!
24022020 ZWE TUR Hakanson.jpg
26 november 2020

Maak kennis met Zweden, de eerste tegenstander van de Orange Lions

Door Ronald van Dam

De Nederlandse basketballers werken de komende drie dagen het tweede window van de kwalificatie voor EuroBasket 2022 af. Om deelname af te dwingen, moeten de Orange Lions bij de eerste drie in hun groep eindigen. Vrijdag om 14.00 uur Nederlandse tijd is Zweden de eerste tegenstander in de Turkse bubbel, waarna zondag om 15.00 uur tegen Turkije wordt gestreden.

Om goed voorbereid klaar te zitten voor de live-uitzending van Ziggo Sport, stellen we de eerste tegenstander aan je voor: Zweden.

Zweden ijshockeyland

Bij Zweden en sport denk je vooral aan ijshockey. Het Scandinavische land is in die sport tweevoudig olympisch en elfvoudig wereldkampioen en de beste Zweedse ijshockeyers spelen al decennia in de Noord-Amerikaanse profcompetitie NHL. Zweden is natuurlijk ook voetbalicoon Zlatan Ibrahimovic en in het verleden was tennislegende Björn Borg het nationale uithangbord. Op basketbalgebied heeft Zweden een wat minder indrukwekkende staat van dienst. De nationale mannenploeg deed tien keer mee aan het Europees Kampioenschap, de eerste keer in 1953. De hoogste klassering was de elfde plek op het EK in 1995. De laatste keer dat de Zweden op EuroBasket te bewonderen waren, was in 2013, toen ze dertiende werden. Het is de Zweedse basketballers eenmaal gelukt zich voor de Olympische Spelen te plaatsen. In 1980 werden ze in Moskou tiende. Toch wint basketball in Zweden in rap tempo aan populariteit, want nadat Zweden in het eerste window in februari van dit jaar eerst met 72-56 bij Kroatië had verloren, zag een recordaantal van 11.500 Zweedse fans in Stockholm hun ploeg met 87-80 van Turkije winnen. De bekendste Zweedse basketballer is Jonas Jerebko, die tien seizoenen in de NBA actief was, thans in Rusland zijn geld verdient en die in Istanbul ontbreekt.

Nederland en Zweden onderling

De wedstrijd vrijdag wordt de 38ste ontmoeting tussen Nederland en Zweden. Van de vorige 37 onderlinge confrontaties wonnen de Orange Lions er 21, het merendeel in oefenduels. Acht keer speelden beide landen tegen elkaar in een kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap. Daarvan won Nederland er slechts één, op 2 mei 1961 met 48-47. In Turkije kwamen de twee landen elkaar één keer eerder tegen, op 6 mei 1981. Ook dat was een kwalificatieduel voor het EK, toen met 73-72 gewonnen door Zweden. De laatste onderlinge ontmoeting werd op 16 juli 2017 gespeeld. Nederland won dat oefenduel in Weert toen met 69-62.

Zweedse basketballfans.jpg
Wat verwacht bondscoach Maurizio Buscaglia?

Voorbereiding: "Ook al was door het coronavirus bijna geen sport mogelijk, we zijn hier in Istanbul wetende dat we in juli met een groep van twintig spelers hebben kunnen werken en de afgelopen twee weken in Amsterdam met tien spelers in de aanloop naar dit window. Natuurlijk wordt dit een andere ervaring, waar al dat werk van die sessies naar een zo hoog mogelijk niveau van focus en intensiteit zal moeten worden gebracht voor de twee duels tegen Zweden en Turkije."
De tegenstander: "Zweden zit in dezelfde positie als wij: ze geven steeds meer verschillende spelers de kans in de nationale ploeg en als sport wordt basketball steeds populairder in Zweden. Ze willen iedereen erbij betrekken, wat hoort bij een nationale ploeg. In het eerste window speelden als ze een hecht team, het is een pittige, mentaal en fysieke sterke ploeg. Net als wij wonnen ze van Turkije op basis van snelle transitie van verdediging naar aanval, een goede verdediging, sterk rebounden en dito perimeter schot. Afgaande op hun en onze kwaliteiten wordt het een mooie uitdaging. Omdat Zweden een team is dat kan rennen en het spel kan openen, zowel in de lengte als de breedte, zal onze perimeter verdediging cruciaal zijn. Daarnaast zullen we de rebound moeten controleren, alsmede het ritme van de wedstrijd. Dat betekent zelf tempo spelen waar het kan, maar tegelijkertijd oppassen voor hun snelle transitie. Daarbij moeten we niet vergeten dat dit voor ons thuiswedstrijden zijn, ook al zijn we in de bubbel in Turkije."
Key players: "Ze hebben veel ervaring op de pointguard positie met Tobias Borg, die in de Spaanse ACB speelt, maar ze hebben er nog een paar die in Spanje actief zijn. Ze focussen zich er vooral op elke speler erbij betrekken, wat belangrijk is in hun ontwikkeling. Misschien zijn ze niet allemaal super getalenteerd, maar daardoor kan er elke wedstrijd weer een ander zijn die het verschil maakt. Het is vergelijkbaar met hoe wij het nu doen. Enerzijds wil je elk window resultaten neerzetten, anderzijds gaat het er ook om jonge spelers te ontwikkelen die de toekomst van het Nederlandse basketball vertegenwoordigen. Daarom hebben we er ook twee rookies bij in deze bubbel: Yannick Kraag en Emmanuel Nzekwesi."
De wedstrijd: "Ik verwacht een wedstrijd waarbij we Zweden weinig ruimte geven in de tegenaanval en weinig ruimte in halfcourt aanval, zodat ze niet in een ritme kunnen komen. Als ons dat niet lukt, kunnen ze heel gevaarlijk worden. Het draait dus om defensieve keuzes, waarbij we ons fysiek moeten laten gelden. Rebounds pakken, persoonlijke fouten versieren, op de vrije worplijn komen, maar Zweden er vooral heel hard voor laten werken."
Laatste woord: "Ik wil de DBL, alle Nederlandse clubs en hun coaches nogmaals bedanken voor hun positieve opstelling en het beschikbaar stellen voor de spelers waarmee we twee weken hebben kunnen werken in Amsterdam.”

24022020 NED KRO Buscaglia timeout.jpg

Gerelateerde artikelen