!
23 Rolstoel WK-selectie vrouwen
15 juni 2024

Loting rolstoelbasketballers (m/v) voor Paralympics bekend

Gisteren vond de loting plaats voor de Paralympische Spelen. Onze nationale rolstoelbasketbalteams komen daar later deze zomer in actie. Dit zijn hun tegenstanders.

Loting vrouwen

Nederland – Amerika – Japan – Duitsland

Coach Gertjan van der Linden is tevreden over de loting. “Alleen hadden we liever tegen China, in plaats van Japan, gespeeld. Dat kruist gemakkelijker in de kwartfinales.” Door de opzet van het toernooi plaatst iedereen zich voor die kwartfinales, waarbij de nummers één tegen de nummers vier spelen, en nummer speelt tegen nummer drie. “Als we China in de poule hadden, ontlopen we die dus bij de laatste acht”, aldus Van der Linden.

“Maar tegelijk weten we: niemand wil tegen ons spelen. We zijn favoriet, dat is ons grote voordeel.” De rolstoelvrouwen zijn regerend Europees, Wereld én Paralympisch Kampioen. Van der Linden: “En om opnieuw goud te pakken moeten we toch alle wedstrijden kunnen winnen.” Een slippertje in de poulefase zou dan niet per se een slechte voorbode zijn: op het WK verloren de vrouwen een wedstrijd van China, maar ze klopten datzelfde land in de finale van dat wereldkampioenschap.

Portretfoto's_-68

Loting mannen

Nederland – Amerika – Spanje – Australië

Quinten Zantinge, captain van het team: “Dit is een sterke poule. Een hele sterke poule. Maar dat is niet gek: in een toernooi met acht teams weet je dat al je tegenstanders goed zijn. Ik denk dat het zaak is voor ons om op zijn minst tweede te worden in de poule en van daaruit verder te bouwen.”

In de poulefase is Amerika ‘met kop en schouders’ de sterkste concurrent, aldus Zantinge. “Dat is de wereldkampioen. Ze hebben een brede, sterke selectie en zijn denk ik favoriet. Tegen Spanje wonnen we afgelopen zomer een poulewedstrijd maar verloren we de halve finale van het EK. Maar we weten dus dat we ze kunnen hebben. Tegen Australië oefenden we afgelopen lente nog: toen wonnen we óók.”

Voor Zantinge en zijn teamgenoten begint maandag de échte weg naar Parijs. Vanaf dan trainen de rolstoelbasketballers in Papendal om hun piekvorm te bereiken. Houd de prestaties van onze rolstoelbasketbalteams in de gaten via basketball.nl en de verschillende social media kanalen.

(De foto's bij dit artikel komen uit het archief en zijn dus niet van de huidige selectie van de teams)

Gerelateerde artikelen