!
28 november 2021

Koplopers Grasshoppers en Den Helder blijven ongeslagen in Women's Basketball League

Door Ronald van Dam

Sportiff Grasshoppers en Den Helders Suns zijn ook na acht wedstrijden nog steeds zonder nederlaag in de Women's Basketball League. Grasshoppers kwam zaterdag in actie en hield aan het uitduel tegen BC Utrecht een 57-74 zege over. Den Helder ontving zondag thuis Lions Basketball. Een sterke tweede helft hielp de regerend landskampioen aan een 88-70 overwinning. Het gat met de achtervolgers Lions, Lekdetec.nl en Startportaal Binnenland bedraagt nu zes punten.

BC Utrecht Cangeroes - Sportiff Grasshoppers 57-74

Ramon Kuipers, coach van BC Utrecht Cangeroes, was na afloop tevreden over de mindset van zijn ploeg. "Het was een veel betere wedstrijd van onze kant dit keer. Maar qua basketball moet het natuurlijk nog beter om het nog langer spannend te kunnen maken tegen een ploeg als Grasshoppers." Drie kwarten lang (14-19, 17-11 en 17-23) bleef BC Utrecht Cangeroes in de wedstrijd, maar in het vierde kwart (9-21) trok Grasshoppers alsnog de wedstrijd naar zich toe.

De club uit Katwijk had eerder in de week een flinke tegenslag geïncasseerd. Clubtopscorer en international Ilse Kuijt blesseerde zich aan haar knie en omdat zus Fleur ook al in de spreekwoordelijke lappenmand zit, liep het bij de ploeg van Rick Driessen niet van een leien dakje. Pas in het derde kwart werd een achterstand van acht punten omgebogen in een uiteindelijk toch comfortabele voorsprong, mede door een 58-44 reboundoverwicht.

Topscorers BC Utrecht Cangeroes: Renee Hoveling 16 punten, 3/10 driepunters en 7 rebounds; Lea Romkes 14 punten (7/11) en 12 rebounds.
Topscorers Grasshoppers: Deborah Vos 25 punten (10/18) en 4/8 driepunters; Noor Driessen 17 punten en 8 rebounds; Sonja Kuijt 12 punten.

Den Helder Suns - Lions Basketball 88-70

In deze Noord-Hollandse derby bleven de bezoeksters in het eerste kwart goed bij door vijf driepunters erin te schieten. Beide ploegen hadden moeite om elkaar af te stoppen, waardoor er een 22-19 stand op het scorebord stond na tien minuten. Ook in het tweede kwart waren Den Helder en Lions aan elkaar gewaagd. Alle aanvallend registers werden open getrokken en bij rust (42-36) had Den Helder al drie speelsters in de dubbele punten.

In de tweede helft werd de wedstrijd wat grimmiger. Den Helder scoorde wat makkelijker inside en wist zo de voorsprong vergroten naar 59-43 in de vijfde minuut. Via 69-53 aan het einde van het derde kwart liep de thuisploeg begin vierde kwart zelfs uit naar 24 punten voor en leek de wedstrijd gespeeld. Lions zette nog eenmaal aan en bracht het verschil terug naar 14 punten met nog vijf minuten te gaan, maar daarna speelde Den Helder de wedstrijd gecontroleerd uit. Opvallend was dat de thuisploeg het reboundgevecht met 53-31 dik won en drie speelsters had met 20 punten of meer.

Topscorers Den Helder: Kiki Fleuren (foto) 26 punten, 3/11 driepunters en 9 rebounds; Janiek van Veel 25 punten (9/18); Kourtney Treffers 23 punten (10/13) en 10 rebounds; Janis Boonstra 10 punten, 14 rebounds, 6 assists en 3 steals.
Topscorers Lions: Mythe den Heeten 15 punten en 3/9 driepunters; Lies van Straaten 15 punten; Charlotte van Kleef 14 punten; Tanya Broring 13 punten, 6 rebounds en 6 assists.