!
Orange Lions MU20 2019_01 Laki Lakner.jpg
14 juli 2021

Laki Lakner aangesteld als nieuwe bondscoach 3x3 basketbalsters

Door Ronald van Dam

Laki Lakner is door de Nederlandse Basketball Bond aangesteld als de nieuwe bondscoach van de 3x3 basketbalsters. Hij is de opvolger van Hakim Salem die vorige maand is afgezwaaid bij de bond en als 5-5 clubcoach aan de slag gaat in Zwitserland. Lakner neemt de Orange Lions vooralsnog onder zijn hoede t/m de FIBA 3x3 Europe Cup die van 10 t/m 12 september in Parijs wordt gehouden.

De geboren Kroaat die al jaren in Nederland woont en werkt, heeft een fraaie staat van dienst opgebouwd als club- en bondscoach. Hij ging in 2005 aan de slag als hoofdcoach van het vrouwenteam van de Lions uit Landsmeer in de Nederlandse eredivisie en pakte met die club liefst achttien prijzen, waaronder vijf landstitels. Als bondscoach leidde hij de vrouwen U20 van Nederland naar het brons bij het Europees Kampioenschap in de A-divisie in 2018.

“De afgelopen weken is in nauw overleg met Brian Benjamin, de hoofdcoach bij de 3x3 mannen, gezocht naar de beste route richting de FIBA 3x3 Europe Cup in Paris voor het vrouwenteam”, licht technisch directeur a.i. Patrick Kathmann toe. “We hebben daarbij goed gekeken naar de mogelijkheden om vanuit de mannenlijn meer te kunnen combineren en gezocht naar de coach die daarbij het beste past. Met Laki hebben we een ervaren vrouwencoach die vele successen heeft geboekt in de eredivisie en op het EK U20. De afgelopen jaren is hij op de achtergrond betrokken geweest bij 3x3 en weet inmiddels veel van het 3x3 spel. De bond kent Laki als een coach die alles in het werk zal stellen om succesvol te zijn. De uitdaging om in een korte tijd een team klaar te stomen is hem op het lijf geschreven.”

De nieuwe bondscoach heeft ongelooflijk veel zin om aan de slag te gaan met de 3x3 vrouwen. Maar Lakner zegt er meteen bij dat hij de lat hoog legt. “Zo zit ik in elkaar. Ik wil voor mezelf en anderen altijd het beste eruit halen, dat is mijn intrinsieke motivatie. Ik denk altijd dat iets kan lukken. En met de speelsters die we tot onze beschikking hebben, moet er ook iets mooi mogelijk zijn. Er is kwaliteit om er iets van te maken. Ik volgde 3x3 altijd al, maar sinds ik weet dat ik dit ga doen, kijk ik echt alles. Ik wil niet falen.”

Lakner gaat in het EK-traject aan de vrouwenkant samenwerken met mannen bondscoach Brian Benjamin, diens assistent Jard Schuit en Maksim Kovacevic, de Servische 3x3 speler van Team Amsterdam op de proftour. Martin Ho-Suie-Sang zal vanuit de bond de functie van teammanager op zich nemen.

De Nederlandse 3x3 basketbalsters slaagden er in tegenstelling tot de mannen niet in om zich voor de Olympische Spelen van Tokyo te plaatsen. De FIBA 3x3 Europe Cup in Parijs biedt kans op eerherstel. De Orange Lions zullen er alles aan doen om voor de derde keer bij een EK een medaille mee naar huis te nemen. In 2017 won Nederland brons bij het EK op het Museumplein in Amsterdam, een jaar later zelfs zilver bij de Europese titelstrijd in Roemenië.

Om succesvol te zijn in Parijs kan Lakner putten uit de volgende selectie: Natalie van den Adel, Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Janis Boonstra, Noor Driessen, Kiki Fleuren, Esther Fokke, Chatilla van Grinsven, Lisanne de Jonge, Rowie Jongeling, Jacobine Klerx, Fleur Kuijt, Ilse Kuijt, Zoë Slagter, Kourtney Treffers en Laura Westerik. De selectie zal komend weekeinde voor het eerst bij elkaar komen onder de nieuwe bondscoach.

Gerelateerde artikelen