!
2019 EK3x3 M NLOEK Dimeo.jpg
5 november 2019

Nederlandse 3x3 teams geplaatst voor beide OKT's

Door Ronald van Dam

Goed nieuws voor de Nederlandse 3x3 basketballers en hun olympische droom. De internationale basketbalbond FIBA heeft bekend gemaakt dat de Orange Lions zowel bij de vrouwen als de mannen zijn geplaatst voor de twee olympische kwalificatietoernooien (OKT) waar nog deelname aan de Olympische Spelen in 2020 kan worden afgedwongen. 3x3 basketball staat van 25 t/m 27 juli 2020 in Tokyo voor het eerst op het olympische programma.

Groepsindeling OKT1 maart 2020

Het komt er op neer dat de Orange Lions bij de mannen en de vrouwen twee kansen krijgen om een ticket voor Tokyo te bemachtigen. De FIBA maakte vrijdag bij de World Tour Final in het Japan Utsunomiya bekend welke vier landen direct zijn geplaatst voor de Spelen. Bij de mannen zijn dat Servië, Rusland, China en gastland Japan, bij de vrouwen Rusland, China, Mongolië en Roemenië. De resterende vier plekken worden bij de twee OKT's verdeeld.

De plaatsingslijst van FIBA is gebaseerd op de bij elkaar opgetelde rankingpunten van de (mondiale) individuele 3x3 ranking van de top honderd spelers per land. Daarmee wil de internationale basketbalbond niet alleen recht doen aan de prestaties van de spelers, maar ook aan de 3x3 activteiten van de aangesloten federaties. De Nederlandse Basketball Bond is al jarenlang een van de meeste actieve landen op het gebied van 3x3 basketball. Het organiseerde in 2017 het EK, dit jaar het WK en heeft de grootste 3x3 tour van Europa. Dit jaar zijn er - vooral bij de vrouwen - nog tal van toernooien georganiseerd om maar zoveel mogelijk rankingpunten te verdienen, zodat elke 3x3 basketballer zijn steentje heeft kunnen bijdragen op de Road to Tokyo.

Voor de vier resterende 3x3 plekken op de Spelen maken zowel bij de mannen als de vrouwen nog twintig landen kans. Het eerste kwalificatiemoment is het OKT dat in maart 2020 in India wordt gehouden. De exacte datum en locatie zijn nog niet bekend. Voor de mannen en de vrouwen zijn daar drie olympische tickets te verdienen. De Nederlandse mannen zijn in groep D ingedeeld bij Letland, Canada, Kroatië en India. De vrouwen in groep C bij Estland, Wit-Rusland, Hongarije en Sri Lanka. De Orange Lions danken hun deelname aan het OKT in India aan hun hoge positie op de FIBA Federation Ranking.

Een van de missie van de FIBA is 3x3 naar landen te brengen, waar basketball traditioneel geen vooraanstaande sport is. Daardoor mogen er maximaal maar tien landen per continent meedoen en moeten minimaal dertig verschillende landen zijn vertegenwoordigd bij het OKT (mannen- en vrouwenteams opgeteld). Daardoor kan alleen de top zes van de landen die zich op basis van de ranking voor het eerste OKT hebben geplaatst (waaronder Nederland) een team bij zowel de mannen als de vrouwen afvaardigen. Nederland hoort bij die zes.

Mochten de Orange Lions er in India niet in slagen om zich voor Tokyo te plaatsen, dan is er nog een tweede OKT: het Universality Olympic Qualifying Tournament, dat in april 2020 in Hongarije (Budapest) wordt gehouden. Naast gastheer Hongarije (plus de Japanse vrouwen als ze zich niet in India plaatsen) verschijnen daar de hoogst gerankte landen die zich nog geen ticket voor Tokyo hebben en die niet mee hebben gedaan aan het 5-5 basketbaltoernooi bij de laatste twee edities van de Spelen in Londen en Rio de Janeiro. Ook dit is weer een voorbeeld van de ambitie van de FIBA om 3x3 basketball naar 'nieuwe markten' te brengen. Voor Nederland betekent het dat het zowel bij de mannen als de vrouwen bij de zes landen hoort die direct zijn geplaatst voor dat tweede OKT. Zitten onder die zes landen federaties die bij het eerste OKT een plek pakken, dan schuift een van de landen op de reservelijst door.

Gerelateerde artikelen