!
27022021 Grasshoppers Driessen.jpg
28 februari 2021

Lekdetec.nl blijft eerste na zege in topper tegen Grasshoppers

Door Ronald van Dam

Lekdetec.nl blijft koploper in de Women's Basketball League na de achtste achtereenvolgende zege. De basketbalsters uit Bemmel waren zaterdag in Katwijk met 77-79 net te sterk voor Sportiff Company Grasshoppers. De twee achtervolgers wonnen ook. Dozy BV Den Helder verpulverde thuis Keyser Capital Martini Sparks met 99-57, terwijl 4Consult/Binnenland een ruime overwinning (63-92) boekte bij Lions Basketball. Jolly Jumpers steeg naar de zesde plek op de ranglijst door voor de derde keer op rij te winnen. Dit keer was BC Utrecht Cangeroes met 55-83 het slachtoffer.

Sportiff Company Grasshoppers - Lekdetec.nl 77-79

De twee teams waren de hele wedstrijd aan elkaar gewaagd. Lekdetec.nl speelde het hele duel met een voorsprong, getuige de tussenstanden (7-16 na het eerste kwart, 30-37 bij rust en 53-61 aan het einde van het derde kwart). Elke keer als Grasshoppers aandrong, pareerden de bezoeksters dat met een paar goed verdedigende stops.
"De individuele kwaliteiten moesten het verschil maken", analyseerde Lekdetec.nl Vincent van Sliedregt na afloop. "Waar Grasshoppers in de breedte sterker is en op vrijwel alle posities langer, leunen wij op onze snelheid en het schot, terwijl zij ons inside juist pijn doen."
Het winnen van de rebound (51 om 40) en de 'dragende' uitblinkster Lisanne de Jonge waren uiteindelijk genoeg voor de ploeg van Van Sliedregt om deze topper in de WBL te winnen. "'Vanaf de tip-off hadden we controle, maar in de slotseconde werd het toch nog even spannend. Het was een duel waarin we diep moesten gaan, maar dat mag je ook verwachten als je tegen de regerend landskampioen speelt."

Scores Grasshoppers: Noor Driessen 21 punten, 6 rebounds, 5 assist en 3 steals; Deborah Vos 13 punten en 6 rebounds; Iris Govers 10 punten en 4 assists; Ilse Kuijt 10 punten.
Scores Lekdetec.nl: Lisanne de Jonge 31 punten (11/18), 5 op 6 driepunters en 10 rebounds; Yordi Kathmann 13 punten; Anne van Vlijmen 10 punten, 9 rebounds en 5 assists; Yfke Hoek 10 punten.

27022021 Lekdetec.nl Kantebeen.jpg
BC Utrecht Cangeroes - Jolly Jumpers 55-83

Na van de eerste drie duels er twee gewonnen te hebben, zit BC Utrecht Cangeroes nu ineens een dip, terwijl Jolly Jumpers de competitie met vijf duels op rij startte, maar inmiddels aan het winnen is geslagen.
Volgens coach Ramon Kuipers, leverde de thuisploeg een zeer pover optreden af. "We waren niet in staat om ons te herpakken na een slechte start. Gelukkig hebben we nu even een week de tijd om hard te trainen om daarna twee duels in één weekeinde te spelen, hopelijk met veel beter spel."
Zijn collega Mart Kieftenbeld genoot van het spelplezier van zijn ploeg. "Iedereen deed mee en had iets toe te voegen. Er was veel beweging, veel energie en dat resulteerde in een hele goede eerste helft. Na de rust haalden we ook een constant hoog niveau. Niet zo hoog als in de eerste, maar prima om de score verder uit te bouwen. Ik ben een tevreden coach, misschien zelfs trots."

Topscorers BC Utrecht Cangeroes: Roos Hof 13 punten.
Topscorers Jolly Jumpers: Laura Steggink 18 punten; Iris Zwart 14 punten en 6 rebounds; Jade Brughuis 11 punten, 5 assists en 5 steals; Noëlle Droste 11 punten.

Lions Basketball - 4Consult/Binnenland 63-92

De bezoekende ploeg dicteerde de wedstrijd van het begin tot get einde. Volgens Binnenland-coach Joost van Rangelrooy had zijn ploeg zowel aanvallend en verdedigend de overhand. "Iedereen deed ook mee, dus het was een echte overwinning van het team. We worden steeds stabieler. Langzaam maar zeker begint er iets moois te groeien."
Tanya Bröring, captain van de Lions, vond dat haar ploeg een veelbelovend eerste kwart had gespeeld. "Als we ons aan het game plan houden kunnen we er een wedstrijd van maken. Maar in het tweede kwart laten we Binnenland in een run komen die zo lang duurt dat het bij de rust al is gespeeld. Waar we de vorige wedstrijd nog veerkracht hadden in de tweede helft, hadden we die nu niet. Verdedigend moet het beter, want in een week tijd scoren twee ploegen 90 punten tegen ons. Dat hoort niet bij de Lions."

Scores Lions: Charlotte van Kleef 20 punten (8/10) en 6 rebounds; Tanya Bröring 13 punten, 4 rebounds en 4 assists.
Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 28 punten (10/15) en 4/7 rebounds; Jamailah Adams 16 punten (6/8); Eline Kasius 10 punten en 4 rebounds; Lisa van den Adel 10 punten.

27022021 DH Sparks Sara Curren.jpg
Dozy BV Den Helder - Keyser Capital Matini Sparks 99-57

Voor coach Mario Bennes van het op papier favoriete Den Helder was het duel tegen het nog puntloze Martini Sparks een goede test om te zien of zijn ploeg gefocust zou kunnen beginnen en die focus daarna vast zou kunnen houden. "Dat lukte deels", constateerde Bennens. "We hadden ook fases met veel te slordig spel, waardoor Sparks af en toe erg makkelijk kon scoren."
Omdat Den Helder aanvallend opnieuw boven de 50 procent schoot (40 op 71), vijf speelsters in de dubbele cijfers had, 24 steals pakte en de tegenstander onder de 60 werd gehouden, sloeg de balans bij Bennes toch door naar tevredenheid.
Sparks-coach Klaas Stoppels vond dat zijn ploeg ten opzichte van het midweekse verlies bij Jolly Junpers 'beter uit de verf kwam'. "We speelden veel meer als team, kregen ook wel de goede schoten, maar wisten die kansen nog niet te verzilveren. Onze jeugdspeelsters hebben waardevolle minuten kunnen maken en daar zijn we blij mee."

Scores Den Helder: Kourtney Treffers 20 punten, 11 rebounds en 4 steals; Janiek van Veen 17 punten, 6 assists en 3/5 driepunters; Sarah Curren (foto) 15 punten, 7 rebounds en 8 steals; Maaike Klein 12 punten, 7 assists en 8 steals; Amber Lewakabessy 11 punten.
Scores Sparks: Daniëlle Pruys 18 punten en 4 rebounds; Meike Koelman 12 punten en 2/2 driepunters.

Foto's: Geert Bekker (Grasshoppers - Lekdetec) en Jeffrey Lewakabessy (Den Helder - Sparks).

Gerelateerde artikelen