden in de aanval, krijg je vanzelf wat je verdient. We toonden een hoop karakter en speelden met een hoop plezier. Dat maakt me trots."
Den Helder-coach Mario Bennes moest het in Tubbergen stellen zonder Kourtney Treffers, Kiki Fleuren, Zoë Slagter en Leonie Plagmeijer. "En in het tweede kwart raakte ook nog eens Sarah Curran geblesseerd. In het derde kwart ging bij ons de foutenlast meespelen, maar de turnovers in het laatste kwart werden ons min of meer noodlottig. Transitiebasketball met makkelijke lay-ups zorgde voor het uiteindelijke verschil in de wedstrijd. Een terechte overwinning voor Jolly Jumpers."

Scores Jolly Jumpers: Anke Rikhof 15 punten (7/10) en 10 rebounds; Noëlle Droste 14 punten, 7 rebounds en 5 steals; Pien Nijhuis 12 punten, 4 assists en 2/5 driepunters; Iris Zwart 10 punten en 10 rebounds.
Scores Den Helder: Janiek van Veen 14 punten, 12 rebounds en 7 assists; Maaike Klein 14 punten (6/9) en 7 rebounds; Sanne van Poelgeest 12 punten.

21022021 Jolly Jumpers Pien Nijhuis.jpg
Triple Threat - 4Consult/Binnenland 73-84

Het begin was zaterdag voor de thuisploeg die de controle over het duel nam. Maar dat veranderde door de vroege foutenlast bij Naomi Halman. Langzaam maar zeker kantelde de wedstrijd, zag ook Binnenland-coach Joost van Rangelrooij: "Ik was niet tevreden over onze verdediging in de eerste helft. In de rust hebben we de puntjes op de i gezet en kwam Triple Threat er eigenlijk niet meer aan te pas. Wat ook hielp was dat Eline Kasius er 31 punten ingooide. Een mooi zege en nu op naar woensdag tegen Grasshoppers."
Triple Threat-coach Dominique Schemmekes: "Een goede wedstrijd van ons, maar je verliest weer en een nederlaag voelt op dat moment ook aan als een nederlaag. Maar eigenlijk zijn we aan het winnen in ons proces, omdat we goed aan het basketballen zijn. Ze werken keihard, maar komen nog steeds net iets tekort tegen tegenstanders van dit kaliber en dat is lastig. Maar we laten elke keer weer zien dat we op dit niveau thuis horen. We hebben nu even twee weken geen duel en kunnen in die tijd even aan ons zelf werken. Geloof me, over een maand zijn we een ander team en dan krijgen we de voor ons fifty-fifty-teams. En wie weet kunnen we in de play-offs dan wel een keer van een topteam winnen."

Keyser Capital Martini Sparks - Lekdetec.nl 58-78

"Lange autoritten en lege hallen maken het soms lastig de juiste flow te vinden", begon Lekdetec.nl-coach Vincent van Sliedregt zijn wedstrijdanalyse bijna poëtisch. Zijn ploeg startte slordiger dan normaal. "Toch hielden we het aantal keren balverlies lager dan de Sparks en vonden met de rebound extra balbezit." Daardoor liep Lekdetec.nl stukje bij beetje weg van de thuisploeg, resulterend in meer energie en betere communicatie. Van Sliedregt: "Hoewel de vrouwen van Sparks ons in vechtlust kunnen matchen, kunnen wij op iets meer ervaring en vechtlust leunen. In het vierde kwart konden onze jongere speelsters de klus afmaken. Het valt op dat de jeugd steeds dichterbij onze rotatiespeelsters komt."
Sparks-coach Klaas Stoppels was niet ontevreden over de eerste drie kwarten. "We bleven in het eerste kwart goed bij en ook begin vierde kwart hadden we de hoop dat we binnen de single digits konden komen. Maar door aanvallend niet de juiste dingen te doen en we door blessures weinig rotatiemogelijkheden hebben, speelde aan het einde de vermoeidheid een rol. Zodoende werd het verschil in mijn ogen onnodig fors."

Scores Sparks: Daniëlle Pruijs 18 punten.
Scores Lekdetec.nl: Yfke Hoek 20 punten; Aya Darib 10 punten.

Foto's Herman Zandhuis

Gerelateerde artikelen