!
SLO HON Barbara Balintova.jpg
11 november 2020

Maak kennis met Slowakije, de eerste tegenstander van de Orange Lions

Door Ronald van Dam

De Nederlandse basketbalsters spelen deze week twee kwalificatiewedstrijden voor EuroBasket 2021. Donderdag is om 18.00 uur Slowakije de tegenstander in Sporthallen Zuid in Amsterdam, zaterdag wacht om 18.00 uur Hongarije. Winnen de Lions beide wedstrijden, dan plaatst Nederland zich voor het eerst in 31 jaar voor het Europees Kampioenschap bij de vrouwen.

Om goed voorbereid klaar te zitten voor de live-uitzending van Ziggo Sport, die om 17.50 uur begint, richten we het vizier op de eerste tegenstander: Slowakije.

Geschiedenis

Slowakije maakte lange tijd deel uit van Oostblokland Tsjecho-Slowakije, maar werd in het spoor van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de Fluwelen Revolutie in Tsjecho-Slowakije zelf op 1 januari 1993 onafhankelijk, waarmee ook het communistische juk werd afgeschud. Sindsdien maakte het land met inmiddels ruim vijf miljoen inwoners flinke economische groei mee en trad het toe tot de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie.

Brons op het EK in 1993

De bekendste sporters uit Slowakije zijn wielrenner Peter Sagan (drie keer wereldkampioen op de weg en zeven keer winnaar van de groene trui in de Tour de France), ijshockeyer Miroslav Satan (voormalig prof in de NHL) en tennister Daniela Hantuchova. Sinds het land op eigen benen staat, deden de basketbalsters tien keer mee aan het Europees Kampioenschap, met het brons in 1993 en zilver in 1997 (met 72-62 verloren in de finale van Litouwen) als hoogtepunten. Sindsdien reikten de Slowaakse vrouwen nog eenmaal tot de zevende plaats in 2003. Ze deden voor het laatst in 2017 mee aan het EuroBasket (achtste). In 2019 ontbrak Slowakije op het EK.

Gestart met verlies

Het eerste EK-kwalificatieduel voor EuroBasket 2021 dat Slowakije in groep H speelde, draaide vorig jaar november uit op een 73-59 uitnederlaag tegen Hongarije. Na het eerste kwart leidde Slowakije nog met 13-19, maar via 23-13 in het tweede kwart en 24-11 in het derde kwart trok Hongarije de wedstrijd daarna naar zich toe. Slowakije, dat in Sabina Oroszova met 14 punten de topscorer had, werd op een schotpercentage van 31,4 procent gehouden.

Player to watch

De speelster waar we vooral op moeten letten, is pointguard Barbora Balintova (foto). Volgens collega-spelverdeelster Laura Cornelius van de Orange Lions is de 25-jarige Balintova, die sinds 2017 als prof bij de Poolse club Gdynia speelt, de motor van de ploeg. “Zij creëert alles. Als we haar kunnen stoppen en hun schoten van buiten eruit kunnen halen, zetten we een goede stap naar de winst.”

Laura Cornelius verwacht...

Cornelius denkt dat het een wedstrijd wordt tussen twee teams die snel, fysiek en met veel energie spelen. “Het gaat erom dat we elke fifty-fifty bal en rebound winnen, want het maakt niet of Slowakije er tien of twintig achter staat, ze blijven gaan. Uiteindelijk moeten we ons toch vooral focussen op onszelf; ons eigen spel, eigen tactiek en eigen kracht. Als we dat doen en dicht blijven bij de identiteit die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, dan heb ik alle vertrouwen in een goede afloop.”

Gerelateerde artikelen