!
MaartenBouwknecht-3x3-1-jul24
1 juli 2024

Maarten Bouwknecht gaat volledig voor de 3x3 sport

Door Tiel van den Heuvel

Vanaf vandaag, maandag 1 juli, heeft Team Amsterdam er een nieuwe speler bij. Maarten Bouwknecht, die al eerder en vaker wedstrijden won met het team, stapt volledig over op de 3x3 basketbalsport.

Volgens FIBA3x3 is Maarten, ondanks dat hij het afgelopen seizoen volledige focus op ZZ Leiden had, nog altijd de zevende speler van ons land en een top 100 speler wereldwijd. Als je zijn gespeelde toernooien bekijkt is niet moeilijk te zien ‘hoe’: vorige zomer won hij met Team Utrecht en Team Haarlem twee PRO Quests en nog drie Challengers met Amsterdam.

“Ik zag 3x3 altijd gewoon als iets nieuws, een leuke manier om in de zomer toch met basketball bezig te zijn”, zegt Bouwknecht, die zijn 3x3 debuut bijna zes jaar geleden maakte. “Ik speelde in die tijd een toernooi met onder andere Worthy, in Amsterdam. Worthy had toen al een behoorlijke naam in 5 tegen 5. Ze vroegen wat jongens uit de league om met dat toernooi mee te doen, om het wat gezicht te geven.”

Omslagpunt

Het team won dat toernooi, speelde vervolgens een Challenger in Poitiers, Frankrijk. Vervolgens speelde Maarten bijna 4 jaar geen officiële 3x3 game meer. “Het was voor mij uit mijn gedachten. Ik concentreerde me weer op 5 tegen 5. Het gevoel dat het echt een serieus iets was kwam toen ik gevraagd werd mee te trainen met de jongens die richting de Olympische Spelen werkten.” Dat waren toen nog onder andere Arvin Slagter, Jesse Voorn en Dimeo van der Horst. Toen Worthy de Jong bekend maakte met 5-tegen-5 te stoppen om zich volledig op 3x3 te richten, voelde dat als een omslagpunt.

“Toen voelde ik helemaal: dit is echt iets groters dan ik eerst dacht.” Maarten speelde in 2023 verschillende toernooien mee. Dat beviel goed, hij behield het contact met coach Aron Royé maar koos voor nog een jaar BNXT League bij ZZ Leiden. Daar werd hij – weer – landskampioen. Toch is de overstap geen kwestie van ‘niets meer te bewijzen’ hebben. “Ik snap dat mensen het zo kunnen zien, maar zo voelt het voor mij niet. Het is gewoon iets waar ik vorige zomer heel veel plezier aan heb gehad en een hele andere ervaring dan 5-tegen-5 basketball.”

MaartenBouwknecht-3x3-2-jul24

Kleine groep

“Je speelt elke week een toernooi, waarbij elk toernooi ook net zo belangrijk is.” Dat is anders dan de BNXT competitie, zegt hij, waar het reguliere seizoen alleen als opstapje naar de play-offs dient. “En er is natuurlijk flink wat prijzengeld te verdienen. Maar het contact met het team is ook heel mooi. Je bent met een kleinere, intiemere groep. Als je met z’n vieren zo’n trip maakt word je vanzelf heel close.”

Het 3x3 spel ligt hem goed, zegt hij, al zijn er logischerwijs verschillen. “Het gaat altijd door. Je hebt geen tijd om op adem te komen, geen tijd om echt na te denken.” En als scorer moet je volgens Maarten geen geweten hebben. “Als je een beetje licht heb, moet je die bal gewoon schieten. Soms neem je schoten waarbij je bij regulier basketball zou denken: dat was geen goed schot. Maar ik ben een creatieve speler, ik denk dat ik ook met een paar seconden op de klok een goede optie kan krijgen.”

Dromen van de Olympics

Maarten zit logischerwijs niet bij de selectie voor Parijs 2024. Heeft hij al wel aan Los Angeles gedacht, waar de Spelen over vier jaar zijn? “Natuurlijk is dat de droom. Maar er kan in vier jaar heel veel gebeuren. Ik ga me het komende jaar gewoon volledig inzetten en kijken hoe ver ik kom.”

Oud-teamgenoten Arvin Slagter (bij Donar) en Worthy de Jong (ZZ Leiden) laten de komende weken zien waar volledige inzet toe kan leiden. Maarten maakt vanaf vandaag deel uit van hun team in een weerzien dat hij ‘vertrouwd’ noemt. “Met Worthy heb ik altijd een goede band gehad. Ik heb met én tegen Arvin gespeeld en Dimeo, Jan en Julian ken ik ook al goed.” Sommige dingen zullen automatisch weer goed gaan, aan andere zaken zullen hij en zijn team moeten werken. Daar heeft hij even tijd voor: het eerste toernooi waar Bouwknecht voor Team Amsterdam uit zal komen zal ná de Olympische Spelen zijn. “Ik heb gelukkig de tijd om er rustig in te komen. Ik heb er in ieder geval véél zin in.”

Gerelateerde artikelen