!
Maud Huijbens Syracuse.jpeg
23 mei 2020

Maud Huijbens kiest voor Syracuse University

Door Luuk von Burg

Ze had maar 48 uur om de campus te verkennen, maar het was voldoende om haar te overtuigen. Maud Huijbens (17) speelt volgend seizoen voor de Universiteit van Syracuse.

“Ik wilde naast basketbal ook nog studeren, dus ik wilde heel graag naar Amerika”, vertelt Huijbens. Ze kwam dit jaar in een luxepositie terecht, nadat ze in de zomer van 2019 een ijzersterk Europees jeugdkampioenschap speelde.

De jeugdinternational was op het EK in de Macedonische hoofdstad Skopje goed voor gemiddeld twaalf punten per wedstrijd. De Orange Lions vrouwen U18 eindigden die zomer als zevende op het EK in de B-divisie.

Door haar sterke optreden was er interesse uit Europa en uit Amerika. Niet alleen de ‘Orange’ (de bijnaam van Syracuse) zaten achter haar aan. Ook de Duke Blue Devils hadden het Hilversumse talent graag ingelijfd. Maar Huijbens koos voor het basketbalprogramma van Syracuse en treedt daarmee in de voetsporen van landgenote Isabella Slim, die van 2013 tot 2017 voor het universiteitsteam speelde en in 2016 zelfs in de finale van het NCAA-toernooi stond.

“Ik heb Isabella een paar weken geleden gesproken”, zegt Huijbens. “Ze heeft me alles verteld over de universiteit. Ze zei dat ze er een hele goede tijd heeft gehad, met als hoogtepunt het behalen van de NCAA-finale.”

Maud Huijbens Loon Lions.jpeg

Maud Huijbens in actie voor Loon Lions.

Begin dit kalenderjaar bezocht Huijbens samen met haar ouders alvast de campus. Toen nog niet wetend dat het haar standplaats ging worden voor de komende vier jaar. “We zijn ook nog in Durham, North Carolina geweest om Duke University bezoeken. Daar mag je dan twee dagen zijn en geen minuut langer, volgens de strikte NCAA-regels. Ze proberen je in die tijd zoveel mogelijk te laten zien.”

Huijbens' ouders zijn geen onbekenden in de basketbalwereld. Haar vader en moeder kennen elkaar vanuit sport en vader Marcel speelde zelf ooit ook in Amerika, in de Nederlandse eredivisie en het Nederlands team. “Maar dat was voor mij niet de reden om de oversteek te maken”, zegt de jonge Huijbens. “Ik wilde vooral gaan voor de combinatie van school én basketball.”

Toen ze met haar ouders over de campus van Syracuse liep wist ze het eigenlijk al zeker, dit zou haar nieuwe thuis gaan worden. “Ik zag mezelf er al helemaal lopen, het voelde direct goed.”

Ook met de coach van het vrouwenprogramma voelde Huijbens direct een klik. “Hij heeft in Europa gecoacht en is ook in Nederland actief geweest. Dus hij weet waar ik vandaan kom, dat is erg fijn”, vertelt de Hilversumse.

De coach van de Orange Woman, Quentin Hillsman, was in het verleden namelijk assistent van Remy de Wit bij de nationale vrouwen U20-ploeg in 2016 en assistent-bondscoach van de Nederlandse VU19-selectie op het FIBA wereldkampioenschap van 2015.

Sinds kort heeft de basketbalster ook haar vwo-diploma op zak en daarmee staan nu bijna alle lichten op groen om het ouderlijk huis te verlaten. Maar spannend vindt ze het wel. “Ik wilde het liefst aan de Oostkust zitten, dan is het tijdverschil toch iets dragelijker. Maar ik kan niet wachten om te gaan."

Gerelateerde artikelen