!
WhatsApp Image 2024-03-28 at 12.33.13 PM
1 april 2024

Jan Berteling wint Rob Verheuvel award

Voor mensen binnen de rolstoelbasketbalwereld behoeft Jan Berteling eigenlijk geen introductie. De bestuurder bekleedde de afgelopen decennia talloze (inter)nationale bestuursfuncties en ontving daar verschillende onderscheidingen voor. Er ontbrak er echter nog minstens één: de Rob Verheuvel award, de prijs waarbij hij notabene jarenlang in de awardcommissie zat.

Berteling kreeg de award uitgereikt bij de TOTO Basketball Cup bekerfinale tussen R.B.V.M en DeVeDo, afgelopen weekend in Almere. De Rob Verheuvel award wordt jaarlijks toegekend aan iemand (of een groep personen) die zich uitzonderlijk voor de rolstoelbasketbalsport heeft of hebben ingezet. Een overzicht van vorige winnaars vind je hier.

Berteling’s carrière in de rolstoelbasketbalwereld speelde zich zowel internationaal, als binnen de eigen grenzen af. Hij was van 1999 tot 2015 president van de International Wheelchair Basketball Federation in Europa. Van dit koepelorgaan werd hij in 2015 tijdens een meeting in Frankfurt, Duitsland tot erelid benoemd.

Bij de IWBF speelde hij een cruciale rol in de groei van rolstoelbasketbal tot meest populaire onder de Paralympische teamsporten. Zijn ervaringen in de sport, zijn connecties bij FIBA en zijn enorme netwerk speelden daar een enorme rol in. Hij was ook lid van het IWBF wereldbestuur.

Binnen Nederland is Berteling oud-voorzitter van de NBB. Verder was hij in het verleden voorzitter van de Commissie van Beroep en was hij regelmatig langs de velden te vinden als wedstrijdcommissaris. Bij de NBB was hij onder andere verantwoordelijk voor de integratie van rolstoelbasketbal binnen de bond. Hij werd eerder al tot erelid van de basketbalbond benoemd.

Edwin Wallaart reikte de award aan Jan uit (zie foto). Wallaart: “Wat Jan een goed bestuurde maakte, is dat hij niet vanuit een ivoren toren werkte maar altijd contact had met de werkvloer, met de mensen voor wie hij het allemaal deed. Hij bleef altijd met beide voeten op de grond. Zijn houding was, en is, die van: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Dat siert hem wat mij betreft enorm.”

Gerelateerde artikelen