!
RBVM-DeVeDo-promo-mrt24-2
21 maart 2024

Cupfinale rolstoelbasketbal preview (2): DeVeDo moet harder werken, en geniet ervan

Door Tiel van den Heuvel

Op zaterdag 23 maart staan DeVeDo uit Ermelo en R.B.V.M (Middelburg) tegenover elkaar in de TOTO Basketbalcup finale rolstoelbasketbal. De ploegen speelden dit seizoen al drie keer tegen elkaar. RBVM was twee keer te sterk, maar DeVeDo won de laatste ontmoeting overtuigend. Basketball.nl spreekt met de coaches van beide teams. In deel 2: Kees van de Bunte, coach bij DeVeDo.

(op de archieffoto speler Fabian Jansen)

Dag coach! Wie de stand in de eredivisie bekijkt, ziet veel teams in de top dicht bij elkaar staan. Dat was vorig jaar wel anders, toch?
Klopt! Vorig jaar werden we ongeslagen kampioen, dit jaar liggen winnen en verliezen veel dichter bij elkaar. Vooral bij ons: we hadden begin dit jaar wat blessures. Dan zie je dat het ineens lastig is bij de eerste vier te komen.

Dat lijkt me alleen maar goed voor de competitie: een brede top.
Zeker, in de top is iedereen aan elkaar gewaagd. Andere clubs groeien enorm en dat is mooi om te zien. Kijk bijvoorbeeld hoe ze bij ‘Antilope’ jeugd opleiden… Dat is heel interessant voor de toekomst en goed voor de spanning in onze sport.

Wat heb je geleerd in drie eerdere ontmoetingen met R.B.V.M. dit jaar?
Ik denk dat zij fysiek voordeel op ons hebben. Ze zijn qua scorend vermogen redelijk sterk, maar wel afhankelijk van enkele spelers. Bij ons is dat wat meer over het team verdeeld.

Je verliest er eerder dit seizoen twee, maar weet de laatste wedstrijd van het seizoen te winnen van ze. Hoe?
Ik had het gevoel dat wij mentaal wat sterker in de wedstrijd stonden en bijvoorbeeld minder met de scheidsrechter bezig waren, als die iets ‘anders’ zag. Wij blijven ons over het algemeen goed vasthouden aan ons eigen spel. Dat is een kracht, en dat werd zaterdag beloond.

Wat voor wedstrijd kunnen bezoekers, die nog nooit een rolstoelbasketbalwedstrijd bezochten, zaterdag verwachten?
Rolstoelbasketbal lijkt erg op lopend basketbal. Het is snel, tactisch en daarom voor alle fans de moeite waard om te zien. Ik leen dan ook veel trainingsoefeningen en tactieken uit het lopend basketbal. Met mijn ervaring, ik zit nu bijna 45 jaar in de sport, denk ik ook dat ik dat goed kan.

R.B.V.M. en DeVeDo spelen op zaterdag 23 maart tegen elkaar in het Topsportcentrum in Almere. Start: 16.00 uur. Tickets verkrijgbaar via de webshop van de NBB.

(Beeld: Patrick Adam / PR DeVeDo)

Gerelateerde artikelen