!
Algemeen_Basketbal door ring.jpg
9 oktober 2020

NBB-voorzitter Joop Brakenhoff: ‘Zo lang het kan en mag, blijven we spelen’

Door Ronald van Dam

Het is de Nederlandse Basketball Bond er alles aan gelegen om in deze tijden van corona zoveel mogelijk basketbalwedstrijden door te laten gaan. Voorzitter Joop Brakenhoff laat daar geen misverstand over bestaan. “We volgen de richtlijnen van sportkoepel NOC*NSF. We zijn blij dat er weer wordt gebasketbald en zo lang het kan, gaan we daarmee door. Juist in deze tijd van gedwongen binnen moeten blijven, is het belangrijk om te blijven sporten. We willen iedereen de daartoe de kans geven, daarbij natuurlijk wel alle richtlijnen volgend en alle maatregelen in acht nemend.”

“Als bond realiseren we ons terdege dat er veel ongerustheid is bij onze leden en bij ouders”, zegt Brakenhoff. “Het is lastig dat alleen ouders die hun kinderen naar uitwedstrijden rijden als teambegeleider bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn, en andere ouders niet. Het is lastig voor mensen die voor hun duel naar risicogebieden moeten, zoals de vier grote steden. Maar het is ook lastig voor basketballers die zelf onzeker zijn over wat verstandig is in deze onzekere tijden. Iedereen heeft het volste recht om te allen tijde zijn eigen afweging te maken.”

Brakenhoff hoopt namens de bond wel dat er geen misbruik van de bijzondere situatie wordt gemaakt. “Dat een team niet komt opdagen en dan achteraf zegt: er was iemand bij ons positief getest. Communiceer vooraf naar de betreffende vereniging en naar ons. En ook straks bij het bepalen van kampioenen doen we een beroep op ieders eerlijkheid en medewerking. Sport breed zien we dat meerdere bonden er voor kiezen om op voorhand een standpunt in te nemen indien een competitie vroegtijdig of ‘onaf’ moet worden beëindigd. Als bestuur van de NBB hebben we dat ook gedaan. Doel is zoveel mogelijk duels te spelen, maar om in de competitie een eindstand te kunnen bepalen, moet minimaal 75 procent van de wedstrijden zijn gespeeld. Als dat het geval is, gaan we over tot het vaststellen van een kampioen, inclusief kampioen en teams die promoveren en degraderen. Ga daar goed mee om. We hebben elkaar daarin nodig en moeten het met elkaar doen.”

Inmiddels wordt er al weer een maand competitie gespeeld. Over die periode ligt de uitval van wedstrijden op 7,1 procent. Alleen de landelijke competities zitten daar met een uitval van twaalf procent boven. Het afgelopen weekend lag de uitval wel flink hoger dan de eerste drie competitieweekenden. Uitzondering daarop is de afdeling Noord, waar afgelopen weekeinde vooralsnog geen uitval is gemeld, hetgeen overeenkomt met de lagere besmettingspercentages in die regio ten opzichte van de rest van het land.

NBB-voorzitter Brakenhoff zegt onder de indruk te zijn van alle inspanningen die de verenigingen zich getroosten om competitiewedstrijden door te laten gaan. “Daar zijn we ongelooflijk trots op. Op basis van alles wat we van verenigingen terug horen, scherpen onze mensen die zich met de competities bezighouden de protocollen steeds aan. Zij zijn keihard aan het werk om alles in goede banen te leiden, alle lof ook voor hen. Op ons speciale pagina coronavirus en basketball is altijd de meest up to date versie van het coronaprotocol te vinden.”

Gerelateerde artikelen