!
7 december 2021

Mannen en vrouwen op dreef bij EK rolstoelbasketbal in Madrid

Door Toine Klerks | Foto: Steffie Wunderl

De Nederlandse teams zijn lekker bezig bij het EK rolstoelbasketbal in Madrid. De mannen, die bij de eerste vijf willen eindigen om WK-kwalificatie af te dwingen, boekten dinsdag ten koste van Oostenrijk hun derde overwinning. Het werd17-79. De vrouwen zetten hun zegereeks uit Tokyo voort in de Spaanse hoofdstad. Na ruime zeges op Frankrijk en Duitsland werd woensdag ook Groot-Brittannië met maar liefst dertig punten (74-44) verschil verslagen.

Nederland - Groot-Brittannië 74-44

"De belangrijkste wedstrijd van het toernooi" noemde bondscoach Gertjan van der Linden de wedstrijd tegen Groot-Brittannië op voorhand. Allereerst vanwege de tegenstander zelf (tweede op laatste WK en tweede op laatste EK), maar vooral vanwege het moment in het toernooi. Bij winst zou Oranje namelijk zeker zijn van de eerste plek in de voorronde, wat een gunstige kruising oplevert in de halve finale, met gastland Spanje als mogelijke tegenstander.

De wedstrijd ging in het eerste kwart zeer gelijk op. Ondanks dat de Britse vrouwen na twee snelle persoonlijke fouten van center Jude Hamer al snel moesten wisselen, zorgde Laurie Williams er samen met Helen Freeman voor dat de achterstand niet te groot werd (12-10 na zes minuten spelen). Aan Nederlandse kant was het Bo Kramer die meteen goed in de wedstrijd zat, zij maakte in het eerste kwart al 10 punten. Dat was ook precies de voorsprong die Nederland na tien minuten spelen op het scoreboard zag staan: 24-14.

De Orange Lions gingen daarna door waarmee ze in de eerste tien minuten begonnen waren: veel scoren en een stugge verdediging neerzetten. Net als tegen Duitsland en Frankrijk leek de wedstrijd bij rust al beslist: 40-26. Die achterstand kwamen de Britse vrouwen niet meer te boven. Voor de derde wedstrijd op rij konden bondscoach Gertjan van der Linden iedereen minuten laten maken. Bo Kramer was niet te stoppen en scoorde 29 punten in 32 minuten speeltijd. Opvallend was ook het hoge schotpercentage (54 procent) van het team. Met center Mariska Beijer als grote uitschieter: 21 punten tegen 90 procent, plus 11 rebounds.

Woensdag speelt Nederland om 14.30 uur tegen Turkije, op papier de zwakste van de zes deelnemers. Live meekijken kan via de livestream.

Oostenrijk - Nederland 17-79

De mannen van Cees van Rootselaar en Anton de Rooij zitten en een goed flow, en die was duidelijk terug te zien in de beginfase van de wedstrijd tegen Oostenrijk. De Lions waren meteen heel scherp, ze pakten steals, rondden succesvol af en communiceerden goed. Met de juiste energie haalden ze het eerste kwart met gemak binnen en hadden daar de wedstrijd eigenlijk al beslist: 6-25. Oostenrijk verloor ook al van andere landen, maar nog niet eerder werd er zo’n groot verschil gemaakt in het eerste kwart. Verdedigend speelde Nederland heel sterk en dwong zo flink wat turnovers af, terwijl het in de aanval met een hoog schotpercentage genadeloos toesloeg. In drie daaropvolgende kwarten hield Nederland het hoge niveau vast, maar zo fantastisch als in het eerste kwart werd het niet meer.

Alle spelers maakten minuten en typerend was ook dat de scores goed verdeeld waren, met vijf . spelers in de dubbele cijfers en Mendel op den Orth als topscorer met 16 punten. Daarbij deden de Lions ook nog eens hun best om debutant Tim van Raamsdonk zijn eerste punten op een EK te gunnen, al lukte dat helaas niet. De 17-79 eindstand sprak boekdelen. Oostenrijk werd te licht bevonden en zal naar alle verwachting samen met Litouwen degraderen uit de A-divisie.

De Nederlandse mannen spelen woensdag tegen Italië en kunnen bij winst de tweede plaats in de poule veilig stellen. Als dat lukt kruisen ze met Polen of Frankrijk. Om 11.00 uur zijn de Orange Lions live te zien via de livestream.