!
HON SLOW Yvonne Turner.jpg
13 november 2020

Maak kennis met Hongarije, de tweede tegenstander van de Orange Lions

Door Ronald van Dam

De Nederlandse basketbalsters gaan zich proberen te revancheren voor de nederlaag tegen Slowakije donderdag in de eerste van de twee kwalificatieduels die de Orange Lions deze week afwerken. Dat moet dan zaterdag gebeuren ten koste van Hongarije, de tweede tegenstander in dit window. Om in de race te blijven voor een ticket voor EuroBasket 2021 doen de Lions er goed aan deze wedstrijd te winnen. Wil Nederland zich voor het eerst in 31 jaar plaatsen voor het EK dan moet het groepswinnaar worden, of bij de beste vijf nummers twee eindigen.

Om goed voorbereid klaar te zitten voor de live-uitzending van Ziggo Sport, die om 17.50 uur begint, stellen we tegenstander Hongarije nader aan u voor.

Geschiedenis

Nadat Hongarije in 1945 door troepen uit de Sovjet-Unie was bevrijd, bleken de bevrijders de nieuwe bezetters. Het land trad (noodgedwongen) toe tot het Oostblok, maar (pas) halverwege de jaren tachtig kwam er steeds meer behoefte om los te komen van het communisme. Na de val van het IJzeren Gordijn ontwikkelde de republiek Hongarije zich steeds meer richting een vrije democratie, met inmiddels een kleine tien miljoen inwoners. Op sportgebied is de legendarische voetballer Ferenc Puskas met afstand de bekendste Hongaarse sporter aller tijden. Bijzonder was dat Bernie Ecclestone er in 1986 nog ten tijde van de Koude Oorlog in slaagde een Formule 1 Grand Prix te organiseren in Budapest, vandaag de dag een van de meest hippe steden in Europa en bekend van het popfestival Sziget.

Zevende op het EK van 2019

Hongarije, bij de vrouwen nummer 29 op de FIBA-ranglijst, deed al in 1950 voor de eerste keer mee aan het Europees Kampioenschap. In totaal waren de Hongaarse vrouwen 31 maal van de partij bij EuroBasket, resulterend in twee zilveren (1950 en 1956) en vijf bronzen medailles (1952, 1983, 1985, 1987 en 1991). Sinds 2007 heeft Hongarije onafgebroken aan alle EK’s mee gedaan, met de zevende plaats in 2019 als beste resultaat in die reeks. Het Oost-Europese land verloor toen in de kwartfinale met 62-59 van Groot-Brittannië. Center Bernadett Hatar hoorde bij de beste rebounders van het toernooi.

Verloren van de Orange Lions

Hongarije was vorig jaar in november al op bezoek in Amsterdam tijdens het eerste kwalificatiewindow. Dat bezoek draaide uit op een verrassende 66-56 overwinning voor de Orange Lions die Hongarije op 30 procent schot en 3 op 18 driepunters hielden. Emese Hof voerde Nederland aan met 18 punten en 8 rebounds, gevolgd door Karin Kuijt (12 punten en 8 assists) en Natalie van den Adel (12 punten, 6 rebounds, 6 assists en 3 steals). Bij Hongarije had Bernadett Hatar met 15 punten en 17 rebounds een dikke double-double.

Player (not) to watch

Dat had de speelster die letterlijk en figuurlijk het meest in het oog springt, de 2.08 meter lange Bernadett Hatar, moeten zijn. De 26-jarige center is niet meegereisd naar de bubbel. Hatar, opgeleid bij Vasas Budapest, speelt nu voor het zesde achtereenvolgende seizoen bij topclub Sopron in de Hongaarse A Division. Ze heeft er inmiddels al drie EK’s opzitten en maakte bij EuroBasket 2019 in Servië en Letland indruk met gemiddeld 12,6 punten, 8 rebounds en 1,6 geblokte schoten per wedstrijd. Met Sopron haalde ze in 2019 de Final Four van de EuroLeague en dit jaar kreeg ze een uitnodiging voor het trainingskamp van WNBA-club Indiana Fever. Over de WNBA gesproken: bij Hongarije ontbreekt ook de genaturaliseerde Amerikaanse Yvonne Turner, die drie seizoenen uitkwam voor Phoenix Mercury en vorig jaar in het eerste treffen met de Lions topscorer was met 20 punten. De 33-jarige guard, die ook in de Euroleague speelde met Sopron, is geblesseerd.

Laura Cornelius verwacht…

“Net als tegen Slowakije wordt het een fysieke wedstrijd, waarin zij gaan proberen ons stevig aan te pakken in de aanval, op screens en in de rebound. Hongarije mist ten opzichte van het eerste window drie starters, maar heeft wel de genaturaliseerde Amerikaanse center Ceysha Goree terug die in de post speelt en echt kan scoren. Voor de rest zijn ze net als Slowakije gevaarlijk van buiten, dus we moeten de driepuntslijn goed verdedigen. De nederlaag tegen Slowakije was natuurlijk een teleurstelling en daar word je mee wakker. Maar we hebben de beelden terug gekeken, dingen naar elkaar uitgesproken en de koppies staan nu weer vol op Hongarije. We moeten niet vergeten dat we de eerste helft ook goed basketball hebben laten zien. Nu moeten we proberen dat tegen Hongarije veertig minuten vol te houden.”

Gerelateerde artikelen