!
Jaumin-CupPromo-mrt24
22 maart 2024

Landstede Hammers en Jean-Marc Jaumin willen een nieuwe naam op de basketbalcup zien

Door Tiel van den Heuvel

Op zondag 24 maart spelen Landstede Hammers (Zwolle) en Heroes Den Bosch tegen elkaar om de TOTO Basketball Cup. Basketball.nl gaat het gesprek aan met Jean-Marc Jaumin, coach bij Landstede. “Het wordt 40 minuten vechten. Uiteindelijk wint het beste team.”

Heroes – Hammers is op papier een ‘David vs. Goliath’ verhaal. Den Bosch was in de binnenlandse fase van de competitie haast onverslaanbaar en bond ook Landstede al twee keer aan de zegekar. “Wij hadden in beide wedstrijden nog kans om te winnen”, kijkt Jaumin terug op die games. “Dat was goed om te zien. Dus nee, we versloegen ze dit seizoen nog niet. Maar cijfers van die wedstrijden tellen niet meer: we doen mee om te winnen.”

Defense als basis

Landstede startte de ‘Elite Gold’ fase van de competitie met één winst, twee verlies. Toch put Jaumin ook uit de ‘loss’ tegen Hubo Limburg United (64-70) hoop. “Noah Dickerson speelde toen niet. Dat is de beste rebounder van de competitie!” Een week later versloeg Landstede, wederom zonder de Amerikaan, Antwerpen met 72-69. Eerder miste ook spelverdeler Darius Quisenberry speeltijd. Jaumin en de Hammers overwonnen die tegenslagen.

De weerbaarheid kenmerkt het team, aldus Jaumin. “We zijn als team een geheel. Het maakt ons niet uit wie de baskets maakt, wij hebben niet die speler die steevast 25 punten scoort. Of het nu Tim Hoeve, Jack Pagenkopf of Terrence Bieshaar is: er staat altijd iemand op.”

Bij Zwolle is de verdediging misschien wel de beste aanval. Coaches en spelers in Nederland roemen Landstede om hun gedisciplineerde defense (zo ook coach Erik Braal bij Heroes). Jaumin: “Onze defense is de basis van wat wij doen. Wij hebben vaak niet de individuele klasse die onze tegenstanders hebben. Dan moet je een team hebben dat bereid is te vechten voor elke bal.” Zwolle is dat team, aldus de oefenmeester.

De vloek van zes finales

Jaumin vindt ook Den Bosch een team hebben dat op basis van individueel talent favoriet zou moeten zijn. “Ze hebben schutters én zijn met Thomas van der Mars én Jito Kok heel sterk inside.z Als je de gokkantoren zou vragen, zal er ongetwijfeld veel geld op hen staan.” Voor de buitenwereld ze zijn dus misschien de underdog, geeft hij toe. “Maar zondag staan de twee ploegen op het veld die aangetoond hebben de besten te zijn, te verdienen daar te staan. Zondag gaan we zien wie de échte dog is.”

Jaumin en zijn team kennen ‘the curse’, de vloek van zes verloren bekerfinales. Het kan zomaar zijn dat de Hammers zondag enigszins gehavend aan poging zeven beginnen. Maar dat lijkt precies de manier te zijn waarop het goed gaat voor Landstede. Met de rug tegen de muur verdedigen voor wat het team waard is. “Het wordt tijd dat er een nieuwe naam op die beker komt te staan”, zegt Jaumin. Wie de ster van de avond wordt maakt hem dan niets uit. “Voor ons telt echt alleen die win.”

Op zondag 24 maart spelen Heroes en Hammers om 13.00 uur tegen elkaar. Locatie: Topsportcentrum Almere. Er zijn nog kaarten beschikbaar via de ticketshop van de NBB.

Gerelateerde artikelen