!
Dames Toto Basketball Cup 23-3-2024--2 (1)
23 maart 2024

Sportiff Grasshoppers pakt wederom prijs ten koste van TopKip Lions

Supercup – Final Four – Carla de Liefde trofee. Zo ziet de prijzenkast van Sportiff Grasshoppers er dit jaar (tot nu toe) uit. De vrouwen uit Katwijk versloegen TopKip Lions in de finale van de TOTO Basketball Cup (70-64) om zo hun derde prijs van het seizoen te pakken.

Boxscore

Neutrale toeschouwers die op de affiche afkwamen werden niet teleurgesteld. TopKip Lions nam achter een supersterke Richelle van der Keijl (10 punten, 9 rebounds bij rust) een mooie voorsprong. Maar Sportiff staat eerste om een reden: Ilse Kuijt en Lotte van Kruistum bogen een nipte achterstand, nog vóór rust, om in een voorsprong: 38-34 voor Grasshoppers na twee kwarten.

Coach Axel Gouw vond de wedstrijd in een eerste reactie “niet goed. Wel spannend. Bij vlagen hebben we ons eigen spel laten zien, zoals begin derde kwart.” Onder andere een 7-0 run door Liselot Kulk maakte 56-48 en luidde zo een 18-12 kwart in dat Sportiff op +10 bracht. TopKip Lions bleef knokken voor wat het waard was maar kwam niet meer dichterbij dan 5 punten verschil.

Dames Toto Basketball Cup 23-3-2024- (1)

Lotte van Kruistum (foto hierboven) werd tot ‘Koningin van de Wedstrijd’ gekroond. Ze scoorde 17 punten, greep 12 rebounds en was naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter in staat Richelle van der Keijl (16 pts, 15 reb) van rebounds en punten af te houden. “Hoeveel punten had ze, 16?” vroeg Gouw zich na de wedstrijd af. “Het voelde als 25…”

Wéér een close game, wéér een run na rust die Grasshoppers de zege en in dit geval een prijs bezorgt. Wat zijn dan toch die aanpassingen die Sportiff verzint? Lotte van Kruistum, lachend: “Dat gaan we natuurlijk niet prijsgeven”, al erkent ze dat het geheim van het Katwijkse succes in ieder geval deels in de rust ligt. “Wat het ook is: je ziet dat het goede aanpassingen zijn die we doen.”

Méér reactie komt er niet vanuit het Katwijkse kamp. Al is de blik bij Van Kruistum wel al een béétje op de play offs gericht. "Natuurlijk draait het uiteindelijk om die titel, daar doe je het toch voor." Coach Axel blijft kalm en herhaalt hoe hij alle fases van de competitie benadert. "We bekijken alles één prijs per keer."