!
Supercup Emese.jpg
14 september 2020

Niet trashtalken, wel een dikke knuffel na de Supercopa

Door Ronald van Dam

Mogen ze eindelijk weer, staan ze ook nog eens tegenover elkaar in de finale van de Spaanse Supercup, de Supercopa. Internationals en hartsvriendinnen Emese Hof en Laura Cornelius beleefden een bijzonder weekend in Bilbao. Hof trok zondag met haar club Perfumerias Avenida aan het langste einde (66-50), maar ook Cornelius was dolblij. Haar nieuwe club Gernika Bizkaia speelde de allereerste finale in de clubhistorie. Elkaar verbaal nog uitgedaagd, dames? 'Nee, wel een dikke knuffel na afloop!'

Eerst terug naar begin maart, toen Emese Hof met het uit Salamanca afkomstige Avenida ten koste van aartsrivaal Girona de Spaanse beker veroverde. Het bleek ook meteen de laatste wedstrijd van het seizoen te zijn, want door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus viel alles stil, ook het basketball in Spanje. En dus vloog Hof een week later halsoverkop terug naar Nederland, net als Cornelius. Na een paar onzekere maanden zonder basketball en thuis trainen pikten beide internationals, die samen het nationale opleidingsprogramma van de NBB doorliepen en daarna vier seizoenen met elkaar college basketball in Miami speelden, in augustus de draad weer op bij een trainingsstage met de Orange Lions in Amsterdam.

Inmiddels wisten de twee dikke vriendinnen - ze vierden deze zomer samen nog een weekje vakantie op een zeilboot in Kroatië - dat ze elkaar tegen zouden komen bij de strijd om de Spaanse Supercup, de traditionele kick-off van het nieuwe seizoen. Normaal gaat die tussen de landskampioen en de bekerwinnaar, maar omdat er geen kampioen kon worden gekroond, besloot de Spaanse bond er dit keer een mini-toernooi met de top vier van het afgelopen seizoen van te maken. De vraag was alleen of Hof en Cornelius elkaar zouden treffen in de finale.

Cornelius verbleef met haar ploeg al sinds donderdag in een hotel in Bilbao. "We zaten in een soort van bubbel", vertelt de guard. "Het hotel was afgehuurd voor alleen de vier deelnemende teams. Iedereen had een eigen kamer, eten deden we op eigen tijden en van het hotel gingen we direct met de bus naar de hal. Contact met de buitenwereld was niet mogelijk, dus ook niet met onze fans. In totaal zijn we drie keer getest op corona. Heel professioneel zoals de federatie het heeft aangepakt en ons als speelsters in bescherming nam."

Voor Hof en haar ploeg verliep de aanloop wat hectischer. "We waren al een tijdje met negen speelsters aan het trainen, dus op zich was het team er wel klaar voor. Totdat begin van de week iemand van ons positief werd getest. Dat betekende dat we woensdag en donderdag in thuis quarantaine moesten en pas op vrijdag konden afreizen naar Bilbao, toen na een tweede test bleek dat betreffende speelster gelukkig toch niet positief was."

Voordat ze zelf aan de slag kon, keek Hof zaterdag eerst naar de eerste halve finale tussen thuisploeg Lointek Gernika Bizkaia en Valencia Basket, dat volgens de Nederlandse center 'dikke knaken heeft uitgetrokken' om voor de prijzen te gaan spelen. Ze zag Cornelius & co in een ware thriller in de verlenging met 68-64 van Valencia winnen. Cornelius: "We starten dramatisch, kwamen met 14-0 achter, maar daarna begon het te lopen en schopten we het tot een overtime, die we ook nog wonnen. Dat was echt fantastisch om mee te maken, ook al omdat we voor het eerst in de clubhistorie een finale mochten gaan spelen."

Emese en Laura Supercup.jpeg

Een bijzonder moment: vriendinnen Laura Cornelius en Emese Hof zijn tegenstanders in de Spaanse Supercopa.

Door die overtime begon de tweede halve finale tussen Bekerhouder Avenida en rivaal Spar Girona pas om tien uur 's avonds. Deze twee clubs verdeelden samen de afgelopen vijf Spaanse titels (Girona drie, Avenida twee) en van de laatste vijf bekerfinales gingen er vier naar Girona. Na een moeilijke eerste helft, toonde Avenida zich na rust de betere ploeg en met een hoofdrol voor Hof (16 punten en 9 rebounds) plaatste de club uit Salamanca zich via een 78-74 zege voor de finale. Hof: "Het was fijn om eindelijk weer te spelen. Fans van ons waren er niet, alleen wat familieleden, plus de staf en wij als speelsters. Het zag er wel gek uit met al die door stoelen en banken gecreëerde ruimte tussen de aanwezige toeschouwers, maar we speelden tenminste weer."

In de finale op zondag hield Gernika de eerste helft nog gelijke tred met Avenida (32-31 achter bij rust). In de tweede helft liep de ploeg van Hof langzaam maar zeker weg en via 51-42 aan het einde van het derde kwart werd het uiteindelijk 66-50. Gernika scoorde in het laatste kwart nog maar acht punten. Cornelius: "Net als in de halve finale waren weer de underdog. De eerste helft speelden we goed basketball, daarna liepen ze langzaam weg en wonnen terecht. Al met al een heel gaaf weekend op een enorm groot podium. Ook leuk om weer voor wat fans te spelen. Dit weekend heeft ons geleerd dat er nog werk aan de winkel is, maar dat we zeker met vertrouwen het seizoen in kunnen gaan komend weekeinde."

Hof is blij met de eerste prijs van het seizoen. En ja, het blijft bijzonder om tegenover Cornelius te staan. Vier jaar lang deelden ze lief en leed met elkaar op de campus in Miami en nu spelen ze tegen elkaar in Spanje. Hof: "Het blijft gek. Maar eerlijk gezegd negeren we elkaar in het veld. Voor de wedstrijd hebben we even naar elkaar gezwaaid, meer niet. We spelen allebei op een andere positie, dus in het veld komen we elkaar niet zo tegen."

Trashtalken? "Nee, daar doen we niet aan", zegt Cornelius. "We hadden weinig directe contactmomenten in de wedstrijd. Na afloop natuurlijk wel een dikke knuffel."

Hof treft komend weekeinde, als de competitie in de Liga Femenina weer begint, weer een Nederlandse tegenstander. Dan gaat ze op bezoek bij Ensina Lugo, de club van international Natalie van den Adel. Ook bijzonder, maar geen finale om de Supercup natuurlijk.

Supercup Emese 2.jpg.jpeg

Feestvieren met mondkapjes op. De eerste prijs van het seizoen is binnen voor Emese Hof en Parfumerias Avenida.

Gerelateerde artikelen