!
Julie-Barennes-euroleague.jpeg
7 oktober 2021

Julie Barennes nieuwe bondscoach van Nederlandse basketbalsters

Julie Barennes is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse basketbalsters. De voormalig Franse basketbalprof en huidige clubcoach van de Franse kampioen Basket Landes, dat dit seizoen ook meedoet aan de prestigieuze EuroLeague Women, volgt Hakim Salem op bij de Orange Lions. Met de 35-jarige bevlogen Barennes aan het hoofd willen de Nederlandse vrouwen zich gaan kwalificeren voor EuroBasket 2023.

Barennes heeft er ongelooflijk veel zin in om met de Orange Lions aan de slag te gaan. “Toen jullie technisch directeur Patrick Kathmann me benaderde was ik eerlijk gezegd verbaasd, want ik had geen directe plannen of de wens om de coach van de Orange Lions te worden. Ik heb de tijd genomen om wat wedstrijden te bekijken en werd heel blij van de geestdrift in het team. Dit is een mooie uitdaging voor de Nederlandse Basketball Bond en voor mij. Ik hou van uitdagingen. Ik zal niet liegen, van het Nederlandse vrouwenbasketball wist ik niet veel, een paar speelsters kende ik, meer niet. Dus ben ik Nederlandse wedstrijden gaan kijken en de speelsters van de nationale selectie gaan volgen. Nederlands spreken gaat nog niet, maar ik ben hard aan het oefenen. Ons doel is eenvoudig en lastig tegelijk: kwalificeren voor het Europees Kampioenschap in 2023, samen plezier hebben en aantrekkelijk basketball spelen.”

Technisch directeur a.i. Patrick Kathmann: “Ik ben erg verheugd Julie Barennes aan te kunnen kondigen als de nieuwe hoofdcoach van de Nederlandse vrouwen. Met haar ervaring als speelster en coach van de Franse kampioen verwachten we een nieuwe richting in te kunnen slaan met de Orange Lions. Julie is een energieke coach die makkelijk verbinding maakt met speelsters en die in staat is om teams in korte tijd goed te laten presteren.”

Julie Barennes.jpeg

Barennes gaat aan de slag met een nagenoeg nieuwe staf die helemaal uit vrouwen bestaat. Haar assistenten zijn Molly McDowell en Aurelie Bonnan. Voormalig eredivisiespeelster en -coach McDowell is de hoofdcoach van de Orange Lions Academy, het nationale opleidingsprogramma aan de vrouwenkant. Voormalig Frans international Bonnan heeft jarenlang in haar land als prof gespeeld en coachte afgelopen seizoen Nantes in de LFB. De nieuwe teammanager is Lia Fioole. Daarnaast maken ook teamarts Myrthe Beekhuis-Heerema en fysiotherapeut Claire Verheul van Fysiokliniek Amsterdam deel uit van de staf.

Het eerste kwalificatiewindow voor EuroBasket 2023 staat gepland voor half november. Dan nemen de Orange Lions het op donderdag 11 november om 18.30 uur in Amsterdam eerst thuis op tegen Ierland, om vervolgens op zondag 14 november om 15.00 uur in Minsk aan te treden tegen Wit-Rusland. De andere tegenstander in poule I is Tsjechië. De tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee gaan naar het EK. Tickets voor de interland tegen Ierland gaan binnenkort in de verkoop gaan. Houd de social media kanalen van Basketball Nederland in de gaten!

Foto hierboven: Patrick Kathmann en Julie Barennes ondertekenen het contract dat loopt t/m EuroBasket 2023.

Gerelateerde artikelen