!
Frank-Berteling-1-1536x947.jpg
3 september 2020

NBB-bestuurslid Frank Berteling treedt toe tot bestuur van IBF

Door Ronald van Dam

Frank Berteling, bestuurslid van de Nederlandse Basketball Bond, treedt toe tot het bestuur van de International Basketball Foundation (IBF), een stichting die is verbonden aan de internationale basketbalbond FIBA.

De in de Zwitserse plaats Mies gesitueerde IBF, een idee van de twee jaar geleden overleden FIBA-directeur Patrick Baumann, is opgericht om enerzijds te waken over het cultureel erfgoed van de FIBA en anderzijds om de sport basketball te promoten in ontwikkelingslanden.

Berteling: “De IBF gebruikt de kracht van basketball om een positieve verandering tot stand te brengen. Er zijn in het verleden al projecten geweest in landen als Libanon, Syrië en op de Britse en Franse Antillen. De stichting houdt zich bezig met de sociale kant van basketball, wil de sport gebruiken om de levens van mensen te verbeteren. We richten ons op het verbeteren van leefomstandigheden en op onderwerpen als acceptatie van een ander geloof en genderdiversiteit door basketball. De IBF ondersteunt daarbij de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.”

Op de vraag waarom hij is benaderd om toe te treden tot het IBF-bestuur, zegt Berteling. “Ik heb van 2014 t/m 2019 deel uitgemaakt van de financiële commissie van de FIBA. Dat stopte voor mij, omdat ze meer mensen uit verschillende werelddelen in die commissie wilden. Dat ik nu voor de IBF ben gevraagd, heeft te maken met mijn achtergrond. Ik heb internationale betrekkingen gestudeerd en ze hadden jong bloed nodig. Blijkbaar weten ze niet dat ik al flink grijs begin te worden.”

In eerste instantie wordt Berteling algemeen bestuurslid, met de mogelijkheid om in de toekomst toe te treden tot een van de twee werkgroepen. Berteling: “Er is een werkgroep ‘fundraising’, die zich – plat gezegd - bezig houdt met het binnenhalen van geld. De tweede werkgroep ‘projects’ heeft als opdracht de projecten te uit te voeren. Ik heb geen voorkeur. Beide lijken mij leuk om deel van uit te maken.”

De 49-jarige Frank Berteling trad eerder dit jaar al toe tot het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond, waar hij van 2012 t/m 2017 als algemeen directeur werkzaam was. Vanaf 15 oktober gaat Berteling aan de slag als directeur/bestuurder bij SPORT.GOUDA, het lokale sportbedrijf van de stad Gouda.

Gerelateerde artikelen