!
Martini Sparks 2021 2022.jpg
18 oktober 2021

Martini Sparks boekt eerste seizoenzege ten koste van Jolly Jumpers

Door Ronald van Dam

Martini Sparks heeft de eerste zege van het seizoen te pakken in de Women's Basketball League. De club uit Haren die vorig seizoen geen enkele wedstrijd wist te winnen en ook dit seizoen nog zonder overwinning zat, versloeg afgelopen weekeinde in eigen huis Jolly Jumpers met 81-70. Koplopers Sportiff Company Grasshoppers en Dozy BV Den Helder boekten ruimte zeges op respectievelijk Lekdetec.nl en BC Utrecht Cangeroes. Startportaal Binnenland had geen kind aan het jonge Triple Threat. Lions Basketball was deze speelronde vrij.

Martini Sparks - Jolly Jumpers 81-70

Dolle taferelen zaterdag na afloop van de eerste zege van Sparks in ruim een seizoen. Coach Robert Tinga zag zijn team goed beginnen en de rest van het duel de bovenliggende partij blijven. Elk kwart liepen de Sparks iets verder weg en na het derde kwart was het verschil bij 63-43 opgelopen naar twintig punten. Tinga: "Dan weet je dat je de wedstrijd alleen nog hoeft uit te spelen en dat hebben we gedaan. Het vierde kwart was ons slechtste kwart, maar er zat nog een hoop spanning in de ploeg die er na afloop uit kwam. Iedereen was top, een verdiende zege. We hadden 24 punten van de bank, tien meiden kregen speeltijd en we hadden er negen in de punten. Alleen de rebound moet nog beter, onder het bord werden we te vaak door Jolly Jumpers afgetroefd."
Volgens Tinga kan Martini Sparks op deze zege verder bouwen. "Mooi om te zien dat de hal goed vol zat en mensen na afloop op de banken stonden. Het begint weer te leven. Het is zo fijn dat er na dat coronajaar weer publiek bij mag zijn. Dat maakt echt het verschil voor ons in thuiswedstrijden."

Scores Sparks: Kim Jaasma 19 punten en 7 rebounds; Addy Clift 14 punten; Carmen Dijkhuis 10 punten, 4 assists en 2 steals.
Scores Jolly Jumpers: Jasmijn de Ceunink van Capelle 19 punten en 6 rebounds.

Lekdetec.nl - Sportiff Company Grasshoppers 55-78

Sportiff Company Grasshoppers had zaterdag in Bemmel een matige start, maar herstelde zich al in het tweede kwart. De wedstrijd werd in het derde kwart beslist toen de bezoeksters uit Katwijk meer pressie in de verdediging gingen geven. Het lukt Lekdetec.nl niet meer om zich onder de druk uit te spelen, waardoor Grasshoppers na vier speelronden nog steeds ongeslagen is.
"Zestien minuten speelden we aardig. De bal ging in een hoog tempo rond en verdedigend stonden we solide", blikt Lekdetec-coach Jeroen van Vugt terug. "Maar aan het einde van het tweede kwart hadden we een aantal te gemakkelijke turnovers, waar Grasshoppers uit kon scoren en dat was ook meteen het probleem na rust. Wij leden 27 keer balverlies en daar maakten zij dertig punten uit. We moeten leren ons hoofd omhoog te houden in mindere fases. Nu storten we in en komen dat moeilijk te boven."

Scores Lekdetec: Lisanne de Jonge 18 punten en 4 rebounds; Julia Jorritsma 10 punten en 9 rebounds.
Scores Grasshoppers: Ilse Kuijt 22 punten; Fleur Kuijt 13 punten en 3/6 driepunters; Liselot Kulk 11 punten; Noor Driessen 10 punten, 4 rebounds, 7 assists en 7 steals.

Startportaal Binnenland - Triple Threat 106-39

"Een goede zege", vindt Binnenland-coach Joost van Rangelrooy, die constateerde dat zijn ploeg van Triple Threat zaterdag in Barendrecht weinig tegenstand kreeg. Na 26-13 einde eerste kwart stond het bij rust al 53-18 en was het duel gespeeld. "In elk geval kregen we geen verdedigende tegenstand", aldus Van Rangelrooy. "We konden lekker doorwisselen en wat nieuwe dingen uitproberen. De volgende twee tegenstanders zijn een stuk zwaarder. Dan kunnen we zien waar we staan."
Triple Threat-collega Dominique Schemmekes: "We hebben de top vier achter elkaar, dus een zwaar programma. Binnenland wist ons goed te ontregelen door verschillende defenses te spelen. We hadden nog niet echt gewerkt aan een aanval tegen een zone, dus daar hebben we in de rust goed over gesproken. In de tweede helft deden we dat beter, maar toen was de wedstrijd allang gespeeld."

Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 29 punten en 5/8 driepunters; Janine Guijt 14 punten; Pien Steenbergen 14 punten; Jamailah Adams 10 punten en 13 rebounds.
Scores Triple Threat: Iris Vennema 9 punten.

2021 2022 WBL DHS Curran.jpg

Den Helder Suns - BC Utrecht Cangeroes 87-33

Den Helder Suns vond dat het na de nipte overwinning vorige week in Tubbergen zondag thuis tegen BC Utrecht Cangeroes wat recht had te zetten. Dat ging de ploeg van Mario Bennes goed af. In een mum van tijd was het 11-2 door veel Helderse druk in de verdediging. De 18-2 voorsprong na het eerste kwart werd uitgebreid naar 48-10 bij de rust. Bennes gaf zijn speelsters mee in de tweede helft scherp te blijven. Dat lukt in het derde kwart (64-16) nog, maar daarna ebde de concentratie langzaam weg. De bezoeksters slaagden er in het laatste kwart in net zoveel punten te scoren als in de drie kwarten ervoor, waardoor het 87-33 werd.
"Ook tegen de power en schutters van Den Helder komen we nu nog helaas fors tekort", constateerde Utrecht-coach Ramon Kuipers. "Onze seizoenstart is niet zoals we hoopten. We zullen opnieuw ons huiswerk moeten doen en vooral vooruit blijven kijken."

Scores Den Helder: Sarah Curran 20 punten (9/15), 8 punten en 3 steals; Kiki Feuren 18 punten, 4/10 driepunters, 8 rebounds, 4 assists en 4 steals; Janis Boonstra 12 punten, 6 rebounds en 5 steals; Janiek van Veen 12 punten, 6 rebounds, 4 assists en 3 steals; Zoë Slagter 11 punten en 10 rebounds.
Scores Utrecht Cangeroes: Renee Hoveling 8 punten.

Grote foto: Arnold Meijer (www.fotografiearnoldmeijer.nl)
Foto: Jeffrey Lewakabessy

Gerelateerde artikelen