!
The last dance
28 mei 2020

Kijken naar The Last Dance als millennial

Door Luuk von Burg

Hoe kijk je tegen de serie aan als je lang nadat Jordan bij de Bulls met pensioen ging, geboren bent? Luka (2003), Jennifer (2004) en Oscar (2004) keken steevast elke maandag naar de serie over het laatste seizoen van Michael Jordan en de Chicago Bulls. Ondanks dat ze opgroeiden met helden als Kyrie Irving, Damian Lilliard en LeBron, zijn ze het er toch over eens; Michael Jordan was de állergrootste.

“Je kon zo goed zien wat ervoor nodig was om de beste te worden”, vertelt Jennifer enthousiast. “Dat hij iedereen zo ver dreef totdat ze op hetzelfde niveau zaten, vind ik echt ziek. Ik denk niet dat ik dat zou willen. Niemand zou mij dan aardig vinden.” Ook al vindt ze de gedrevenheid van Jordan iets té veel, als iets stillere basketbalster heeft ze er wel wat van geleerd; “Er wordt best wel vaak tegen mij gezegd dat ik ook voor mijn eigen actie moet gaan. Maar ik moet dat nu echt eens gaan doen.”

Jennifer vindt dat de rechterhand van Jordan veel symphatieker overkomt. “Scottie zorgde echt voor zijn teamgenoten. Hij legde zijn arm om mensen heen als ze het nodig hadden en zorgde voor zijn familie.”
De serie heeft ervoor gezorgd dat het nog meer begint te kriebelen. “Ik wil zo graag weer met mijn team kunnen spelen. Zeker nu het lekker weer wordt.”

Jennifer Silvis

Jennifer: "Je kon goed zien wat ervoor nodig was om de allerbeste te worden."

“Ik vond de serie natuurlijk wel heel vet. Maar ik vond ook wel dat ze Jordan iets te goed in beeld brachten”, begint Oscar. “Er ging bij Jordan ook veel fout en dat hebben ze niet laten zien.” De jonge basketballer doelt op het interview waarin Scottie Pippen aangeeft dat hij niet blij is met de manier waarop hij in beeld is gebracht. In datzelfde interview geeft ook Horace Grant aan allesbehalve blij te zijn met de serie en noemt Jordan zelfs een ‘snitch.’ “Maar ja, Jordan mocht zeggen wat er wel en niet in bleef. Daarom is het te eenzijdig geworden, denk ik.”

LeBron had geen tussenjaar nodig
“Ik kijk bijna alles op Youtube, dus ik ken wel heel veel highlights van Michael Jordan”, vertelt Oscar. “Ik ben er nu wel achter gekomen dat er meer speelde rond zijn retirement. Maar daarin vind ik LeBron dan wel sterker. Die heeft ook de media achter zich aan en verschillende klappen te verduren gehad, maar hij heeft geen tussenjaar nodig.”

Ondanks de kritiek op de serie is MJ toch wel de beste speler ooit volgens Oscar. “Magic Johnson zei het wel mooi; Greatest of all time: Michael Jordan. Best all round basketball player: Lebron James. Daar sluit ik mij bij aan.”

WhatsApp Image 2020-05-27 at 11.08.14.jpeg

Oscar: "Natuurlijk was de serie vet, maar wel een beetje eenzijdig."

Luka begrijpt de controverse over The Last Dance die nu naar buiten komt, maar is het er niet helemaal mee eens. “Je kan zeggen dat het te veel om Jordan draaide, maar aan de andere kant is hij het icoon van de Bulls en de NBA. Waarom zou het niet om hem draaien?”

Zelf heeft hij nooit een wedstrijd van Jordan live kunnen volgen. Zijn vader wel. “Toen Jordan speelde woonde hij nog in Servië. Mijn pa keek toen midden in de nacht naar zijn wedstrijden. Die vertelde daar wel eens over.”
De discussie of hij de beste ooit was gaat Luka niet eens aan. MJ is voor hem de grootste aller tijden. Maar de documentaire heeft er wel voor gezorgd dat hij fan is geworden van Dennis Rodman. “Ik ben echt veel naar Rodman gaan kijken. Hoe hij de rebound analyseerde en hoe hard hij werkte. Maar aan de andere kant stond hij tot diep in de nacht op feestjes en kwam hij dronken op training. Ja, dat vind ik wel interessant.”

“Michael Jordan's mid-range game is me echt bijgebleven. Dat zie je nu niet meer in de NBA. Ook als je nu traint schiet je, of van buiten de driepuntslijn, of ga je voor een layup. Waarom is er geen mid-range game meer? Ik wil daar wel echt aan gaan werken.”

Luka Mijailovic

Luka: "Waarom bestaat de mid-range game bijna niet meer?"

Gerelateerde artikelen