March Madness voorbij voor laatste drie Nederlanders

Door Ronald van Dam

Helaas! Ook voor de laatste drie Nederlanders is March Madness voorbij. Het is Jesse Edwards, Jamie Bergens en Ismael Plet niet gelukt met hun collegeteams door te dringen tot de laatste acht van het NCAA Tournament. Edwards werd met Syracuse uitgeschakeld door Houston, Bergens en Plet sneuvelden met Oral Roberts tegen Arkansas.

Arkansas (2) - Oral Roberts (15) 72-70

Het sprookje van Oral Roberts is uit, maar ze verkochten hun huid wel duur. De in de Midwest Region als vijftiende geplaatste Golden Eagles schoten over de hele wedstrijd beter dan nummer twee Arkansas. De Razorbacks maakten in veertig minuten maar één driepunter op elf pogingen en kwamen in de eerste helft zelfs met twaalf punten achter. Na rust (28-35) vocht Arkansas zich terug en 2,5 seconden voor tijd schoot Davonte Davis de winnende jumper erin. Max Abmas, topscorer bij Oral Roberts met 25 punten, kreeg nog een laatste kans, maar zag zijn driepunter van de ring af draaien. Het is de eerste keer in 26 jaar dat Arkansas de Elite Eight bereikt. Oral Roberts wacht al 47 jaar. Jamie Bergens en Ismael Plet kregen geen speeltijd bij de Golden Eagles.

Houston (2) - Syracuse (11) 62-46

Bij Houston hadden ze begrepen dat ze één man aan banden moesten leggen: Buddy Boeheim, de zoon van Syracuse-coach Jim Boeheim die al sinds 1976 de Orange onder zijn hoede heeft. Boeheim junior schoot in de voorgaande twee duels met scherp, maar werd nu op 3 uit 13 gehouden en kwam niet verder dan één rake driepunter en 12 punten. Als team werd Syracuse door de straffe verdediging van de Cougars op 28 procent schot en 21,7 procent driepunters gehouden. Bij rust leidde Houston al met 30-20. Die voorsprong werd in de tweede helft uitgebreid naar zestien punten. Bij Syracuse kreeg Jesse Edwards 19 minuten speeltijd, waarin hij 5 punten scoorde, 6 rebounds pakte en 3 van zijn 4 vrije worpen verzilverde. Houston zit voor het eerst in 37 jaar bij de laatste acht. In Nederland zendt sportzender ESPN de apotheose van het collegebasketbalseizoen uit.