!
Lintjesregen.jpg
27 april 2021

Koninklijke onderscheidingen voor onmisbare vrijwilligers uit het basketball

Door Ronald van Dam

Bij de jaarlijkse lintjesregen is ook weer een aantal vrijwilligers uit het basketball in het zonnetje gezet. Er zijn dit jaar koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan Bart Prak, Marion Velzeboer, Edward de Vries, Jaap de Boer, Ben Groot en Ruud Prast; allen vrijwilligers die hun werk grotendeels achter de schermen doen (of hebben gedaan), er altijd zijn voor hun club, zelden in de schijnwerpers, maar onmisbaar zijn.

Bart Prak

Groninger Bart Prak is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij is de drijvende kracht achter het Holland Nordic Basketball Tournament (HNBT) dat in 2020 voor de 25ste keer in Groningen zou worden georganiseerd. Door de coronapandemie ging de jubileumeditie van dit voor Europese begrippen unieke toernooi met jeugdteams van hoog internationaal niveau vorig jaar niet door. Ook in 2021 is er om diezelfde reden helaas een streep door gegaan. Prak is als initiatiefnemer en voorzitter al jarenlang de stuwende kracht achter het HNBT, dat zeer getalenteerde basketballers naar Nederland haalt en altijd veel publiek op de been brengt in de basketbalstad Groningen. Elk jaar staat er onder zijn bevlogen leiding weer een perfecte organisatieteam, dat naast het toernooi zelf ook mooie side events organiseert, zoals clinics voor de jeugd en voor coaches. Met zijn medebestuursleden en vele vrijwilligers lukt het Prak steeds weer een toernooi neer te zetten waar spelers en/of coaches aan meedoen, die later naam maken in Nederland, Europa en Amerika. Door Prak weet iedere basketballiefhebber dat je met Pasen in Groningen moet zijn. Daarnaast is hij ook betrokken geweest bij het opzetten van Basketball Academy Noord, een van de regionale trainingscentra van de NBB.

Marion Velzeboer

Een andere bekende basketbalnaam die een koninklijke onderscheiding (Lid van de Orde van Oranje Nassau) ten deel is gevallen, is Marion Velzeboer. Zij is al sinds 1987 als vrijwilliger actief bij basketbalbolwerk Dozy BV Den Helder, waar ze nog steeds wekelijks op zo’n veertig kinderen haar passie voor basketball overbrengt. Daarnaast is Velzeboer als sinds 1990 lid van de jeugdcommissie bij de club uit de kop van Noord-Holland, helpt ze steevast mee de seizoensafsluiting te organiseren, roosters te maken en sponsoracties op touw te zetten. Kortom Velzeboer is zo’n vrijwilliger waar elke (sport)vereniging niet zonder kan. Maar we kennen haar natuurlijk ook als de basketbalster die met Den Helder vijf keer kampioen van Nederland werd onder de bevlogen leiding van basketbalcoach en haar levenspartner Meindert van Veen. En ze is de moeder van guard Janiek van Veen, die dit jaar in de voetsporen van haar ouders probeert te treden door met Den Helder voor het eerst sinds 2009 landskampioen te worden.

Edward de Vries

Ook Edward de Vries uit de Wijk is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij is meer dan veertig jaar actief in het basketball. Eerst als speler bij SV Alcides uit Meppel en daarna in de rol van speler, trainer, coach, bestuurslid en commissielid bij Red Giants, de basketbalvereniging uit Meppel, waarvan hij Erelid is. Daarnaast heeft De Vries een waardevolle bijdrage geleverd aan het basketball op landelijk niveau, waarvoor hij in 2015 met de bondsspeld van de Nederlandse Basketball Bond is onderscheiden. Vanaf de jaren negentig maakte hij als vertegenwoordiger van Rayon Oost deel uit van de Bonds Commissie Opleidingen. Als hoofdopleider was De Vries een van de belangrijkste krachten bij de modernisering van de technische opleidingen, waarbij zijn ervaring uit het onderwijs en zijn passie voor basketball goed van pas kwamen; zowel inhoudelijk, als bij het opzetten van de nieuwe structuur, maar ook bij het begeleiden en opleiden van andere opleiders. Daarnaast is De Vries decennia lang actief geweest als opleider en vooral als coördinator van vele opleidingen op alle niveaus binnen de bond, waarbij de kwaliteit van de opleidingen en het begeleiden van trainers in opleiding zijn voornaamste drijfveren waren en nog altijd zijn.

Jaap de Boer

De Vries was niet de enige van Red Giants die een koninklijke onderscheiding kreeg. Ook voor Meppelaar Jaap de Boer is die eer weggelegd. Hij heeft zich als lokale ondernemer op vele vlakken verdienstelijk gemaakt voor de stad Meppel, zoals het opzetten van 'Donderdag Meppeldag'. Op basketbalgebied was De Boer jarenlang teammanager bij Red Giants. Maar zijn belangrijkste bijdrage was misschien wel die van uitbater van Herberg 't Plein, jarenlang het kloppend hart van de basketbalgemeenschap in Meppel.

Ben Groot

De laatste basketbalvrijwilliger die een koninklijke onderscheiding heeft gekregen is Ben Groot. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van 1976 tot 1997 was Groot in meerdere functies (wedstrijdsecretaris, voorzitter, trainer/coach en scheidsrechter) actief bij basketbalvereniging Goba uit Gorinchem. Het Erelid van Goba vervulde daarnaast als vrijwilliger nog veel andere maatschappelijke functies in zijn woonplaats, zoals het voorzitterschap van de Stichting Vrienden van de Bazuin Gorinchem die elk jaar een kerstconcert organiseert. En Groot presenteerde liefst veertien keer de Sinterklaasintocht in Gorinchem.

Ruud Prast

Ruud Prast is nu ook Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiden inwoner van de Brabantse plaats Nuenen was tot 1995 dertig jaar lang actief voor de NBB, o.a. met het organiseren van basketbaltoernooien voor scholen en als scheidsrechter. Daarnaast zette Prast zich jarenlang in als vrijwilliger voor skiclub De Rooi Mutskes. Sinds 1995 is hij bestuurder, websitebeheerder en parkmanager bij voetbalclub RKSV uit Nuenen.

Kees Steur

Al jaren vrijwilliger bij Basketbalvereniging Volharding in Goes, onder meer als bestuurslid, lid van de technische keuzecommissie, trainer/coach en scheidsrechter.

Ronald Jansen

Ook Jansen is al jaren vrijwilliger bij basketbalvereniging Volharding in Goes. Is onder andere bestuurslid, lid van de keuzecommissie en wedstrijdsecretaris geweest. Zelf coachte en trainde hij ook diverste teams, waaronder gedurende vijf jaar het Zeeuwse basketbalteam.

Gerelateerde artikelen