!
3x3NationsLeague
28 juni 2024

Knappe resultaten 3x3’ers U23 tijdens eerste drie stops Nations League

De afgelopen dagen speelden de Nederlandse mannen en vrouwen U23 drie stops van de 3x3 Nations League. In Vilnius, Litouwen deden onze nationale teams het niet onverdienstelijk. Met name de vrouwen bewezen nog maar eens dat Nederland één van de beste 3x3 landen ter wereld is.

.500 op Dag 1

De eerste dag startte ‘okay’ voor onze mannen en vrouwen. De mannen verloren nipt van uiteindelijke winnaar Oekraïne (13-10) en mochten daarom, ondanks winst tegen Roemenië (21-10) de finale niet spelen. Stef Poels en Jacopo Bertotti waren met 9 en 8 punten enorm op dreef in die laatste pot.

De vrouwen haalden de finale wel, na winst tegen Ierland (16-10) en Roemenië (21-11). In die finale kwamen de vrouwen dicht bij de dagzege, maar Oekraïne won de nagelbijter in overtime: 18-17.

Dominante Dag 2

Dag twee zag een ‘All Orange’ podium: de mannen én vrouwen wonnen de tweede stop van de Nations League. De mannen versloegen Ierland, Roemenië en Oekraïne op weg naar de dagtitel. Tegen Oekraïne (20-16) wist Jacopo Bertotti 10 punten (3 tweetjes) te scoren.

De vrouwen versloegen Litouwen en Oekraïne overtuigend. Chermensa Van la Parra werd in de finale topscorer met 8. Ook Alissa van der Plas (3 pts), Kimberly Brago en Floor Toonders (beiden 5 pts) hadden belangrijke buckets voor Oranje.

Hoog in de tussenstand

Door opnieuw een goede stop te noteren op dag drie (verlies in de finale bij de mannen, opnieuw winst voor de vrouwen) staat Nederland er heel goed voor in de tussenstand. De mannen staan gedeeld eerste met Litouwen en Oekraïne. De vrouwen gaan aan kop in de ranking, met enige afstand op Oekraïne en nu al een behoorlijke voorsprong op de rest van het deelnemersveld.

Na zes stops plaatsen de beste teams per conference zich automatisch voor het Wereldkampioenschap in Ulaanbaatar, Mongolië, van 11 tot en met 15 september. De Nederlandse vrouwen hoeven geen druk te voelen: als verdedigend kampioen zijn ze automatisch geplaatst voor de editie van 2024.

(Beeld: FIBA3x3.basketball)

Gerelateerde artikelen