!
Koen v Gerwen BAL.jpg
23 november 2021

Nieuwe assistent-coach Koen van Gerwen bij de Orange Lions om verder te leren

Door Ronald van Dam

Als de Orange Lions komende vrijdag in Tosportcentrum Almere aan het eerste kwalificatiewindow voor de FIBA World Cup 2023 beginnen, zit er een nieuw gezicht op de bank: Koen van Gerwen. De assistent-coach bij Basketball Academie Limburg in de BNXT League volgt Raoul Straathof op als assistent in de staf van Maurizio Buscaglia. Voor de jonge coach uit Limburg een prachtige kans om ervaring op te doen. “Dit is toch van heel andere magnitude en ander niveau.”

Als we met de 32-jarige Brabander bellen staat hij op het punt om vanuit zijn standplaats Weert per auto naar Amsterdam te rijden. Om daar vervolgens in te checken in het Holliday Inn Arena Towers, voortaan de nieuwe uitvalsbasis van de Orange Lions, te beginnen komende week. Maar eerst nog even tussenstop bij zijn ouders in Valkenswaard, waar hij met basketball begon bij de lokale club BBC, tegenwoordig Falcons geheten. Van Gerwen ging verder in de jeugd van Almonte in het naburige Eindhoven, om daarna over te stappen naar de jeugdopleiding van Den Bosch. Toch zat topbasketballer worden er uiteindelijk niet in, zijn ambities ten spijt.

“Ik zag in Den Bosch kanjers als Travis Young van dichtbij aan het werk en op een gegeven moment realiseer je je dat je gewoon niet genoeg talent hebt”, licht Van Gerwen zijn carrière switch toe. “Daarbij kwam ook nog eens het nodige fysieke ongemak als resultaat van al die trainingsuren. Maar ik heb altijd gezegd dat ik het liefst vijftig tot zestig uur per week met basketball bezig wilde zijn. Aangezien ik meer liefde voor basketball had dan voor mijn studie, dacht ik toen: dan maar als coach. Bij Basketball Academie Limburg, wat voor mij redelijk dichtbij was, kreeg ik de kans om onder Radenko Varagic aan de slag te gaan. Dat ik doe ik nu alweer zeven jaar fulltime. Ik ben blij met de mogelijkheden en ruimte die ik bij BAL krijg om mezelf te ontwikkelen.”

Koen v Gerwen BAL 2.jpg

Dat hij gevraagd is om Raoul Straathof op te volgen in de technische staf van de Orange Lions, heeft Van Gerwen wel enigszins verbaasd. “Uiteindelijk wel, want er zijn genoeg andere coaches die ze hadden kunnen benaderen. Blijkbaar wordt dan toch gewaardeerd wat we in Weert bij BAL met jonge talenten aan het doen zijn en dat je onder iemand als Radenko Varagic werkt, zal ook een rol hebben gespeeld. Iedereen onderschrijft zijn enorme kennis van basketball. Daarnaast weet ik veel van het videoanalyse systeem van Nacsport dat we bij de nationale selecties gebruiken. Ik volg Raoul op en loop dit window met hem mee. Hij moest een keuze maken, omdat basketball voor hem geen fulltime baan is. Voor mij wel. Ik was er snel uit met de bond.”

Het wordt niet zijn eerste klus voor de Nederlandse Basketball Bond, want Van Gerwen was als assistent-coach ook al betrokken bij de U20, U18 en U16 selecties. Hij was erbij toen de Orange Lions U16 onder Chris van Dinten met talenten als Keye van der Vuurst de Vries, Rienk Mast en Tristan Enaruna in 2017 zilver wonnen bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie en zo promoveerden naar het hoogste niveau (foto hieronder). In 2019 maakte hij deel uit van de staf van Laki Lakner bij de Orange Lions U20 die toen zesde werden bij het EK in de B-divisie. Daarna gooide de coronapandemie roet in het eten en zijn er sindsdien geen jeugd EK’s meer geweest.

Van Gerwen heeft enorm veel zin in zijn nieuwe bijbaan. “Ik heb in het verleden natuurlijk al met de jeugdselecties mogen werken, maar dit is toch van heel andere magnitude en niveau. Zo’n window is een korte stint en dat maakt het zo anders en daarom ook zo interessant. Normaal ben je een heel seizoen bezig met een ploeg, nu adopteer je als het ware je opponent en moet je snel de diepte in. Ik wil er dit window vooral achter komen wat ze van mij willen. Over Maurizio, de hoofdcoach, heb ik gehoord dat hij met heel veel passie op het veld staat en heel actief traint. Nou, dat ligt me wel, want dat temperament ben ik bij Radenko ook wel gewend.”

2017 EK B-divisie Orange Lions MU16 Van Gerwen.jpg

Over de staat van de Orange Lions, die na de plaatsing voor EuroBasket 2022 nu ook het WK in 2023 willen halen, is Van Gerwen enthousiast. “We staan er goed op, denk ik. Op een aantal posities hebben we het atletisch vermogen om ons te onderscheiden. Met iemand als Keye van der Vuurst de Vries heb je een slimme guard die het moderne basketball kan spelen. Maar we hebben ook jongens als Jito Kok die bij de ring kunnen komen en spelers die de bal daar kunnen krijgen. Het is een gemêleerd gezelschap. Koppel deze talentvolle lichting aan jonge coaches zoals ik die de kans krijgen om te groeien en ervaring op te doen en er kunnen mooie dingen gebeuren in de toekomst. Het is ontzettend belangrijk voor je ontwikkeling om onder een grote coach te werken en te leren.”

Maar wil de assistent-coach zelf eigenlijk geen hoofdcoach worden? Van Gerwen: “Ik ben bij BAL met de jeugd bezig en daar ligt nog steeds mijn hart. Ik heb veel met coaches gesproken, zoals bijvoorbeeld met Ferry Steenmetz die in de eredivisie assistent-coach onder Arik Shivek is geweest in de gloriejaren van Amsterdam. Wat ik steeds hoor: als jonge coach denk je te snel dat je er klaar voor bent. Als er een trein langs komt is het ook niet zo dat ik die per se laat gaan. Maar ik wil ook niet te hard van stapel lopen. Ik denk nu dat er nog niet klaar voor ben. Als ik Radenko aan het werk zie, dan concludeer ik: nee Koen, dat kan jij nog niet.”

Foto's: Tessa van Gameren en fiba.basketball

Gerelateerde artikelen